Το πρώτο θύμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αλήθεια

Το πρώτο θύμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αλήθεια

Είναι εξοργιστικό, αλλά είναι η αλήθεια: Την ώρα που ο Ερντογάν συνοδεύει με καταιγισμό χοντροκομμένης προπαγάνδας τη συνεχιζόμενη για έβδομη μέρα απόπειρα εισβολής στα σύνορά μας, έρχεται να τον δικαιώσει, προσφέροντάς του επιχειρήματα, η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Δηλαδή τώρα πρέπει να τρέχουμε να διαψεύδουμε και τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ!

Στο επίπεδο της προπαγάνδας, που ως γνωστόν ξεκινά παράλληλα με την έναρξη ενός πολέμου και αποτελεί τον «πόλεμο μέσα στον πόλεμο», η κυβέρνηση δυστυχώς είναι πια υποχρεωμένη να δώσει έναν διμέτωπο αγώνα: Στο εξωτερικό μέτωπο για να αποδομήσει την προπαγάνδα του Ερντογάν περί παραβίασης από την Ελλάδα των κανόνων διεθνούς δικαίου. Και στο εσωτερικό μέτωπο για να αντιμετωπίσει την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, που ευθέως κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για… «προπαγάνδα πολέμου».

«Η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα του πολέμου», είχε πει ο Αμερικανός βουλευτής Χίραμ Τζόνσον, κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και η φράση του αυτή είχε αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον διάσημο πολεμικό ανταποκριτή Φίλιπ Νάιτλι. Το βιβλίο του, που έγινε η Βίβλος των πολεμικών ανταποκριτών, φέρει ακριβώς τον τίτλο «Το πρώτο θύμα».

Μετά την Πολιτική Απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, μπορούμε πια να πούμε με βεβαιότητα ότι η αλήθεια δεν είναι μόνο το πρώτο θύμα του πολέμου, αλλά και το πρώτο και μόνιμο θύμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηγορούν την κυβέρνηση για «προπαγάνδα πολέμου»

Και επειδή γνωρίζω ότι πολλοί θα σπεύσουν να αντιδράσουν με «διαπιστώσεις» του τύπου «το τερμάτισε η Βούλτεψη», θα περιοριστώ να παραθέσω μερικά αποσπάσματα από την Απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφέρουν: 

«Η φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητο καθήκον κάθε ελληνικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα σε συνθήκες όπως οι σημερινές. Αυτό που δεν είναι καθόλου αυτονόητο είναι η προπαγάνδα του πολέμου που έχει εξαπολύσει με όλα τα μέσα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και έχει σχέση με τις κομματικές της επιδιώξεις και όχι με τις εθνικές ανάγκες».

Υποστηρίζει δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ με τον πιο επίσημο τρόπο ότι όλη αυτή η τιτάνια προσπάθεια που όλοι βλέπουμε να διεξάγεται στον Έβρο, όλες αυτές οι συντονισμένες ενέργειες παραβίασης της εθνικής μας κυριαρχίας και εισβολής στο εθνικό μας έδαφος, είναι «προπαγάνδα πολέμου» που αποσκοπεί σε κομματικά οφέλη και όχι στην ικανοποίηση των εθνικών αναγκών.

Με λίγα λόγια, δεν τρέχει και τίποτε, αυτά που βλέπετε είναι κυβερνητική προπαγάνδα, αυτό που βλέπετε είναι μια συνηθισμένη διαδικασία φύλαξης συνόρων. 

Κατηγορούν τους Έλληνες για άσκηση βίας

Άλλο απόσπασμα της περίφημης Απόφασης:

«Η κυβέρνηση υποδαυλίζει τον εθνικισμό και το αντιμεταναστευτικό κλίμα στην κοινωνία. Αυτοδικία, πράξεις βίας εναντίον όχι μόνο προσφύγων, αλλά και δημοσιογράφων, και μελών ΜΚΟ, εκθέτουν τη χώρα στο εξωτερικό και δημιουργούν μια επικίνδυνα φορτισμένη κατάσταση στο εσωτερικό».

