7ος χρόνος, ημέρα 2176η
Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021

Πάγιατ, ο νέος Άρης!

Πάγιατ, ο νέος Άρης!

Την ώρα που ο πρωθυπουργός πουλάει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, Πολυτεχνείο, ο Αμερικανός πρεσβευτής τον αδειάζει, αποκαλύπτοντας ότι ο Τραμπ υποστηρίζει διακαώς «το ρόλο της Ελλάδας στην ΕΕ και ως προαγωγού των αμερικανικών συμφερόντων στην Ένωση»! Αν μπορούσε ο Άρης θα αυτοκτονούσε και δεύτερη φορά.

Και θα αυτοκτονούσε όχι μόνο γιατί η, κατά δήλωσή της, πρώτη φορά αριστερά μετατράπηκε στο άψε σβήσε σε υπηρέτη των αμερικανικών συμφερόντων στη χώρα, αλλά και γιατί με μεγάλη ευκολία μετατρέπεται και σε Δούρειο Ίππο των συμφερόντων αυτών μέσα στην καρδιά της Ευρώπης.

Αν ζούσαμε στην μεταπολεμική εποχή, η θέση αυτή της Ελλάδας δεν θα ήταν ασυμβίβαστη με την ευρωατλαντική, αντισοβιετική, σύμπνοια της εποχής. Θα ήταν ασυμβίβαστη με την κατ όνομα αριστερή φυσιογνωμία του πρωθυπουργού και του κόμματός του. Αλλά, δεν ζούμε στα 1960. Και η ΕΕ με τις ΗΠΑ έχουν αν χωρίσουν πολλά και σημαντικά σε εμπορικό, ενεργειακό, νομισματικό, γεωργικό και κυρίως Οικολογικό επίπεδο. Για την ακρίβεια, είναι σφοδροί ανταγωνιστές.

Παράλληλα, τα ελληνικά συμφέροντα στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο δεν ταυτίζονται με των ΗΠΑ. Η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαφορές της με την Αλβανία, ενώ οι ΗΠΑ προωθούν την Αλβανία σε βλάβη των ελληνικών απαιτήσεων όσον αφορά στα θαλάσσια σύνορα, στη διαχείριση των ενεργειακών πηγών στην περιοχή, στο θέμα των Βορειοηπειρωτών, στο παρακείμενο θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

Η Ελλάδα απειλείται από τον Μακεδονισμό των Σκοπίων, την ώρα που η κυβέρνηση Τσίπρα, κατ εντολή και κατά γράμμα, εφαρμόζει τη γραμμή που εξυπηρετεί τα αμερικανικά στρατιωτικά συμφέροντα σε βάρος της Ρωσίας. Σε ένα παιχνίδι ανταγωνισμών και όχι κατευνασμών.

Η Ελλάδα, και μόνη και μέσω της ΕΕ, συνεργάζεται στενά εξυπηρετώντας τα συμφέροντά της αρμονικά με τη Βουλγαρία, χωρίς να διαταράξει τις σχέσεις της στο τρίγωνο Αθήνα- Σόφια- Μόσχα, ενώ ο Αμερικανός πρεσβευτής αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση προωθεί το έργο της Αλεξανδρούπολης για την αεριοποίηση LPG για να σπάσει- με εντολή της Ουάσινκτον- το μονοπώλιο της ρωσικής κρατικής Gazprom. Πιέζοντας- οι ΗΠΑ- και τη Βουλγαρία να συμμετάσχει.

Είναι τέτοια η πρεμούρα των ΗΠΑ να εδραιωθούν στα Βαλκάνια «των Ρώσων», που ο νέος Πιουριφόι κ Πάγιατ ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό τις επόμενες εβδομάδες να γίνει η πρώτη πώληση αμερικανικού υγραερίου! Σε μια αγορά, που η Ελλάδα έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής!

Έτσι, ο κ Πάγιατ δεν έκρυψε τις προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνησή του στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα, αφού ξεκαθάρισε σαφώς ότι:

«τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση από τα ρωσικά»!

Δηλαδή, προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση, που τον ακολουθεί σαν σκυλάκι, ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθημένες να επιτρέψουν στραβοκοιτάγματα προς τη Μόσχα. Η Ελλάδα ανήκεις τη δική τους σφαίρα επιρροής. Ούτε καν στης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην οποία, όπως προείπε, η Ελλάδα είναι προαγωγός των αμερικανικών συμφερόντων!

Αλλά, τα ελληνικά συμφέροντα είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με μια Τουρκία ανταγωνιστική, εξουσιαστική, μακριά από τους κανόνες ενός πολιτισμένου δικαίου. Η οποία επιβουλεύεται ελληνικά εδάφη, τη θάλασσα και τον αέρα. Εξοπλιζόμενη μονίμως από τις ΗΠΑ. Οι οποίες δεν υπερασπίστηκαν ποτέ τα ελληνικά συμφέροντα στις συγκρούσεις με τη γείτονα. Ούτε το '74 στην Κύπρο, ούτε το '87 στο Β. Αιγαίο, ούτε το '96 στα Ίμια, ούτε στις διεκδικήσεις της Τουρκίας επί του FIR Αθηνών, ούτε στην ισορροπία των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ούτε στο θέμα των στρατηγείων του ΝΑΤΟ!

