Θα δούμε την Βουλή της απλής αναλογικής και θα πούμε «Παναγιά βόηθα»

Σαν να μου φαίνεται ότι άπαντες οι αναλυτές με τα βαρύγδουπα ονόματα κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Βλέπουν τη ΝΔ να προηγείται 10 δημοσκοπικές μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ και οι μισοί τα βάφουν μαύρα διότι ο Μητσοτάκης δεν θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ οι άλλοι μισοί πανηγυρίζουν διότι ανοίγει ο δρόμος για την κυβερνητική σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Και δεν έχουμε ιδέα τι σιγοβράζει κάτω από τη βιτρίνα.

Ούτε που μας περνά απ’ το μυαλό τι θα εμφανιστεί στον πολιτικό στίβο εξ’ αιτίας της απλής αναλογικής του Αλέξη. Γι αυτό όσοι κάνουν εύκολες και γραμμικές αναγωγές μεταξύ πρώτης και δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, κυριολεκτικά δεν ξέρουν τι λένε. Ενώ εμείς κοιτάζουμε τα ποσοστά της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ ξεψαχνίζοντας τις ανεπαίσθητες μεταβολές τους, από κάτω ο κάθε πικραμένος ετοιμάζεται να κατέβει στις εκλογές.

Ακούω τρελά αλλά και σοκαριστικά πράγματα. Μαθαίνω, ας πούμε, ότι γίνονται πολύ σοβαρές κινήσεις για να κάνει την εμφάνιση του Αλβανικό κόμμα. Υπάρχουν τύποι που όλοι μας μπορούμε να υποψιαστούμε τις διασυνδέσεις και τους τρόπους χρηματοδότησης τους, που τριγυρνάνε στα στέκια τους στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, λέγοντας ότι με την απλή αναλογική θα βγάλουν δέκα βουλευτές (!).

Υπάρχουν άλλες κινήσεις πιο βόρεια που μιλούν για μουσουλμανικό κόμμα, πάει να πει για κόμμα - πλοκάμι του Ερντογάν. Γιατί όχι; Αφού η απλή αναλογική είναι κόκκινο χαλί για την είσοδο τους στη Βουλή. Στο μεταξύ, κάθε μικρομέγαλος τοπικός παράγοντας με μια πολιτική προϊστορία και μία κάποια δύναμη στις τοπικές κοινωνίες, μετρά και ξαναμετρά τις πιθανότητες να μπει στο παιχνίδι με τον ίδιο τρόπο.

Προσφάτως έμαθα ότι πρώην περιφερειάρχης θα φτιάξει κόμμα και θα κατέβει μόνος του, πιστεύοντας ότι θα συμπληρώσει 50.000 ψήφους πανελλαδικά και θα εκλεγεί. Μετά λέει, θα πάει σ‘ ένα από τα μεγάλα κόμματα και θα απαιτήσει να τον βάλουν σε εκλόγιμη θέση (καθότι οι δεύτερες θα ναι με λίστα) με αντάλλαγμα αυτές τις 50.000 ψήφους. Η απλή και «άδολη», μάλλον θα αποδειχθεί πολύ πιο εξαχρειωμένη και πανάθλια από τα «αμαρτωλά» ενισχυμένα εκλογικά συστήματα.

Εδώ θα είμαστε και θα τα διαπιστώσουμε. Θα δούμε προέδρους ποδοσφαιρικών ομάδων, μεγαλοδικηγόρους και τηλεπερσόνες, ρασοφόρους και αντιεμβολιαστές, μέχρι και αρχηγούς συμμοριών να κάνουν έφοδο στο σκηνικό μέσω απλής αναλογικής. Θα δει ο κόσμος τη Βουλή που θα προκύψει μαζί με το ξεδιάντροπο παζάρι που θ’ ακολουθήσει και θα πει «Παναγία βοήθα».

Γι αυτό σας λέω, μην προσπαθείτε να μαντέψετε τον τρόπο σκέψης του μέσου πολίτη στη δεύτερη και καθοριστική εκλογική μάχη. Θα χουν δει πολλά τα ματάκια του στο μεταξύ, θα χουν σηκωθεί πολλές φορές οι τρίχες του από φρίκη. Θα βλέπει την καταστροφή και την ακυβερνησία να 'ρχονται κατά πάνω του καλπάζοντας. Και τότε να δούμε τι θ’ αποφασίσει να ψηφίσει και με ποια κριτήρια.