Το tweet που έσκασε στα χέρια της ρωσικής πρεσβείας

Οι αναρτήσεις του λογαριασμού του twitter της Ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι γεμάτες με λυρικές αναφορές στις ένδοξες στιγμές του σοβιετικού στρατού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στα επιτεύγματα της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και στη σημερινή ρωσική αντιδυτική προπαγάνδα. Αναρτήσεις που περνούν γενικά αδιάφορες, στα ψηφιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο η προκλητική ανάρτηση της Ρωσικής πρεσβείας στο twitter, που αφορούσε τη συμμετοχή του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, στο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας και την ομιλία του σε αυτό, αντιμετωπίστηκε με οργή από δεκάδες πολίτες που συμμετέχουν στον διάλογο που γίνεται μεταξύ των χρηστών του twitter.

Το τρίτο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας είχε ως θέμα: «Η Διεθνής Διάσταση του Αγίου Όρους. Λίκνο Πολιτισμού και Πνευματικότητας». Διοργανωτές ήταν το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Θεολογική Σχολή).

Ανάμεσα στις ενότητες που κάλυψε το συνέδριο ήταν η Παγκόσμια ακτινοβολία του Αγίου Όρους, το Άγιον Όρος και η Ευρώπη, το Άγιον Όρος και Σλαβικός κόσμος, η Ταυτότητα του Αγίου Όρους, οι Πτυχές της διεθνούς θέσης του Αγίου Όρους, οι πολιτικές για το Άγιον Όρος, το Άγιον Όρος και Χριστιανικός κόσμος και άλλα.

Στη θεματική ενότητα «Η Παγκόσμια ακτινοβολία του Αγίου Όρους», συμμετείχαν η καθηγήτρια του Tuffts Ελισάβετ Προδρόμου, ο Διοικητής του Αγίου Όρους Αθανάσιος Μαρτίνος, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελληνική Δημοκρατία, Τζέφρι Πάιατ και ο βουλευτής και πρώην υπουργός Γεώργιος Κουμουτσάκος.

Ο Αμερικανός πρέσβης μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι οι θρησκευτικές ελευθερίες αποτελούν μέρος του πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και αποτελώντας ταυτόχρονα μέρος των κοινών δημοκρατικών αξιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Ανέφερε επίσης, ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον ηγετικό ρόλο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ότι οι ΗΠΑ μαζί με την ελληνική κυβέρνηση θα υπερασπιστούν την κυριαρχία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η Ρωσική πρεσβεία, αντέδρασε στο ανωτέρω απόσπασμα της ομιλίας του Αμερικανού πρέσβη και στην επίσημη ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, με την ακόλουθη ανάρτηση στο twitter:

«Η αγραμματοσύνη στα της Ορθοδοξίας, η άγνοια των κανόνων της, η εργαλειοποίηση της θρησκείας, η παραπληροφόρηση… Όλα αυτά δεν είναι συμβατά ούτε με την πίστη, ούτε με την ηθική, ούτε με την διπλωματία».

Κάτω από αυτήν την επίσημη ρωσική ανάρτηση, ακολούθησαν πολλές σκληρές απαντήσεις. Απαντήσεις που αποδεικνύουν, ότι η προπαγάνδα του «αδελφού ρωσικού λαού» και του «ξανθού γένους που στέκει στο πλευρό της Ελλάδας», έχει απωλέσει προ πολλού τόσο την πειστικότητα της, όσο και τη δυναμική της.

Οι περισσότερες αντιδράσεις, είχαν σαν σημείο αναφοράς τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τον Ιούλιο του 2020 σχετικά με τη μετατροπή του ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την κυβέρνηση Ερντογάν. Η ρωσική κυβέρνηση είχε δηλώσει τότε, ότι οι σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας δεν θα επιδεινώνονταν λόγω της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, διότι η επίσημη ρωσική γραμμή ήταν, ότι η μετατροπή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, αποτελούσε εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας.

Άλλες αντιδράσεις θύμιζαν, ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είχε αναφέρει ότι τα εισιτήρια της Αγίας Σοφίας ήταν αρκετά ακριβά, ενώ μετά τη μετατροπή σε τζαμί δεν θα υπήρχαν εισιτήρια και η είσοδος θα ήταν δωρεάν, οπότε οι Ρώσοι τουρίστες μας θα επωφελούντο από αυτό το γεγονός.

Άλλες αντιδράσεις αναφέρονταν στις δηλώσεις του Πατριάρχη Μόσχας τον Ιανουάριο του 2021, ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αποτελεί Θεία τιμωρία για τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Άλλοι, θυμήθηκαν την ρωσική κίνηση δημιουργίας σχισματικής Εξαρχίας στην Αφρική, εις βάρος του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας.

Άλλοι, θυμήθηκαν την πρόσφατη στάση της Ρωσικής κυβέρνησης, απέναντι στους ομόδοξους Αρμενίους, κατά η διάρκεια των επιθέσεων από τους Αζέρους.

Και όλοι διερωτήθηκαν, πως είναι δυνατόν να μιλάει η Ρωσία για εργαλειοποίηση της θρησκείας. Μια Ρωσία, η οποία έχει βαθιά παράδοση σε αυτήν τη τακτική, ήδη από την εποχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και των ανυπόστατων θεωριών περί «Τρίτης Ρώμης».

Είναι φανερό ότι το tweet της Ρωσικής πρεσβείας, περί αγραμματοσύνης, πίστης και ηθικής, έσκασε στα χέρια της, τραυματίζοντας το ήδη τρωθέν πρόσωπο της. Η «θρησκευτική» και «λυτρωτική» ρωσική πραμάτεια, δεν πουλάει πια στην Ελλάδα, παρά μόνο στον σκληρό ψεκασμένο ακροδεξιό πυρήνα και στο ακροατήριο του ΚΚΕ, που προφανώς δεν έχει ενημερωθεί ακόμα για την κατάρρευση της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.