Θέλει την κυβέρνηση με ταχύτητα... Μητσοτάκη!

Θέλει την κυβέρνηση με ταχύτητα... Μητσοτάκη!

Οι οπαδοί της ΝΔ είναι ικανοποιημένοι από τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ είναι κατενθουσιασμένοι. Κι οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται εμφανώς προβληματισμένοι με τα πεπραγμένα της δικής τους κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στα καλύτερά του. Αλλά δεν κάθεται στις δάφνες του. Φέρεται αποφασισμένος να λειτουργήσει την κυβέρνησή του ως ΑΕ. Ουδείς υπουργός του μπορεί να αισθάνεται ασφαλής!

Αυτή η κυβέρνηση έχει μία ιδιαιτερότητα σε σχέση με όλες τις άλλες. Δεν έχει το παραμικρό περιθώριο «ατυχήματος». Πρέπει, λοιπόν, να βρει άμεσες λύσεις και πολλές φορές αυτές να τις αναζητήσει «έξω από το κουτί». Κι όλο αυτό απαιτεί δουλειά. Απαιτεί ρυθμούς ανάλογους με αυτούς που επιδεικνύει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος είναι ένας άνθρωπος εργασιομανής, μεθοδικός και επίμονος στους στόχους του. Αποτελεί μία ταχύτητα από μόνος του. Ο Κυριάκος δεν είναι ο πρωθυπουργός που απλά προεδρεύει. Έχει βαθιά γνώση σε αρκετά θέματα και θέληση για να φέρει λύσεις. Αυτό απαιτεί να έχει δίπλα του συνεργάτες με ανάλογες απόψεις για την εργασία. Κάτι που μένει να αποδεικνύεται κάθε φορά εκ του αποτελέσματος.

Ο πρωθυπουργός δεν θα διστάσει να κάνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αν κρίνει ότι αυτό θα είναι το συμφέρον της κυβέρνησης και της χώρας. Ακριβώς επειδή αντιλαμβάνεται ότι τα περιθώρια είναι μικρά. Κι ότι η βιωσιμότητα της κυβέρνησης δεν θα εξαρτηθεί από την «αντίδραση» της αντιπολίτευσης, αλλά από το έργο της ίδιας της κυβέρνησης.

Η συνηθισμένη παγίδα για τους πολιτικούς είναι ο εφησυχασμός που μπορούν να επιφέρουν τα μεγάλα ποσοστά αποδοχής από το κοινό. Μία τέτοια σχέση «έρωτα» φαίνεται να διανύει αυτή την περίοδο ο Πρωθυπουργός με το εκλογικό σώμα. Το ενδιαφέρον, λοιπόν, είναι ότι δεν παρασύρεται από το πραγματικά καλό κλίμα που επικρατεί στην κοινή γνώμη για την κυβέρνησή του, αλλά θέτει σε εφαρμογή μηχανισμούς αφύπνισης των στελεχών του.

Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η κυβέρνηση απειλείται μόνο αν επιδείξει αυτοκτονικό σύνδρομο. Κι έτσι αναπροσαρμόζει κι αυτή την στρατηγική της στην βάση της ανασυγκρότησης. Το σκληρό ροκ και τα πεζοδρόμια δεν φέρνουν ψήφους. Όχι απέναντι σε μία κυβέρνηση που κάνει την δουλειά της.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]