Στους δρόμους γίνεται της... αφίσας

Στους δρόμους γίνεται της... αφίσας

Της Νικολέττας Μουτούση 

Τα φανάρια μπορεί να είναι δυσδιάκριτα για τους οδηγούς σε κεντρικούς δρόμους της Αττικής και σε άλλους μεγάλους δήμους της χώρας. Ωστόσο, είναι απολύτως ενήμεροι για... την καλλιτεχνική, την πολιτική ζωή και άλλα δρώμενα που πραγματοποιούνται. Ακόμη και για παραστάσεις Καραγκιόζη.

Αφίσες παντού. Σε όλη την Κηφισίας, τη Συγγρού, την Πειραιώς ή την Πέτρου Ράλλη. Κατά παράβαση κάθε νομοθετικής πρόβλεψης, σε όλες τις κολόνες κατά μήκος κεντρικών λεωφόρων, σε γέφυρες, σε όποιο κάγκελο βρουν εύκαιρο, οι επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων, οι κάτοχοι θεάτρων που ανεβάζουν παραστάσεις, ακόμη και για τα επίσημα κρατικά φεστιβάλ, υπάρχει αυτή η εύκολη και οικονομική λύση για την προβολή τους.

Ακόμη και όταν έχουν ολοκληρωθεί οι εκδηλώσεις, οι αφίσες παραμένουν εκεί κρεμασμένες. Οι διαφημιζόμενοι δεν ενδιαφέρονται να τις κατεβάσουν, την ώρα που οι αρμόδιοι -δήμοι και αποκεντρωμένες διοικήσεις- μπλέκουν σε ένα πολύπλοκο θεσμικό πλαίσιο. Αποτέλεσμα του φαινομένου είναι συχνά η προσοχή των οδηγών να αποσπάται και να έχουμε τροχαία ατυχήματα, αλλά και δυστυχήματα.

Κι όμως, ο νόμος είναι σαφής. Απαγορεύεται, μεταξύ άλλων, η υπαίθρια διαφήμιση σε σημεία όπως «τοίχοι αντιστήριξης, γέφυρες, σήραγγες, το κατάστρωμα δρόμων και πεζοδρομίων, καθώς και στύλοι και υποσταθμοί εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει πως απαγορεύεται «η ανάρτηση πανό, αεροπανό ή άλλων όμοιων αντικειμένων για οποιονδήποτε λόγο, σε οδούς, πλατείες ή άλλους κοινόχρηστους χώρους, στις προσόψεις των κτιρίων και στους ακάλυπτους χώρους».

Η αρμοδιότητα για τις αφίσες -από την πρόβλεψη για το πού μπορούν να τοποθετηθούν, μέχρι το κατέβασμά τους και την επιβολή προστίμων- ανήκει στους δήμους για όλους τους δρόμους, με εξαίρεση εκείνους για τους οποίους προβλέπεται η δυνατότητα κίνησης των οχημάτων με ταχύτητα άνω των 80 χιλιομέτρων, όπου η αρμοδιότητα περνάει στη δικαιοδοσία των αποκεντρωμένων διοικήσεων.

Ωστόσο, η αποκεντρωμένη διοίκηση δηλώνει ότι δεν έχει χρήματα, ούτε προσωπικό, για να προχωρήσει στους απαιτούμενους ελέγχους και την απομάκρυνση των αφισών, ενώ και οι δήμοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς μπλοκάρονται από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. «Θεωρητικά έχουμε την αρμοδιότητα να κατεβάσουμε τις αφίσες. Αλλά πρέπει να φωτογραφίσουμε πρώτα και μετά να δούμε και την επιβολή προστίμων» επισημαίνουν οι αιρετοί.

Τα πρόστιμα μάλιστα για όσους παραβαίνουν τον νόμο ξεκινούν από 1.467 ευρώ και μπορούν να ξεπεράσουν τα 29.300 ευρώ. Για να μπορέσει, όμως, ένας δήμος να επιβάλει τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος για τις αφίσες, χρειάζονται δαιδαλώδεις διαδικασίες. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, στις αφίσες δεν αναφέρεται η διαφημιστική εταιρεία, οπότε θα πρέπει να πάμε σε ειδική διάταξη και να υπάρξει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για να στραφούμε κατά του ίδιου του διαφημιζόμενου» σχολιάζει στέλεχος της Αυτοδιοίκησης με μακρά πείρα.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να ακολουθήσουν προσφυγές και δικαστήρια από τους δήμους για την επιβολή των προστίμων, ενώ η συνήθης κατάληξη είναι ο διαφημιζόμενος ή η επιχείρηση όπου εργάζεται να δηλώσουν... άγνοια για τις κινήσεις της διαφημιστικής εταιρείας και την τοποθέτηση των αφισών στους δρόμους.

