Στο «έξω πάμε καλά» πρόσθεσε δυο λέξεις

«Έξω πάμε καλά»! Υπήρξε η πιο εύστοχη δήλωση που έγινε ποτέ από Έλληνα πολιτικό και ανήκει στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Θα μπορούσε να το πει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας δύο λέξεις: «Ευτυχώς» και «πλέον». Οπότε η φράση διαμορφώνεται ως εξής: «Ευτυχώς, έξω πάμε, πλέον, καλά». Μέσα; Και μέσα θα πάμε καλά αν γίνουν αυτά που έγιναν έξω, έτσι ώστε να προστεθούν οι δύο λέξεις.

Να μην γελιόμαστε, ένας είναι ο τρόπος για να πάνε καλά τα πράγματα: Δουλειά – δουλειά – δουλειά. Κάτι το οποίο συνέβη στην εξωτερική μας πολιτική και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε. Η Ελλάδα έχει διαμορφώσει συμμαχίες και στην μάχη που δίνει για την υπεράσπιση των δικαίων της δεν θα είναι μόνη. Οι δηλώσεις στήριξης από τους Γάλλους και τους Ισραηλινούς ήταν άμεσες και ευθείς. Και είναι σαφές ότι σε αυτό το αποτέλεσμα δεν φτάσαμε τυχαία. Υπήρξε σκληρή προεργασία και μεθοδικότητα. Πριν ακόμη αναλάβει ο Κυριάκος την διακυβέρνηση.

Στην ... εσωτερική αγορά, όμως, χρειάζεται ανασυγκρότηση δυνάμεων. Η εκκίνηση της κυβέρνησης ήταν εξαιρετική, αλλά στην συνέχεια κάποιοι υπουργοί φάνηκε να μην τα καταφέρνουν. Θα λέγαμε ότι η προσοχή έπεσε περισσότερο στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, όπου και η άσκηση ήταν και πιο δύσκολη. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αντέδρασε, πάντως, γρήγορα όπου εμφανίστηκαν δυσλειτουργίες, όπως στο μεταναστευτικό. Έδειξε αντανακλαστικά και σε άλλες περιπτώσεις. Αλλά είναι φανερό ότι η μηχανή θα πρέπει να ανεβάσει στροφές, αν και εφόσον εξακολουθεί να είναι στόχος η υπέρβαση.

Για να κερδηθεί το στοίχημα της χώρας θα πρέπει να πετύχει η κυβέρνηση στο έργο της. Και γι αυτό χρειάζεται να σηκώσουν όλοι τα μανίκια τους και να εργαστούν. Καλά είναι τα ψηφουλάκια και οι εκλογικές περιφέρειες των υπουργών, καλή είναι η εκλογική τους πελατεία, αλλά ακόμη καλύτερο είναι να εργάζεται κάποιος για το μέλλον της χώρας.

«Ευτυχώς» και «πλέον» είναι δύο λέξεις που μπορούν να προστεθούν σε αυτό το «έξω πάμε καλά» του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Βλέπετε, δεν έχει σημασία τι παραλαμβάνει μία κυβέρνηση. Σημασία έχει τι καταφέρνει στην θητεία της. Οι μελλοντικές γενιές δεν θα μετρήσουν ποιος ευθύνεται για ένα ατύχημα, αλλά θα θυμούνται σε ποιανού τα χέρια έσκασε ένα πρόβλημα. Πάντα έτσι γινόταν. Ουδέποτε αλλιώς!

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]