Τα tweet του Τραμπ και η παγκόσμια οικονομία

Τα tweet του Τραμπ και η παγκόσμια οικονομία

Του Μιχάλη Τουτζιάρη

1η Αυγούστου 2019, ο Trump βάζει τέλος στην ανακωχή μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας προαναγγέλλοντας την επιβολή δασμών 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων. Οι αντιδράσεις υπήρξαν άμεσες με το Πεκίνο να υποστηρίζει πως η επιβολή δασμών δεν είναι η λύση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας και πλέον όλα τα βλέμματα στρέφονται στο κατά πόσο η Κίνα θα προχωρήσει και εκείνη από την πλευρά της σε αντίποινα. Στο ίδιο έργο θεατές με τα tweet του προέδρου να κάνουν εκ νέου άνω κάτω τις αγορές, με το αζημίωτο φυσικά.

Στα τέλη του Ιούνη είχαμε αναφέρει στο άρθρο με τίτλο «Τα tweet του προέδρου και η παγκόσμια οικονομία» (Κυριακή 30 Ιουνίου 2019): «Ο Trump αναφέρθηκε επίσης και στις συζητήσεις με την Κίνα επισημαίνοντας ότι το Πεκίνο γνωρίζει τι πρέπει να έχει η Ουάσιγκτον για να κλείσει εμπορική συμφωνία, ενώ συμπλήρωσε ότι είχε συζητήσεις με την Κίνα τις τελευταίες ημέρες για το θέμα του εμπορίου. «Είναι πιθανό να φτάσω σε εμπορική συμφωνία με τον Xi στη G20 (που γίνεται σήμερα 29/6 στην Οσάκα)και να αποφευχθεί η ανάγκη για περαιτέρω δασμούς. Εάν αποφασίσω να επιβάλω επιπλέον δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, θα μπορούσε να είναι 10% και όχι 25%».

Το είπε και το έκανε!

Αυτό που τονίσαμε στο συγκεκριμένο μας άρθρο ήταν η σχέση που μπορεί να έχει ένα tweet του αμερικανού προέδρου με την άκρατη κερδοσκοπία στις αγορές. Αναφέραμε χαρακτηριστικά, «Αν τελικά βρεθεί σήμερα μια συμφωνία πιθανόν οι δείκτες να κινηθούν υψηλότερα και να έχουμε για πρώτη φορά τον δείκτη S&P 500 πάνω από τις 3000. Αν δε βρεθεί…… το ενδεχόμενο να βρεθεί (συμφωνία) τους επόμενους μήνες να οδηγήσει πάλι σε νέα υψηλά γιατί απλά οι αγορές δε γίνεται να πέσουν «ή άνοδος ή χάος, 26 Ιουνίου 2014»

Κάτι που συνέβη παρόλο που δεν επετεύχθη συμφωνία και ο S&P 500 βρέθηκε στις 3025 μονάδες!

Συνεχίζοντας στο προηγούμενο άρθρο μας, «Το νέο κομμάτι λοιπόν που μπαίνει στη σύνθεση του παζλ είναι «τα tweet του προέδρου». Όταν όλοι μιλάνε για κατάρρευση των δεικτών στη Wall Street ένα tweet είναι ικανό να το ανακόψει αλλά και να το επιβεβαιώσει. Η μόνη αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες εταιρείες που οδήγησαν τη Wall Street σε αυτά τα επίπεδα διαπραγματεύονται με δείκτες PE άνω των 250!!! και βλέπουμε…. “Το χάος μπορεί να περιμένει;”(17 Απριλίου 2019) Στις 3 Μαΐου ένα tweet του Trump οδήγησε τους δείκτες σε διόρθωση. Ο S&P 500 από τις 2947 μονάδες βρέθηκε στις 3 του Ιούνη στις 2728 μονάδες , όπου ένα ακόμη tweet του κερδοσκόπου προέδρου οδήγησε τη Wall Street σε νέα υψηλά την περασμένη εβδομάδα. Το ερώτημα πλέον είναι τι tweet θα βγει αυτό το Σαββατοκύριακο;

Όπως αναμέναμε, το tweet που έπρεπε να βγει θα ήταν κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα να ρευστοποιηθούν οι κερδοφόρες long θέσεις και να ανοίξουν εκ νέου short θέσεις. Έτσι λοιπόν το επόμενο tweet βγήκε και ήταν για επιπλέον δασμούς (έγινε η κατοχύρωση των κερδών από τις 2728 μονάδες στις 3025 μονάδες). Ήτοι 300 μονάδες επί 5000 δολ το σμβ σε παράγωγα καθόλου άσχημα για τους κερδοσκόπους στη Wall Street, αρκεί να ακολούθησαν πιστά τα tweet!

