Τι μας κάνεις κύριε Ντόναλντ;

Τι μας κάνεις κύριε Ντόναλντ;

Την μία ημέρα ο Ντόναλντ Τραμπ μας είπε ότι αυτός τελείωσε με την Συρία και ότι συνομίλησε σχετικώς και με τον Ταγίπ. Κοινώς, είπε στους Τούρκους «καλό κυνήγι». Το ίδιο απόγευμα προειδοποίησε την Τουρκία να μην υπερβεί τα… εσκαμμένα και την αμέσως επόμενη δήλωσε ότι είναι και με την Τουρκία και με τους Κούρδους. Και θέλουμε εμείς τώρα να κοιμηθούμε ήσυχοι…

Η Αμερική του Τραμπ αλλάζει απόψεις όπως μία νεαρά αλλάζει συνεχώς φορέματα, μέχρι να βρει ποιο της ταιριάζει για την απογευματινή της βόλτα. Να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς! Είμαστε σοβαρά ανήσυχοι! Ειδικά αυτή την περίοδο που ο φίλος και κουμπάρος μας κ. Ερντογάν νιώθει μια γενικότερη ανασφάλεια.

Και είναι από τις λίγες φορές που δεν φταίμε γι αυτό! Μια φορά κάναμε κι εμείς τα πράγματα σωστά και κινδυνεύουμε να βρούμε τον μπελά μας. Τώρα που με την βοήθεια του Αλέξη απαλλαχτήκαμε από τον αντιαμερικανισμό, βρήκαν την ώρα οι Αμερικανοί να ανακαλύψουν την Βαρουφάκειο διάλεκτο.

Στο παρελθόν, πάντως, ήξερες ότι υπήρχαν ορισμένες σταθερές: Το ΝΑΤΟ από την μία πλευρά και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Ήσουν με τον έναν ή με τον άλλον. Τώρα τα πράγματα έχουν γίνει πολύπλοκα. Δεν ξέρεις που να πατήσεις και που να στηριχτείς. Όλος ο τόπος ένα σκέτο ναρκοπέδιο.

Τις μεγαλύτερες αμφιβολίες, πάντως, τις δημιουργούν οι ίδιες οι ΗΠΑ. Η ζημιά που προκαλεί η διγλωσσία Τραμπ θα έχει τραυματικές επιπτώσεις. Ποιον Τραμπ, αλήθεια, να πιστέψουν οι Κούρδοι; Τον Τραμπ του «Ας προσέχατε που επιλέξατε την Συρία για να γεννηθείτε» ή εκείνον του «είμαστε και με τους Κούρδους κι με τους Τούρκους». Σαν να λέμε, δηλαδή, και με το θύμα και με τον φονιά.

Και πριν φτάσουμε να μιλήσουμε για το τι θα κάνουν οι Αμερικανοί αν οι Τούρκοι απειλήσουν ένα ελληνικό νησί, καλό είναι να σκεφτούμε τι κάνουν τώρα που η Τουρκία απειλεί ανοικτά την Κυριαρχία της Κύπρου. Φανταζόμαστε ότι είναι και με την Τουρκία και με την Κύπρο. Αλλά στο μεταξύ η Τουρκία δημιουργεί νέα τετελεσμένα.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή, από το να πιστέψουμε τους Αμερικάνους. Ελπίζουμε ότι την κρίσιμη ώρα, όποτε αυτή έρθει, δεν θα πούμε «τι μας κάνεις κύριε Ντόναλντ». Από την άλλη πλευρά, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για ένα και μόνο πράγμα: Η αστάθεια είναι η μόνη σταθερά στις μέρες μας. Αυτός είναι ένας καλός λόγος για να έχουμε μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση. Να έχουμε, τουλάχιστον, το βλέμμα μας στραμμένο σε μία κατεύθυνση και όχι προς όλες τις κατευθύνσεις. Για εξοικονόμηση δυνάμεων…

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]