Σε ποιον (θα) ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ

Το αριστερό χέρι ψηλά, όχι σε γροθιά όπως παλιά, με την παλάμη και τα δάχτυλα χαλαρά, να θυμίζει κάτι από Ανδρέα, αλλά όχι να τον αντιγράφει ακριβώς. Η φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα στην αφίσα για το 3ο συνέδριο στο Τάε Κβον Ντο με το σύνθημα «Νέα Αρχή - Πολιτική Αλλαγή», αποπνέει μια χαλαρή αυτοπεποίθηση.

Το ενσταντανέ, είναι από παλιές καλές μέρες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί για να λανσάρει αρκετές…νέες αρχές. Μια τέτοια είναι το Συνέδριο που αρχίζει σήμερα και ο κ. Τσίπρας πάει να τα πάρει όλα. Και δεν θα είναι δύσκολο ως φαίνεται. Στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που έγινε μέσω zoom, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μία που άνοιξε το laptop και μπήκε στη συνεδρίαση μία που το έκλεισε και βγήκε.

Στο βαθύ παρασκήνιο της Κουμουνδούρου μεταφέρεται, ότι μετά το 80- 20 που κέρδισε στις προσυνεδριακές διαδικασίες, το προεδρικό μπλοκ θέλει να ρίξει την εσωκομματική αντιπολίτευση - αν μπορεί να θεωρηθεί ως τέτοια ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης - στο καναβάτσο.

Το στοίχημα ποιος ελέγχει το «μαγαζί» του ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδηθεί πριν καν οι σύνεδροι καθίσουν… ενσώματοι στις καρέκλες του Τάε Κβον Ντο και η μειοψηφία θέσει το άνευ ουσίας ερώτημα «ποιος θα φυλάει τους φύλακες;» στην εμβαπτισμένη σε κάλπη, προεδρική εξουσία. Τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν μια εξαιρετικά πληκτική και αδιάφορη υπόθεση από τη στιγμή που όλοι μαζί οι σύντροφοι ψήφισαν μνημόνιο, έκοψαν συντάξεις, δεν κατήργησαν τον ΕΝΦΙΑ, εκπλειστηρίασαν «κόκκινα» δάνεια, έβαλαν τη δημόσια περιουσία στον έλεγχο των δανειστών για 99 χρόνια, συγκυβέρνησαν με τον Πάνο Καμμένο, αποδέχθηκαν το παιχνιδάκι με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, σιώπησαν στο «αρμολόγημα» των δημοκρατικών θεσμών κ.α. 

Άπαξ επί 4,5 χρόνια κυβέρνησαν σε πλήρη αρμονία και συμφωνία, χωρίς αριστερόμετρο στο χέρι, η απόχρωση του κόκκινου που επιλέγει ο καθένας τους σήμερα, είναι επίδικο πολυτελείας. Ο Χάρης Τσόκας άνετα μπορεί να βλέπει στο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα τη συνέχεια της Δημοκρατικής Παράταξης. Ο Νίκος Φίλης να βλέπει επιστροφή στην εξουσία μέσω ριζοσπαστικοποίησης. Άλλοι να επιζητούν την αναστροφή της κομματικής πυραμίδας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να φτιάχνει τη νεομαρξιστική του, πλατφόρμα για ατομική χρήση. Το πρόβλημα θα προκύψει για τη χώρα μόλις τελειώσει και τυπικά η εκκρεμότητα σε ποιον θα ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ (και) μετά τις επόμενες εκλογές. 

Ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας διασφαλίσει από τον φετινό Μάιο, ότι θα είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το Μάιο του 23 είτε κερδίσει είτε χάσει τις  εκλογές, θα σταθεί απέναντι στο «θεσμικό» Μητσοτάκη κρατώντας ένα τσουβάλι ανέμους λαϊκισμού, δημαγωγίας, αντι-συστημισμού.