Σε αυτό το μέλλον δεν υπάρχει ο κ. Τσίπρας!

Σε αυτό το μέλλον δεν υπάρχει ο κ. Τσίπρας!

Θα μπορούσαμε να την πούμε και ηρωική προσπάθεια. Αν δεν επρόκειτο για μια ακόμη κορυφαία επίδειξη αλαζονείας. Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε χτες, στην συνέντευξή του στον ANT1, να πείσει ότι ο μόνος που έχει άδικο είναι ο ελληνικός λαός που τον έχει ήδη καταδικάσει στις δημοσκοπήσεις. Δεν θέλει να καταλάβει ότι οι πολίτες δεν επιλέγουν τον επόμενο σταρ για την διαφήμιση της Colgate, αλλά πολιτικές.

Θα πάει σε εκλογές τον Μάιο; Ο ίδιος δείχνει να μην το έχει ακόμη αποφασίσει οριστικά. Δεν το απέκλεισε με απόλυτο τρόπο, αλλά επιχείρησε να περάσει για άλλη μία φορά μια αίσθηση απόλυτου ελέγχου των εξελίξεων, σημειώνοντας ότι στρατηγική του επιλογή είναι οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Αλλά δεν ήταν αυτή η ερώτηση, ποια είναι η στρατηγική του επιλογή. Όταν στην συνέχεια ρωτήθηκε για το Βατερλό του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις, ανέβασε τον πήχη και έβαλε για στόχο του την νίκη στις Ευρωεκλογές!

Αυτή είναι μια εξαιρετική πρόκληση! Η αντιπολίτευση θα πρέπει να σηκώσει το γάντι! Αν ο κύριος Τσίπρας ονειρεύεται νίκη στις ευρωεκλογές, οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να απαντήσουν όπως ακριβώς θα έκαναν και στις εθνικές εκλογές. Χωρίς την συνηθισμένη χαλαρότητα που παρατηρείται στις Ευρωεκλογές. Ο κ. Τσίπρας μετατρέπει, ίσως άθελά του, τις Ευρωεκλογές σε ένα δημοψήφισμα του ελληνικού λαού για την τύχη της κυβέρνησή του. Αν πιστεύει ότι θα… κερδίσει τις εκλογές δεν έχει παρά να δοκιμάσει την τύχη του. Δεν ξέρουμε αν η ελληνική κοινωνία έχει τόσες αντοχές απέναντι στο φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι αυτό είναι ένα ακόμη μάθημα προς όλους μας για το πόσο σοβαρή υπόθεση είναι τελικά μία εκλογική αναμέτρηση. Για το μέλλον, καθώς δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί το ταξίδι στον χρόνο για να μπορούμε να αλλάζουμε τα λάθη μας.

Το πότε θα κάνει εκλογές ο κ. Τσίπρας είναι ένα θέμα που θα το αποφασίσει ο ίδιος. Όποτε και να πάει στην κάλπη θα χάσει. Εκείνο που θα αλλάξει θα είναι η διαφορά με την οποία θα χάσει. Αν θα χάσει με ένα σχετικά μικρό ποσοστό ή με ένα αρκετά μεγαλύτερο. Το να λέει, πάντως, ότι στόχος του είναι η… νίκη στις Ευρωεκλογές, αυτό δείχνει είτε ότι αδυνατεί να αντιληφθεί την πραγματικότητα είτε ότι υπερεκτιμά τις δικές του προσωπικές δυνατότητες. Και τα δύο ενδεχόμενα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για μια χώρα που αντιμετωπίζει τόσο έντονα και πιεστικά προβλήματα.

Οι Έλληνες πολίτες έχουν απορρίψει τον κ. Τσίπρα, επειδή η Οικονομία είναι το σημαντικότερο θέμα που καθορίζει τις πολιτικές τους επιλογές. Ο κ. Τσίπρας τους υποσχέθηκε χαμόγελα, ευημερία και δικαιοσύνη. Οι πολίτες, όμως, δεν είδαν την ζωή τους να γίνεται καλύτερη τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το αντίθετο, οι ελπίδες τους βούλιαξαν στην υπερφορολόγηση, ενώ είδαν τα παιδιά τους να φεύγουν για το εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.

Η χτεσινή συνέντευξη ήταν μία καλή προσπάθεια εκ μέρους του κ. Τσίπρα. Αν βρισκόμασταν στο 2015, θα μπορούσε και να έχει αποτέλεσμα. Να πείσει τους ανυποψίαστους χωρικούς. Έπειτα, όμως, από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, δεν υπάρχουν πολλοί ακόμη πρόθυμοι να προσφέρουν την ζωή τους θυσία στον βωμό του σοσιαλισμού.

Η εποχή Τσίπρα έχει τελειώσει. Είτε πάει σε εκλογές άμεσα, είτε τον Οκτώβριο. Οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον. Και σε αυτό το μέλλον δεν συμπεριλαμβάνεται ο κ. Τσίπρας…

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]