Στον αστερισμό των αγορών πόσο τυχαία μπορούν άραγε να θεωρούνται τα εν λόγω tweet; Υποθετικά το επόμενο tweet θα πρέπει να είναι θετικό για τις αγορές και αφού κλείσουν οι short θέσεις να ανοίξουν εκ νέου long κ.ο.κ…..εύκολος τρόπος να βγάλουμε κέρδη… συμφωνείτε;

Στον αντίποδα πληθαίνουν οι φωνές για βίαιη πτώση στις αγορές των ΗΠΑ που θα συμπαρασύρουν τον πλανήτη στο μεγαλύτερο κραχ όλων των εποχών! Κάτι που αναλύει διεξοδικά η αρθρογραφία μας από το 2014!!! Goldman Sachs, Bank of America Merril Lynch, JP Morgan, και άλλοι οίκοι αναφέρουν χαρακτηριστικά «Μπορεί οι αμερικανικές μετοχές να έχουν καταγράψει σημαντικές επιδόσεις μέχρι στιγμής το 2019, αλλά σύντομα αυτό θα λήξει.  Και θα έρθει ένα ισχυρό sell off,» προειδοποιούν, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες Ένα πιθανό sell off θα οδηγούσε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων κερδών για το επόμενο έτος, προβλέπει και η Jasslyn Yeo, στρατηγική αναλύτρια παγκόσμιων αγορών(είχε προβλέψει για πολλούς το κραχ το 2008) αμφισβητώντας τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις για αύξηση 14% το 2020, κάτι που μοιάζει να είναι "αρκετά υψηλό", δεδομένης της αδύναμης παγκόσμιας οικονομικής προοπτικής. Και το “κερασάκι” στην τούρτα έρχεται να βάλει η είδηση ότι ο μεγαλοεπενδυτής Warren Buffet βρίσκεται με ταμείο ρεκόρ 122 δις.δολ., κάτι διόλου παράλογο για εμάς καθώς πρόκειται για έναν επενδυτή της παλαιάς σχολής!

Όσον αφορά στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών του πλανήτη ο Powell προχώρησε στην πολυδιαφημιζόμενη μείωση των επιτοκίων που για τον Trump ήταν λίγη, «Με σχεδόν καθόλου πληθωρισμό, η χώρα μας αναγκάζεται χωρίς λόγο να πληρώσει ένα πολύ υψηλότερο επιτόκιο από άλλες χώρες μόνο εξαιτίας μιας πολύ παραπλανημένης Ομοσπονδιακής Τράπεζας.»(tweet).Επίσης ο “super Mario” Draghi, προετοιμάζει, σύμφωνα με τα δεδομένα της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ, ένα σημαντικό «αποχαιρετιστήριο» πακέτο τόνωσης για τον Σεπτέμβριο προκειμένου να αντιμετωπίσει την σοβαρή επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης.

Πόσο μακριά ή πόσο κοντά είναι το κραχ, θα γίνει τον Αύγουστο, τον Οκτώβριο, το 2020 μετά τις εκλογές στην Αμερική; Μην περιμένετε να λάβετε απάντηση από κανέναν super-αναλυτή! Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε σήμερα είναι ότι, όποτε κι αν γίνει δε θα πρέπει να μας απασχολεί ιδιαίτερα σε σχέση με τις αγορές, καθώς είτε πέφτουν είτε ανεβαίνουν υπάρχει πληθώρα προϊόντων που δίνουν τη δυνατότητα για «Υπερ-κέρδη» στους επενδυτές. Αυτό που πρέπει να ανησυχεί όλους μας είναι οι επιπτώσεις του επερχόμενου κραχ στις κοινωνίες που άλλες θα το βιώσουν έντονα και άλλες λιγότερο. Πόσο έτοιμοι είμαστε οι ευρωπαίοι πολίτες, οι ασιάτες, οι αμερικάνοι κ.ο.κ. για να το αντιμετωπίσουμε με σύνεση, ωριμότητα και λογική ώστε να αποφύγουμε καταστάσεις που οδήγησαν στο παρελθόν σε ανεξερεύνητα μονοπάτια την ανθρωπότητα και σε δύο Παγκόσμιους πολέμους; Πόσο έτοιμοι είμαστε οι Έλληνες πολίτες, που έπειτα από τέσσερα χρόνια φορολογικής αφαίμαξης και ενώ προσπαθούμε να ορθοποδήσουμε θα βιώσουμε και ένα παγκόσμιο κραχ; Κανένας επενδυτής που κινείται με σύνεση δε θα χάσει χρήματα αν πέσει ένας δείκτης, καθώς θα βγάλει δεκαπλάσια από παράγωγα προϊόντα.Είτε κερδοσκοπώντας, είτε αντισταθμίζοντας.Οι αντισταθμίσεις σε χαρτοφυλάκια και οι short θέσεις επιφέρουν μια ισορροπία στο σύστημα αρκεί να γίνονται από περισσότερους επενδυτές και βασικούς μετόχους, (είτε είναι σε νομίσματα, είτε σε μέταλλα, είτε σε υποκείμενους τίτλους κ.λ.π.) Το κραχ θα έρθει και θα περάσει όπως κάθε κραχ και οι δείκτες θα συνεχίσουν την μονότονη ανοδική πορεία τους πιθανόν για περισσότερα από έντεκα χρόνια την επόμενη φορά. Οι πληγές που θα αφήσει στην ανθρωπότητα ας ελπίσουμε ότι θα είναι λιγότερες και αναίμακτες.

Προς ώρας ας θυμηθούμε το παραμύθι του «Πέτρου με τον Λύκο», που μπορεί να μας βοηθήσει αρκετά στις επενδυτικές επιλογές μας,(στη θέση του Πέτρου γνωρίζετε ποιος, όσο για τον Λύκο τον αφήνω στη φαντασία σας) και ας ευχηθούμε να περάσουμε έναν ήσυχο καλοκαιρινό Αύγουστο, που θα μας προετοιμάσει για έναν εύκολο ή δύσκολο χειμώνα, ανάλογα πάντα με τα tweet που θα κυκλοφορήσουν προσεχώς και τους «λύκους» που αναζητούν τροφή στις κρύες νύχτες του χειμώνα… Καλό Αύγουστο.