Επομένως, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, με ευθύνη της κυβέρνησης έχει αναπτυχθεί ρατσιστικό κλίμα στην ελληνική κοινωνία, οι Έλληνες βιαιοπραγούν εναντίον των προσφύγων, των δημοσιογράφων και των ΜΚΟ.

Συγγνώμη, αλλά τι λέει ο Ερντογάν; Δεν λέει ότι οι Έλληνες συμπεριφέρονται βίαια στους πρόσφυγες; Και τι λένε οι Ευρωπαίοι, ακόμη και μετά την αυτοψία τους στον Έβρο; Δεν λένε ότι ναι μεν πρέπει να φυλάμε τα σύνορά μας, αλλά με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο; Αυτούς δεν τρέχουμε να πείσουμε πως όσα λέει ο Ερντογάν είναι προπαγάνδα;

Κατηγορούν τη χώρα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Λένε επίσης στην Πολιτική τους Απόφαση:

«Η κυβέρνηση θεσμοθετεί την αναστολή του δικαιώματος υποβολής αιτήματος ασύλου για ένα μήνα, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και ειδικά την Συνθήκη της Γενεύης και τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Δηλαδή, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, εδώ έχουμε μια κυβέρνηση που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τη Συνθήκη της Γενεύης, τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Και τι μας λέει η Διεθνής Αμνηστία; Δεν μας λέει ότι η διαδικασία ασύλου δεν αναστέλλεται;

Άλλο απόσπασμα σε συνέχεια του προηγουμένου:

«Μέσω κυβερνητικών διαρροών και δημόσιων δηλώσεων βουλευτών της ΝΔ, δημιουργούν θετικό κλίμα για την εφαρμογή απόλυτα καταδικαστέων πρακτικών διαχείρισης των ροών, όπως ο εκφοβισμός και η επαναπροώθηση προσφύγων/μεταναστών στη θάλασσα με κίνδυνο τη ζωή τους (push-backs), η μεταφορά τους σε ξερονήσια και ο εγκλεισμός τους με κεντρικό επιχείρημα τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού».

Και επομένως, υπάρχει κίνδυνος να εφαρμοστούν πρακτικές που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των προσφύγων και μεταναστών.

Κατηγορούν την Ελλάδα για ψευδή εικόνα πολέμου

Και το καλύτερο: 

«Παράλληλα, ενώ (η κυβέρνηση) ασκεί μια πολιτική φύλαξης των χερσαίων συνόρων, στη βάση της πολιτικής που άσκησε χωρίς τυμπανοκρουσίες επί 4,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο, επιχειρεί να αξιοποιήσει αυτήν την πολιτική για επικοινωνιακά οφέλη, εμφανίζει μια ψευδή εικόνα πολέμου στα σύνορα, και υποδαυλίζει εθνικιστικά ένστικτα, για να αποστρέψει την προσοχή από την καταστροφική αποτυχία της πολιτικής της και τις τραγικές εξελίξεις στα νησιά και στα θαλάσσια σύνορα».

Δηλαδή, εδώ έχουμε μια κυβέρνηση που «εμφανίζει μια ψευδή εικόνα πολέμου στα σύνορα».

Και η… συμβουλή του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εγκαταλείψει την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος, τις ιδεοληπτικές εμμονές, τους μικροκομματικούς υπολογισμούς και τον αυταρχισμό».

Με συγχωρείτε αλλά τι χρεία άλλων αποδείξεων έχουμε; 

Όταν στο εσωτερικό της χώρας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός Τσίπρας, υποστηρίζουν ότι αυτό που βλέπουμε είναι μια ψευδής εικόνα πολέμου, ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, ότι η κυβέρνησή της υποδαυλίζει τον ρατσισμό και τον εθνικισμό, τότε πρέπει να εκπονηθεί άμεσα ένα σχέδιο αντιμετώπισης εγχώριου προπαγανδιστικού σχεδίου.

