«Πυροβολούν» τον πρόξενο οι πουτινολάγνοι

Ο κ. Μανώλης Ανδρουλάκης ήταν ο τελευταίος διπλωμάτης που εγκατέλειψε την ηρωική Μαριούπολη. Αυτά που έλεγε όταν ήταν εκεί δεν άρεσαν στους εκπροσώπους του Πούτιν στην Ελλάδα. (Είμαι πολύ προσεκτικός. Διαχωρίζω το καθεστώς Πούτιν από το ρωσικό λαό.) Και οι εκπρόσωποι του Πούτιν στην Ελλάδα είναι πολλοί, με προεξάρχοντες τους αριστερούς και τους τραμπικούς δεξιούς, το νέο «φρούτο» του διαδικτύου.

Όσο βρισκόταν ο πρόξενος στη Μαριούπολη, οι κάθε λογής πουτινόφιλοι διακινούσαν το σενάριο πως ήταν όμηρος της ομάδας Αζόφ και δεν μπορούσε να μιλήσει ελεύθερα. Η αντιμετώπισή τους απέναντί του άλλαξε, όταν αυτός ήρθε στην Ελλάδα και διηγήθηκε τα όσα έζησε.

«Δεν αφήνουν τη συνείδηση μου να δικαιολογήσει αυτό που γίνεται αυτήν τη στιγμή στην Ουκρανία», είπε.

Άρχισαν να του επιτίθενται γιατί ως αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας, στην πρώτη γραμμή του πυρός, ανέτρεψε το σενάριό τους για τους νεοναζί που κρατούν ομήρους τους κατοίκους της Μαριούπολης. Τους ενόχλησε όταν με ήρεμη φωνή αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής που συντελείται στη μαρτυρική πόλη από το ρωσικό στρατό.

«Η Μαριούπολη θα μπει σε μια λίστα πόλεων παγκοσμίως που καταστράφηκαν από τον πόλεμο όπως Γκουέρνικα, Χαλέπι, Γκρόζνι, Κόβεντρι, Λένινγκραντ». Αυτό που πόνεσε σε αυτή τη φράση του πρόξενου είναι πως έβαλε στην ίδια γραμμή τις καταστροφές που προκάλεσαν οι Γερμανοί ναζιστές με αυτές που προκάλεσαν και προκαλούν, στον 21ο αιώνα, τα ρωσικά στρατεύματα του Πούτιν.

Είπαμε, η αλήθεια πάντα πονά. Και η αλήθεια είναι πως τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει ο Πούτιν - ισοπέδωση πόλεων, θάνατοι αμάχων - στην Ουκρανία έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τις πρακτικές των ναζιστών του Χίτλερ. Ιδίως αν επιβεβαιωθούν οι φήμες πως κάτοικοι της Μαριούπολης εκτοπίζονται μαζικά στη Σιβηρία. Αυτό - αν συμβαίνει - δεν το χωρά ο νους του ανθρώπου.

Η ρωσική προπαγάνδα έχει στηριχτεί στον ισχυρισμό πως στην Ουκρανία πολεμούν μόνον οι νεοναζί. Και γι' αυτό είναι απαγορευτικές οι λέξεις «πόλεμος» ή «εισβολή» στα ρωσικά ΜΜΕ. Αυτόν τον ισχυρισμό τον αναπαράγουν και τον υποστηρίζουν οι Έλληνες πουτινολάγνοι, δεξιοί και αριστεροί. Ιδεοληπτικοί και αργυρώνητοι. Άλλωστε όλους αυτούς τους ενώνει στον πουτινισμό τους το μίσος για τις δυτικές δημοκρατίες, για τις φιλελεύθερες αξίες και για το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν μόνοι για το μέλλον τους.

Ο πρέσβης κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς σε παρουσία του σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή - υπερασπιζόμενος τον πρόξενο κ. Μανώλη Ανδρουλάκη -  σημείωσε εύστοχα πως αυτοί που το 2015 αγωνίζονταν να παραμείνει η Ελλάδα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια αντιμετωπίζονταν ως υποστηρικτές των ναζί. Οι υποστηρικτές της εισβολής του Πούτιν - είπε ο πρέσβης - με μεγάλη ευκολία χαρακτηρίζουν ως νεοναζί αυτούς που αντιστέκονται στην εισβολή. Δεν είναι τυχαίο πως μεταξύ των δύο συνόλων, αυτού των υποστηρικτών του ΟΧΙ του 2015 και αυτού των υποστηρικτών του Πούτιν, υπάρχει ένας μεγάλος κοινός τόπος, συμπληρώνω εγώ.

Νομίζω πως η Πολιτεία μας θα πρέπει να τιμήσει τον ηρωικό πρόξενο για τα όσα έπραξε στη Μαριούπολη και για τα όσα μας διηγήθηκε. Εδώ κοντέψαμε να τιμήσουμε κάποιον Ιάσονα.