Τρέξε Γιώργο, τρέξε...

Παρακολουθώντας κανείς τη στρατηγική του Γιώργου Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, κατανοεί πόσο τυχεροί ήμασταν και πόσο φθηνά, τελικά, τη γλιτώσαμε. Με μια - μόνο - χρεοκοπία! Σκεφτείτε να επιστρέψει ο Γιώργος Παπανδρέου «στα πράγματα». Ο άνθρωπος που στον πρώτο γύρο των εκλογών υποτίμησε τους αντιπάλους του και δεν πήγε στο debate, τώρα θέλει να αναμετρηθεί δημοσίως με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Τέτοια ανακολουθία. Τυχεροί ήμασταν. Άγιο είχαμε και η χώρα είναι ακόμη στη θέση της.

Με ποια άραγε λογική ο κ. Παπανδρέου θέλει τώρα να αναμετρηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον κ. Ανδρουλάκη; Τι ήταν αυτό που τον έπεισε να αλλάξει «στρατηγική»; Προφανώς, ο φόβος της ήττας. Έπρεπε να βγει δευτεροτρίτος και καταϊδρωμένος για να αντιληφθεί ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει στην ατζέντα του τη … κοινωνικοποίηση του Facebook. Αυτό μπορεί να απασχολεί κάποια ελίτ στη Νέα Υόρκη ή στο Λονδίνο, αλλά όχι τα κοινωνικά στρώματα που θέλει να απευθυνθεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Το έχουμε ξαναπεί ότι ο ίδιος έχει αδικηθεί, αλλά το πιο πιθανό είναι να έχει αδικήσει ο ίδιος τον εαυτό του περισσότερο απ’ όσο τον έχουν αδικήσει οι άλλοι.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Ανδρουλάκης δικαιούται να τρίβει τα χέρια του. Όσο περνάνε οι μέρες αναδεικνύονται οι σκοτεινές πλευρές του αντιπάλου του. Όσο αυτό συμβαίνει επειδή το κοινό στρέφει την προσοχή του στην αποκαθήλωση του πρίγκηπα Γεώργιου και όχι στον ανύπαρκτο μέχρι σήμερα πολιτικό λόγο του κ. Ανδρουλάκη. Καλύτερη εξέλιξη δε θα μπορούσε να περιμένει…

Και κάπως έτσι κατανοούμε όλοι μας καλύτερα πως η χώρα έφτασε στη χρεοκοπία. Όχι, αποκλειστικά λόγω του κ. Παπανδρέου. Πριν απ' αυτόν υπήρξαν άλλοι που πριόνισαν το δέντρο πιο αποτελεσματικά. Ωστόσο, οι χειρισμοί του στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ μας θύμισαν τους αντίστοιχους χειρισμούς του στην περίοδο της διακυβέρνησης του. Εκεί που είπαμε ότι θα ξεχάσουμε, ήρθε με την υποψηφιότητα του για να μας θυμίσει τα πάντα! Όταν η χώρα βυθιζότανε στη χρεοκοπία, ο κ. Παπανδρέου μιλούσε για πράσινη ανάπτυξη.

Προφανώς, και η πράσινη ανάπτυξη είναι το μέλλον, αλλά για να μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον πρέπει να επιβιώσουμε στο παρόν. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο κ.  Παπανδρέου έρχεται στη μέση μιας πανδημίας, κοιτάζει στα μάτια τον Έλληνα ψηφοφόρο και τον ρωτάει: Θέλεις να αποκτήσεις μετοχές του Facebook; Εννοούσε τη διαχείριση των data. Σύμφωνοι! Υπάρχει πράγματι θέμα. Όπως υπάρχει αντίστοιχα και με τον μελλοντικό εποικισμό του Άρη!

Ο κ.  Λοβέρδος πήρε μια γενναία απόφαση. Αποδέχτηκε την ήττα και αποφάσισε να στηρίξει τον καθαρό νικητή του πρώτου γύρου, τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο κ. Παπανδρέου έχει ακόμη μία ευκαιρία μέχρι την Κυριακή για να αποδείξει ότι απλά τον έχουν αδικήσει οι άλλοι και όχι ο ίδιος τον εαυτό του.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]