Πού στοχεύει ο Ερντογάν

Το ζήτημα είναι απλό: 

Η προπαγάνδα του Ερντογάν περιλαμβάνει εικόνες από άλλα μέτωπα και άλλες χρονολογίες. Είναι τόσο χοντροκομμένη που εύκολα αποδεικνύεται την ίδια στιγμή που εκτοξεύεται – σε αντίθεση με την συνήθη προπαγάνδα εν καιρώ πολέμου, που αποδεικνύεται μετά το τέλος του πολέμου, όπως για παράδειγμα συνέβη στον Πόλεμο της Κριμαίας ή τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο.

Με την προπαγάνδα του, ο Ερντογάν δεν στοχεύει στο εξωτερικό – Ευρωπαίοι και Αμερικανοί γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει, αν και εκβιάζονται - αλλά ούτε και σε ολόκληρο το εσωτερικό του μέτωπο. Απευθύνεται στους οπαδούς του δικού του κόμματος, που τον κρατούν στην εξουσία. Σ’ αυτούς που βγήκαν στους δρόμους κατά την απόπειρα του πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016.

Μέχρι τώρα, τα μέλη του κόμματός του, τον πίστευαν και τον ακολουθούσαν τυφλά. Οι νεκροί από το πολυετές κουρδικό μέτωπο θεωρούνταν κάτι το «φυσιολογικό». Η επίσημη εσωτερικής κατανάλωσης διαχρονική προπαγάνδα ήταν ότι η Τουρκία πολεμάει για να διατηρήσει την ακεραιότητά της και να αποτρέψει τον διαμελισμό της και αυτό είναι ένα απόλυτα νόμιμο δικαίωμά της.

Μνήμες από τα Μουδανιά

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον κόσμο που μεταφερόταν με πούλμαν της τουρκικής αστυνομίας στα Μουδανιά, ενώ απέναντι, στο νησί Ιμραλί, διεξαγόταν η «δίκη» του Οτσαλάν. Περπατούσα μουδιασμένη, σαν υπνωτισμένη ανάμεσα σε αστυνομικούς, απλωμένα παντού πρωτοσέλιδα για τον «προδοτικό ρόλο της Ελλάδας», τα ραδιόφωνα στη διαπασών, τα πανό να ανεμίζουν με συνθήματα για «δολοφόνους μωρών παιδιών», ένα πολύχρωμο πλήθος - οι «συγγενείς των θυμάτων του Οτσαλάν» μου εξήγησαν – κιόσκια με προπαγανδιστικό υλικό και βασικό τίτλο «Η Ελλάδα προστατεύει τους δολοφόνους».

Και δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που βρέθηκα σε μια κηδεία στρατιώτη που είχε χάσει τη ζωή του στα βάθη της Ανατολίας πολεμώντας τους Κούρδους. Μια βιαστική τελετή, μια ακόμη πιο βιαστική ευχή να τον συνοδεύει στην αγκαλιά του Προφήτη, ένας ακόμη πιο βιαστικός επικήδειος (έπεσε για την πατρίδα). Και όταν η μάνα του στρατιώτη άφησε να της ξεφύγει ένας λυγμός, πήρε αμέσως την αυστηρή επίπληξη: «Αξιοπρέπεια. Ο γιος σου έπεσε ως ήρωας για την πατρίδα, θα κλάψεις στο σπίτι σου».

Αλλά τώρα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα φέρετρα δεν επιστρέφουν από το μέτωπο της υπεράσπισης του εθνικού εδάφους, αλλά από μια άλλη χώρα, τη Συρία, όπου η Τουρκία στέλνει τα παιδιά της να πολεμήσουν σε ένα πόλεμο που δεν είναι δικός τους. Και αυτά τα φέρετρα δεν είναι αποδεκτά – ούτε από τους οπαδούς του Ερντογάν.

Γι’ αυτό καταφεύγει σ’ αυτήν την χοντροκομμένη προπαγάνδα που ουδεμία σχέση έχει με την επιστήμη της προπαγάνδας στον πόλεμο. Για να διασωθεί, ενώ η Τουρκία ετοιμάζεται ήδη για την μετά Ερντογάν εποχή.

Αλλά εδώ στην Ελλάδα, αντί να αναλύουμε όλες αυτές τις κρίσιμες παραμέτρους, πρέπει να απαντάμε στην ακόμη πιο χοντροκομμένη προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ…