Θάνος Δημόπουλος: Το φθινόπωρο στον κορονοϊό θα προστεθεί και η γρίπη

Θάνος Δημόπουλος: Το φθινόπωρο στον κορονοϊό θα προστεθεί και η γρίπη

Η αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με την γρίπη που θα επανέλθει από τον Οκτώβριο καθιστά απαραίτητο τον περιορισμό και την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί και ανακοινώνονται, τονίζει στο liberal.gr o πρύτανης ΈΚΠΑ και καθηγητής Ιατρικής, Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τους νέους σημειώνοντας πως στατιστικά θα αυξηθεί και η ανάγκη νοσηλείας τους ίσως και σε μονάδες μηχανικής υποστήριξης.

Ο καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ σημειώνει πως η κατάσταση είναι μεν ανησυχητική εν τούτοις δύναται να περιοριστεί ο αριθμός των κρουσμάτων και να επιτευχθεί η επιπέδωση της καμπύλης που σήμερα εμφανίζει αυξητικές τάσεις. Αν αυτό καταστεί εφικτό θα αποφευχθεί και η εφαρμογή επιπλέον μέτρων, όπως αναφέρει, διευκρινίζοντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη.

Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο αποτελεί έναν συνδυασμό θεμάτων, από το άνοιγμα των συνόρων για τον τουρισμό, τους εργάτες γής, τους νέους και την χαλάρωση που ήταν επακόλουθο της ιδιαίτερα χαμηλής εμφάνισης του ιού στην Ελλάδα, όταν την περίοδο προς το τέλος της πρώτης φάσης ο αριθμός ήταν μονοψήφιος.

Ο κ. Δημόπουλος αναφέρεται και στο άνοιγμα των σχολείων σημειώνοντας πως η ημερομηνία έναρξης της σχολικής περιόδου που ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο δεν είναι λάθος, εν τούτοις ίσως χρειαστεί μια χρονική μετατόπιση αν τα κρούσματα συνεχίσουν να εμφανίζουν αυξητικές τάσεις το επόμενο διάστημα.

Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου

Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για τον κορονοϊό σε τοπικό επίπεδο. Είναι πλέον ανησυχητική η κατάσταση;

ΑΠ. Αυτό το οποίο διαπιστώνουμε τις τελευταίες ημέρες είναι μια σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων, η οποία έχει φτάσει σε τριψήφια νούμερα, και αυτό γνωρίζουμε πλέον πως οφείλεται σε διάφορους λόγους, αν και ευτυχώς προς το παρόν δεν παρατηρείται περαιτέρω αύξηση.

Ο ένας λόγος είναι το άνοιγμα των συνόρων, το άνοιγμα της Ελλάδας προς τους τουρίστες, το οποίο γνωρίζαμε πως θα συνοδευτεί, σε κάποιο βαθμό, από μια έξαρση του κορονοϊού. Ο δεύτερος είναι η μετακίνηση εργατών υπαίθρου στην Βόρειο Ελλάδα, που ξέρουμε ότι τους μήνες της Άνοιξης και του Καλοκαιριού είναι αυξημένη. Ο τρίτος αφορά στον εσωτερικό τουρισμό, οποίος αναμένετο να συνοδεύεται από μια έξαρση και ο τέταρτος στην χαλάρωση ως προς την εφαρμογή των μέτρων που ακολούθησε την πολύ αποτελεσματική πορεία της πρώτης περιόδου. Ο συνδυασμός όλων αυτών και η χαλάρωση ως προς την εφαρμογή των μέτρων είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την έξαρση.

Πλέον αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι η δράση των μέτρων τα οποία ελήφθησαν διαδοχικά τις τελευταίες 15 ημέρες. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί ένας έλεγχος των κρουσμάτων και να υπάρξει σε πρώτη φάση μια επιπέδωση της καμπύλης και να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβολή μέτρων.

Θα πρέπει πάντως να γνωρίζουμε ότι όταν έχουμε έναν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε μεγάλα αστικά κέντρα, για παράδειγμα στην Αττική είμαστε γύρω στα 500, είναι δύσκολο να μπορέσεις να κάνεις την απομόνωση, ιχνηλάτηση και κατ επέκταση να φτάσεις στον περιορισμό τους. Είναι πιο εύκολο σε ένα νησί ή σε μια μικρή πόλη ή σε μια περιχαρακωμένη δομή.

Προκαλεί εντύπωση πως η χαλάρωση ήταν απότομη. Βγήκε ο κόσμος χωρίς να ακούει τους επιστήμονες και τους αρμόδιους. Που οφείλεται αυτό;

ΑΠ. Νομίζω ότι ο μόνος ουσιαστικός τρόπος για να μπορέσουμε να πείσουμε τους συνανθρώπους για το πρόβλημα είναι να παρουσιάζουμε τα πραγματικά δεδομένα. Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να κάνουμε προβλέψεις και να λέμε θα έχουμε 700, θα έχουμε 1000 κρούσματα , όσο το να δίνουμε τα δεδομένα που έχουμε σήμερα.

