Παιδιά νάρκες και κυνικοί ευαίσθητοι

Τον περασμένο Μάρτιο ένα πανομοιότυπο «περιστατικό» εγκλωβισμού προσφύγων σε νησίδα του ‘Έβρου δημοσιοποιήθηκε μέσω των ίδιων διαύλων. Η ομάδα των «εγκλωβισμένων», ήταν Σύροι που εμφανίζονταν σε κίνδυνο από το τουρκικό καθεστώς. Οι περισσότεροι ήταν ανήλικοι, και παιδιά δύο γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, η μία αιμορραγούσε.

Βρέθηκαν σε μια νησίδα και ζούσαν στην παγωνιά του Εβρου, χωρίς τρόφιμα και νερό σχεδόν ενάμιση μήνα και μόνο τα κινητά τους έδιναν λίγη ελπίδα.

Μέσω αυτών των κινητών στις 14 Μαρτίου 2022 ενημέρωσαν ομοεθνείς τους που με τη σειρά τους ενημέρωσαν ελληνική εφημερίδα που δείχνει αδιάλειπτο ενδιαφέρον για τέτοια θέματα. Ενημέρωσε την Υπατη Αρμοστεία και γνωστή ΜΚΟ.

Στις 30 Μαΐου αφού οι πρόσφυγες όπως ανέφερε το ρεπορτάζ δεν έχουν λάβει καμία…βοήθεια στέλνουν με τα ίδια τηλέφωνα - που δεν υπάρχει τρόπος να τα φορτίσει κάποιος σε μια νησίδα στον Εβρο - και βίντεο.

Και στο «περιστατικό» του Μαρτίου οι αναφορές έλεγαν πως τετράχρονο παιδάκι είχε χαθεί στα νερά. Με τρόπο που ενοχοποιούσε τις ελληνικές αρχές.

Το τέλος της ιστορίας εκείνης έμεινε άγνωστο. Όσοι είχαν αναλάβει και την περιέγραφαν ως μια ακόμη φρικτή παραβίαση των υποχρεώσεων της Ελλάδας απέναντι στους «πρόσφυγες» δεν ασχολήθηκαν ξανά. Το φερόμενο ως νεκρό παιδάκι δεν εξεπλήρωσε την αποστολή που του… ανατέθηκε και κανείς – ούτε ΜΚΟ ούτε ξένος οργανισμός ασχολήθηκε ξανά.

Αύγουστος 2022.

Το νέο περιστατικό με τους εγκλωβισμένους στη νησίδα καταδεικνύει την ακολουθία και την επιμέλεια των προσώπων και των συμφερόντων που τους εργαλειοποιούν με ανήθικο και πολλαπλώς ύποπτο τρόπο.

Φτιάχνουν τις ομάδες που μεταφέρουν και εγκαταλείπουν ως «νάρκες» με κριτήρια ευαλωτότητας. Μικρά παιδιά, γυναίκες και δη εγκυμονούσες στους τελευταίους μήνες της κύησης, βαριά ασθενείς. Διαχέουν την «ενημέρωση» μέσα από τους ίδιους ανθρωπιστικούς και δημοσιογραφικούς διαύλους. Εκβιάζουν το συναίσθημα και τον αποτροπιασμό όλων εκείνων που η λογική τους παραλύει μπροστά σε ένα νεκρό παιδί, και βάζουν στην άκρη τα ερωτήματα.

Οι λογικές απαντήσεις μοιάζουν ύβρις αν διατυπωθούν καθαρά ενώ έχει χαθεί ένα παιδί.

Η προανάκριση που άρχισε χθες το βράδυ είναι κρίσιμη για να σταματήσει η συνέργεια λόγω αφέλειας και να προχωρήσουμε στη χαρτογράφηση της προβοκάτσιας που ελλοχεύει εθνικούς κινδύνους.

Είναι άξιο αναφοράς και επαίνου το γεγονός ότι η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης - σε αντίθεση με διάφορα στελέχη του – δεν παρασύρθηκε. Εικάζω μετά βεβαιότητας ότι εκείνος που αποσόβησε μια τραγική στιγμή αντιπολίτευσης είναι ο πρώην υπουργός Άμυνας Ευ. Αποστολάκης που γνωρίζει όσα δεν θέλουν να παραδεχθούν Παππάς, Φίλης και οι άλλοι που βιάστηκαν να μπουν στο σωρό.