Τα τσιγάρα, τα ποτά και η Μενεγάκη έχουν κλείσει...

Όταν ο Νίκος Καρανίκας ομολόγησε τον «έρωτά» του για την Ελένη Μενεγάκη, τον αντιμετωπίσαμε με έκπληξη, αλλά και κατανόηση. Ένα παιδί βρέθηκε από σερβιτόρος, επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού! Σαν την σταχτοπούτα του παραμυθιού. Δεν καταλάβαμε τότε ότι ο Νίκος Καρανίκας δεν ήταν η εξαίρεση. Ήταν ο κανόνας. Η τηλεόραση ήταν το μεγάλο τους πάθος. Ο τηλεοπτικός φακός το ακαταμάχητο φετίχ τους.

Από την θέση του θεατή των γεγονότων έγιναν οι πρωταγωνιστές. Ανεξάρτητα από το αν ήταν ή όχι ένα «ατύχημα» της ιστορίας, η πραγματικότητα είναι ότι πήραν την εξουσία. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι φίλοι του πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου. Κι αυτό ακριβώς ήταν. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς, ο Μανόλο ο Πετσίτης, ο Νίκος Καρανίκας, η -μαυροφορούσα στο Μάτι- Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Η παρέα αυτή, όπως και όλα τα παιδιά αυτής της γενιάς, μεγάλωσαν με μαγικό κουτί. Ναι, τα πρωινά έβλεπαν Ελένη Μενεγάκη. Ο Νίκος Καρανίκας είχε την αθωότητα να το πει δημόσια.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχασαν πολλές εργατοώρες ασχολούμενοι με την τηλεόραση. Από το 2012 κιόλας. Δεν έμαθαν από το γεγονός ότι κέρδισαν τις εκλογές έχοντας απέναντι τα κανάλια. Ούτε και εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης τους προσκύνησαν με το που πήραν την εξουσία. Ήθελαν κάτι περισσότερο: Τον πλήρη έλεγχο ενός καναλιού. Τουλάχιστον ενός. Δεν ξέρουμε αν σε αυτό ο κ. Καρανίκας θα ονειρευότανε προγράμματα με την κυρία Μενεγάκη και τον κύριο Λαζόπουλο. Πιστεύουμε όμως ότι έβλεπαν το κανάλι ως επισφράγιση της διαδρομής τους. Ως απόδειξη ότι από τις αλάνες της Καισαριανής ήταν πλέον επίλεκτα μέλη της καλής κοινωνίας των Αθηνών.

Ήταν και κάτι άλλο! Δοκίμασαν να αντιγράψουν το μοντέλο της Βενεζουέλας. Το είπε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας προεκλογικά, μιλώντας σε ιταλικό μέσο ενημέρωσης. Είπε ότι ήθελε η Ελλάδα να γίνει η Βενεζουέλα της Ευρώπης. Είναι εντυπωσιακό ότι το πίστευε και ότι το είπε. Και στην Βενεζουέλα το καθεστώς χρησιμοποίησε την τηλεόραση για να «συναρπάσει» τα πλήθη. Αλλά αυτά στην Βενεζουέλα. Όχι στην Ελλάδα…

Η εμμονή τους με την τηλεόραση τους εξέθεσε. Ανεπανόρθωτα. Ότι βγαίνει σήμερα στον αέρα βγαίνει εξαιτίας αυτής της εμμονής τους. Δεν ήταν μόνο το «όνειρο» του Νίκου Καρανίκα και του Νίκου Παππά. Ήταν η εντύπωση που είχαν για το πως ασκείται η εξουσία. Να μην ξεχνάμε ότι επρόκειτο για μία παρέα που βρέθηκε από την μία στιγμή στην άλλη από το 3% στην κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε μαζί τους και είναι μοιραίο να πέσει μαζί τους. Δεν μπορεί να ξεκόψει από τον Νίκο Παππά. Θα είναι σαν να προσπαθεί κανείς να χωρίσει δύο σιαμαία. Ο έρωτας του Νίκου Καρανίκα για την Μενεγάκη εμπεριείχε ένα στοιχείο αθωότητας. Ο έρωτας όμως με τον τηλεοπτικό φακό ήταν ένα διαρκές και αρρωστημένο πάθος που τους οδήγησε στην πολιτική αυτοχειρία.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]