Ξυπνάνε τον Στάλιν μέσα μου!

Ξυπνάνε τον Στάλιν μέσα μου!

Εσείς που προέρχεστε από τον κεντρώο και τον δεξιό χώρο, κύριε Πρόεδρε, εσείς που δεν έχετε ανεμίσει την κόκκινη σημαία στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, είστε του καθωσπρεπισμού και της πολιτικής ορθότητας. Εμείς που φθάσαμε στον φιλελεύθερο κόσμο διαμέσου Άρη Βελουχιώτη και Τσε Γκεβάρα, ακούγοντας τώρα τον σύντροφο Κατρούγκαλο ξυπνάει ο Στάλιν μέσα μας.

Τι είπε αυτός ο γίγαντας της νομικής σκέψης; Εισαγωγικά παρακαλώ. Ή, αλλιώς, ρίξτε φως στα δρώμενα. Ή, αλλιώτικα, χασάπη γράμματα: «Οι υποθέσεις για τους επτά από τους δέκα πολιτικούς αρχειοθετήθηκαν όχι γιατί ήταν αθώοι, αλλά γιατί δεν βρέθηκαν στοιχεία σε βάρος τους».

Είναι κλασική μέθοδος σταλίνα! Για τον αμετανόητο ανθρωποφάγο της σοβιετικής δικτατορίας, οι αθώοι βρίσκονταν μόνο μεταξύ των πιστών οπαδών του κόμματος. Και αυτοί ήταν υπό μόνιμη επανεξέταση. Μέχρι νεωτέρας. Όλοι οι άλλοι ήταν σίγουρα ένοχοι.

Ο κ. Κατρούγκαλος, λοιπόν, απέδειξε το μέγεθος της σκευωρίας της Novartis μέσα σε δύο γραμμές. Οι άνθρωποι ήταν «πεπεισμένοι» για την... ενοχή δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ άλλων υπουργών. Για αυτό και τους έστειλαν στην... γκιλοτίνα. Υπήρξε, όμως, ένα μικρό ατύχημα. Σαν κι αυτά τα ατυχήματα που συνέβαιναν καθημερινά στις δίκες της Μόσχας: δεν βρέθηκαν στοιχεία. Κατά τον κ. Κατρούγκαλο και τους συντρόφους τους, όμως, αυτές είναι λεπτομέρειες. Έστειλαν αθώους ανθρώπους στη Δικαιοσύνη χωρίς στοιχεία. Γιατί αυτή ήταν η επιλογή τους.

Κύριε Πρόεδρε, ακούγοντας κάτι τέτοια ξυπνάει, πράγματι, ο Στάλιν μέσα μου. Και σκέφτομαι τι θα είχαν κάνει ετούτοι σε μια ανάλογη περίπτωση. Αν υποθέσουμε, δηλαδή, ότι στέλνετε στην γκιλοτίνα το μισό υπουργικό συμβούλιο για το 2015. Και λέτε: «Δεν έχω μεν στοιχεία, αλλά καλώ την ανεξάρτητη δικαιοσύνη να αποφανθεί». Χωρίς στοιχεία; Χωρίς στοιχεία! Μόνο με ενδείξεις και με υποθέσεις. Και έπειτα βγαίνει ένας υπουργός σας και λέει: «Δεν είναι ότι ήταν αθώοι, είναι ότι δεν βρήκαμε τα στοιχεία».

Και έρχεται ύστερα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖA. Και τι νομίζετε ότι θα κάνει, κύριε Πρόεδρε; Θα στρώσει τον δρόμο της συναίνεσης με ροδοπέταλα;

Αλλά εσείς, κύριε Πρόεδρε, δεν είστε σαν κι αυτούς. Θα κρατήσετε τον νομικό και πολιτικό πολιτισμό που σας ταιριάζει. Και ας είστε βέβαιος ότι όταν θα έρθει και πάλι η Αριστερά θα γίνει και πάλι της... Novartis!

Θα συμφωνήσουμε μαζί σας, δεν πρέπει να γίνουμε ίδιοι με αυτούς. Δεν θα έχουμε εμείς στασίδι στο γραφείο του υπουργού της Δικαιοσύνης. Πρέπει να αφήσουμε τους θεσμούς να λειτουργήσουν. Αυτό πιστεύουμε και αυτό θα κάνουμε.

Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν μπορεί να μείνουν δίχως τιμωρία οι ένοχοι. Οι πραγματικοί ένοχοι της σκευωρίας Novartis. Και η έρευνα πρέπει να ξεκινήσει από τους προστατευόμενους μάρτυρες. Να τα πουν όλα! Ποιος τους έβαλε να πουν αυτά τα τερατώδη ψέματα. Και ξέρετε; Δεν τα λέω εγώ αυτά. Ο κ. Αγγελής τα λέει. Ένας ανώτατος δικαστικός λέει τι ακριβώς έχει γίνει. Σε άλλη χώρα θα είχαν ήδη ξεκινήσει έρευνες...

Πρέπει να υπάρξει τιμωρία των ενόχων, κύριε Πρόεδρε. Όχι για να ικανοποιηθούν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γιάννης Στουρνάρας και οι άλλοι. Αλλά για να ξέρουν αυτοί που θα τολμήσουν στο μέλλον να ακολουθήσουν πάλι το δόγμα Κατρούγκαλου ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις. Διότι σε μια ευνοούμενη δημοκρατία υπάρχουν πάντα συνέπειες για όσους παρανομούν. Είτε πρόκειται για απλούς πολίτες είτε για πρωθυπουργούς και βασιλείς...

Και μιας και πιάσαμε τα των ερευνών, τι θα γίνει αλήθεια με το θέμα του μεταναστευτικού; Εκεί να δείτε τι μπορεί να βρείτε. Καλό είναι να ξεκινήσετε από τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου που τα βρόντηξαν και έφυγαν, από τους κρατικούς αξιωματούχους που έκαναν επίσημες καταγγελίες και από τους επιχειρηματίες της σίτισης.

Δεν είμαστε της λογικής οφθαλμού αντί οφθαλμού. Κάθε άλλο! Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν μπορούμε εύκολα να δεχθούμε τα όσα συνέβησαν στη σκευωρία της Novartis. Νομίζουμε ότι δεν υπάρχει πολίτης που θα ήθελε να βρίσκεται στην θέση του κ. Πικραμμένου, για παράδειγμα. Αλλά είναι και κάτι άλλο! Ακούγοντας τον κ. Κατρούγκαλο σκεφτόμαστε τη φράση «εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι». Και επειδή αυτό έχει γίνει πολλές φορές μέχρι σήμερα, κάπου έχουμε κουραστεί. Αν όχι βαρεθεί να βλέπουμε τους θύτες να μεταμορφώνονται σε θύματα και να ζητούν στο τέλος και τα ρέστα... 

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]

Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε...

Όσοι θέλετε να το διαβάσετε νωρίτερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί το πρωί στα περίπτερα.