Τι εννοώ. Ξέρουμε πλέον ότι ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων που έχουμε τις τελευταίες εβδομάδες, αφορούν σε νέα άτομα. Ξέρουμε ότι τα νέα άτομα μπορεί να είναι και ασυμπτωματικά αλλά να μολύνουν άλλα άτομα και ο αριθμός να είναι πολλαπλάσιος όσων βλέπουμε. Ξέρουμε βέβαια ότι η νόσος στους νέους είναι πιο ήπια, αλλά στατιστικά όταν αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των νέων ατόμων που νοσούν από τον κορονοϊό θα αρχίσουμε να βλέπουμε νέα άτομα να νοσηλεύονται. Να βλέπουμε νέα άτομα να νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση, να έχουνε ακόμη και την ανάγκη μηχανικής υποστήριξης αναπνοής.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ ότι η επίκληση σε νέα άτομα «κάντε κάτι για να προστατέψετε τους άλλους» είναι σημαντική, αλλά επίσης είναι ακόμη πιο σημαντική η γνώση ότι «το να είμαι νέος και να μολυνθώ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα την περάσω ήπια, αλλά μπορεί να νοσήσω και εγώ».

Πρέπει δηλαδή να γίνει γνωστό και κατανοητό ότι ο ιός είναι εδώ και είναι επικίνδυνος για όλους. Και πρέπει όλοι να ακούν τους αρμόδιους

Μιας και μιλάμε για νέους, το ερώτημα που τίθεται είναι αν πρέπει να ανοίξουν τελικά τα σχολεία και πως θα γίνει αυτό.

ΑΠ Η απόφαση που ακούσαμε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είναι ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου. Νομίζω πως αυτό είναι ένα σενάριο που ακούγεται λογικό, αλλά θα πρέπει τις επόμενες 5 με 7 ημέρες να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Δηλαδή αν όντως δούμε μείωση των κρουσμάτων και έχουμε ένα περιθώριο για να διαπιστωθεί η εξέλιξη μεταξύ της επιστροφής των αδειούχων και της έναρξης τς έναρξης της σχολικής περιόδους τότε η ημερομηνία που αναφέρεται είναι εφικτή. Αν ο αριθμός των κρουσμάτων βαίνει αυξημένος ή σε υψηλά επίπεδα ίσως χρειαστεί χρειαστεί μια μετατόπιση της έναρξης της σχολικής περιόδους για κάποιες ημέρες.

Τι ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα ως προς τη διασπορά του ιού και τη διαχείριση της πανδημίας

ΑΠ Είναι ένας ιός ο οποίος είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθεί για δύο λόγους. Πρώτον διότι έχει μια μεγάλη λανθάνουσα περίοδο, δηλαδή από τη στιγμή που κάποιος έρθει σε επαφή με τον ιό έως ότου αναπτύξει νόσο μπορεί να περάσουν έως και 14 ημέρες. Δεύτερον διότι έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων που μολύνονται και δεν αναπτύσσουν συμπτώματα ή αναπτύσσουν ελάχιστα. Αυτά τα δύο είναι μια συνταγή για μεγάλη δυσκολία στην εκρίζωση του ιού.

Για παράδειγμα ο Sars και ο Mers αλλά και ο Έμπολα περιορίστηκαν διότι όσοι νοσούσαν είχαν έντονα συμπτώματα και κατ επέκταση μπορούσαν να εντοπιστούν και να απομονωθούν. Στην περίπτωση του κορονοϊού αυτό δεν ισχύει και ως εκ τούτου η διασπορά είναι μεγάλη.

Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως παγκόσμια κοινότητα είναι το γεγονός πως αποτελεσματικό εμβόλιο και ασφαλές θα έχουμε αλλά όχι νωρίτερα από ένα εξάμηνο

Στο σημείο αυτό θέλω να αναφέρω ένα ακόμη ζήτημα που δημιουργεί έντονη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα. Μπαίνουμε στην εποχή του Φθινοπώρου που για ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη ξεκινά προς τον Σεπτέμβριο σε εμάς προς τον Οκτώβριο, όπου έxουμε και ΄άλλες αερογενείς ιώσεις με πρωτεύουσα την γρίπη, τον ιό της influenza. Πρόκειται για ένα επιπλέον πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και θέλω να επισημάνω την ανάγκη να ενταθεί η εμβολιαστική προσπάθεια για τον ιό της γρίπης στον μέγιστο βαθμό.

Πόσο ανησυχητικός είναι ο συνδυασμός του κορονοϊού με τον ιό της γρίπης

ΑΠ. Είναι ανησυχητικός με την έννοια πως δεν μπορούμε να τους διακρίνουμε άμεσα κλινικά. Έχουν συμπτώματα που μοιάζουν και μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε σε κάθε ασθενή που θα έρχεται με τέτοια συμπτώματα από το αναπνευστικό, έλεγχο και για τους δύο ιούς. Όπως αντιλαμβανόμαστε αυτό αυξάνει και το κόστος και τη διαδικασία που θα απαιτηθεί. Ουσιαστικά θα προστεθεί μια ακόμη λοίμωξη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα έχουμε 100 με 200 διαπιστωμένους θανάτους από τον ιό της γρίπης. Είμαστε σίγουροι πως αυτός ο αριθμός είναι ακόμη μεγαλύτερος διότι για αυτόν τον ιό δεν γινόταν πάντα ενδελεχής προσπάθεια τεκμηρίωσής του. Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο καταγράφονται από 60 έως 100000 θάνατοι από τον ιό αυτό.