Ενδεικτικό της αυθαιρεσίας που κυριαρχεί είναι το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλεψη για ανάρτηση αφισών, η οποία επιτρέπεται έπειτα από σχετική άδεια, με τον νόμο να ορίζει ειδικές προδιαγραφές για τη χορήγησή της από τους δήμους και έγκριση από την Τροχαία. Μεταξύ αυτών είναι να μην αποσπούν οι αφίσες την προσοχή των οδηγών και να βρίσκονται σε δρόμους όπου τα οχήματα κινούνται κάτω από κάποια χιλιόμετρα.

Οπως παράλληλα επισημαίνουν στελέχη της Αυτοδιοίκησης, για να προχωρήσει η διαδικασία απομάκρυνσης των αφισών, θα πρέπει να προβλεφθεί σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό των δήμων, το οποίο -προσθέτουν- συχνά το «κόβει» ο πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κι έτσι, αδυνατούν να προχωρήσουν στην απομάκρυνση.

Το πρόβλημα είναι πανελλαδικό. «Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σε πολύ μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη και παράνομη αφισοκόλληση για διάφορες εκδηλώσεις, πάνω σε στύλους της ΔΕΗ, στάσεις, δέντρα, κιβώτια του ΟΤΕ, καθώς επίσης και αναρτήσεις πανό, δημιουργώντας τεράστια ρύπανση και μια πολύ άσχημη εικόνα στους χιλιάδες επισκέπτες του νομού μας» ανέφερε προ πολλών μηνών η Ενωση Ξενοδόχων του Νομού Χανίων, ζητώντας από τους αρμοδίους να αναλάβουν άμεσα μέτρα.

Αλλά και στον Δήμο Λάρισας καταγραφόταν αύξηση της ανάρτησης διαφημίσεων σε θέσεις που βρίσκονται στις κολόνες δημοτικού φωτισμού, στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα να τείνει μόνιμο το φαινόμενο των μεγάλων αφισών στους δρόμους της.

Γ. Πατούλης: Θα φτάσουμε στον εισαγγελέα

Σύσκεψη για το απαράδεκτο φαινόμενο των αφισών πραγματοποιήθηκε προ ημερών με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, και με τη συμμετοχή δημάρχων του Λεκανοπεδίου και παραγόντων από τους δήμους. Στόχος, όπως αναφέρουν από το περιβάλλον του περιφερειάρχη, είναι να σπάσει το απόστημα της γραφειοκρατίας και να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

«Προτεραιότητα για εμάς είναι να διατηρούμε το περιβάλλον καθαρό αλλά και να προστατεύουμε τη ζωή των πολιτών, αποτρέποντας τροχαία ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν από τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες που βρίσκονται στους δρόμους, είτε γιατί αποσπούν την προσοχή των οδηγών είτε γιατί μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα από την πτώση τους, εξαιτίας έκτακτων καιρικών φαινομένων» τόνισε ο κ. Πατούλης.

«Οποιος δεν συμμορφώνεται με τους νόμους θα τον καταγγέλλουμε -φωτογραφίζοντας την παράβαση- και θα πηγαίνει στον εισαγγελέα, ενώ θα επιβάλλονται και τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Οποιος θέλει να διαφημίζεται, να το κάνει νόμιμα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με τη ζωή των πολιτών» επεσήμανε.

Στο πλαίσιο αυτό, η περιφέρεια το επόμενο διάστημα θα αναλάβει, όπου δεν μπορούν οι δήμοι, να απομακρύνει τις αφίσες από μεγάλες λεωφόρους. «Στην εθνική, στην Κηφισίας, στην παραλιακή, θα βγουν καλαθοφόρες μεγάλες για να κατεβάσουν τις αφίσες» σχολίαζαν. «Όλοι μαζί, συντονισμένα και με στρατηγική, θα συνεργαστούμε για να βάλουμε ένα τέλος στο αδιέξοδο που αμαυρώνει την εικόνα της Αττικής μας. Δεν θα δείξουμε την παραμικρή ανοχή σε όσους επιμένουν σε παράνομες ενέργειες» σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Βέβαια, αιρετοί υπογραμμίζουν ότι δεν αρκεί μόνον να υποδεικνύονται οι διατάξεις του υφιστάμενου νόμου, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν από το θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να μπορέσουν να λυθούν τα χέρια τους και να είναι σε θέση με ταχύτερες διαδικασίες να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο.

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου