Ξεχάστε το «Ελλάδα, σουβλάκι και το αγόρι μου»

Δεν ξέρω αν θα υπάρχει αύριο Ενωμένη Ευρώπη. Ξέρω όμως ότι η Ελλάδα ως χώρα της Ενωμένης Ευρώπης ή των Ενωμένων Βαλκανίων έχει μία και μόνο πιθανότητα: Να δώσει βάρος στην βιομηχανία. Αυτό ήταν το θέμα από τα χρόνια του Βενιζέλου. Μέχρι που ήρθαν τα ένδοξα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και του σοσιαλισμού. Καιρός να συστηθούμε εκ νέου: Ξεχάστε το «Ελλάδα, σουβλάκι και το αγόρι μου» και ώρα να μάθουμε το «κάνουμε δουλειές».

Δείτε την Τουρκία! Η χώρα έχει περάσει μία μεγάλη πολιτική και οικονομική κρίση, αλλά είναι όρθια. Επειδή έχει βιομηχανική παραγωγή. Η Τουρκία είναι μία πολύτιμη χώρα για τους Γερμανούς και τους συμμάχους της επειδή ανοίγει νέες αγορές για να προωθήσει τα προϊόντα που παράγει η βιομηχανία της. Η Τουρκία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αγορές της… Αφρικής, την ώρα που στην Ελλάδα η πώληση ενός ακινήτου μπορεί να είναι υπόθεση και έξι μηνών.

Μπορεί η Ελλάδα να γίνει μία χώρα με παραγωγική βάση; Η απάντηση είναι πως ναι! Αρκεί να υπάρχει μία κυβέρνηση αποφασισμένη να αλλάξει νοοτροπίες και να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα. Η χώρα έχει πράγματι μία μεγάλη ευκαιρία και είναι άγνωστο πότε άλλοτε θα εμφανιστεί. Ίσως τότε η Τουρκία να έχει φτάσει στον Άρη…

Δεν μας κάνει ο τουρισμός και οι υπηρεσίες; Ασφαλώς! Δεν είναι αυτό ή εκείνο! Είναι και αυτό και εκείνο. Το θέμα είναι ότι μία χώρα δεν μπορεί να «πορευτεί» μόνο με υπηρεσίες. Η βάση της Οικονομίας είναι η παραγωγική της βάση. Και η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα είναι τα πολλά λεφτά του Ταμείου και οι εξελίξεις στην τεχνολογία. Δεν είναι απαραίτητο να παράγει κανείς αυτοκίνητα για να συμμετάσχει στην 4η βιομηχανική επανάσταση.

Αν κάτι έπρεπε να κάνει αυτή η κυβέρνηση θα ήταν η επανάσταση του… αυτονόητου. Μπορεί ο ΓΑΠ να μην τα κατάφερε, αλλά από ατάκες πήγαινε καλά. Και πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι είχε την διάθεση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Τι περιμένουμε, λοιπόν, απ’ αυτή την κυβέρνηση; Περιμένουμε ένα προσκλητήριο επενδύσεων προς τους Έλληνες επιχειρηματίες. Και ένα συμβούλιο επίλυσης κρίσεων. Διότι και μία άδεια από την Περιφέρεια είναι σε αυτή την χώρα αιτία κρίσης και πιθανότατα ματαίωσης μιας μεγάλης επένδυσης. Χρειάζεται να θυμηθούμε τις διαδικασίες που είχαμε ανακαλύψει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Να, αυτός θα ήταν ένας καλός ρόλος για την Γιάννα! Η χώρα έχει ανάγκη από ουσία. Από επενδύσεις. Και από νέες θέσεις εργασίας. Η χώρα πρέπει να γίνει μια δύναμη παραγωγής. Να έχει ορυχεία, ναυπηγεία, εργοστάσια. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει…

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]