Η Ελλάδα πρέπει, σύμφωνα με την πάγια αμερικανική πολιτική να ακολουθεί το δρόμο του κατευνασμού και της υποχωρητικότητας! Να είναι ο καρπαζοεισπράκτορας της κάθε τουρκικής πρόκλησης για να μη θιγεί η μεγάλη βάση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Όλα τα παραπάνω δε μοιάζει να απασχολούν την ελληνική κυβέρνηση, που ακολουθεί το δρόμο του πιστού σκύλου, που γλείφει τα πόδια του αφεντικού του, επειδή δεν έχει ούτε τη στελέχωση, ούτε τις γνώσεις, ούτε τα κότσια να διαπραγματευτεί εκεί που ο άλλος έχει διακαείς ανάγκες, καλή ώρα όπως τα Σκόπια και η Αλβανία. Ή καλή ώρα όπως η ρωσική κυβέρνηση.

Χτες ήδη, και πριν το ταξίδι του κ Τσίπρα στη Μόσχα, ο εδώ Ρώσος πρεσβευτής, σε συνέντευξή του στο TASS δήλωσε ότι η χώρα του «είναι έτοιμη να ικανοποιήσει τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας, που ήδη καλύπτονται κατά 65% από το ρωσικό φυσικό αέριο»!

Και συμπλήρωσε ότι «οι παραδόσεις πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων από τη Ρωσία παίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο για τη χώρα του».

Παράλληλα, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επεκτείνει τη στρατιωτική και την τεχνική συνεργασία με την Ελλάδα, αλλά και να συζητήσει νέα σχέδια, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα έχει προμηθευτεί στρατιωτικό εξοπλισμό, του οποίου η συντήρηση γίνεται κανονικά από τη Μόσχα. (Πρόκειται για τους S 300 στην Κρήτη και το εξοπλισμό της περιόδου Κ Καραμανλή). Και συμπλήρωσε ότι όλα γίνονται παίρνοντας υπ όψιν τους περιορισμούς από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. «Που δεν σταματούν το διάλογο για στρατιωτική συνεργασία».

Μ'' αυτή την προνομιακή θέση της χώρας ανάμεσα σε υπερδυνάμεις, που ανταγωνίζονται για τον έλεγχο της βαλκανικής ηπείρου και της ευρύτερης περιοχής σε ανώτατο στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο, η κυβέρνηση του κ Τσίπρα, αντί να εκμεταλλεύεται αυτές τις ξένες ανάγκες, σπεύδει να ξεπουλάει τα συμφέροντα της χώρας πάμφθηνα με γνώμονα όχι το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά το συμφέρον της καρέκλας εξουσίας. Ποιος υπόσχεται να τον κρατήσει εκεί περισσότερο.

Σ'' αυτό, ο Αμερικανός πρεσβευτής ήταν απολύτως ξεκάθαρος και αποκαλυπτικός χτες σε συνέντευξή του στον «Κήρυκα» της Ν Υόρκης:

«Είμαι εντυπωσιασμένος από τη σοβαρότητα της ελληνικής κυβέρνησης», είπε!!! Και πού τη διέκρινε τη σοβαρότητα; Εκτός από την προθυμία της κυβέρνησης στο σκοπιανό στο αλβανικό και -δυστυχώς- στο Κυπριακό (που δεν έχει σκάσει ακόμα),

1. στην εμβάθυνση της αμυντικής πολιτικής ( δώστε δις να σας δώσουμε όπλα που δεν τα χρειάζεστε γιατί δεν σας αφήνουμε να τα χρησιμοποιήσετε!) και

2. στις ιδιωτικοποιήσεις με άδειες για καζίνο (!),

3. να τελειώσει το Ελληνικό και το Φαληρικό με εμπλοκή αμερικανικών εταιριών,

4. πώληση των Ελληνικών Πετρελαίων,

5. κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, που παρακάμπτει τη Ρωσία και κάνει την Ελλάδα έρμαιο της Τουρκίας (!),

6. προστασία πνευματικών δικαιωμάτων και, φυσικά, όπως είπαμε στην αρχή,

7. η Ελλάδα να είναι προαγωγός των αμερικανικών συμφερόντων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όποιος έχει ακόμα αμφιβολία για το πού στηρίζεται αυτή η κυβέρνηση και από πού αντλεί τον κυνισμό και την αποθράσυνσή της, αλλά και τη βεβαιότητα ότι θα ξαναείναι κυβέρνηση, εκτός από τον διπλανό του ας κοιτάξει και λίγο ψηλότερα. ΗΠΑ, ΕΕ και μεγάλο ελληνικό κεφάλαιο τη στηρίζουν με τα χίλια. Είναι ο καλύτερος υπηρέτης τους χωρίς καμιά αντίσταση και καμιά διαπραγμάτευση. Για την καρέκλα.

Για να καταλάβουν και οι χάνοι τι σημαίνουν τα προσκυνήματα και οι επικλήσεις του πρωθυπουργού και των υπολοίπων του ΣΥΡΙΖΑ στην αντίσταση και στους αγώνες της αριστεράς. Απλά δουλάκια είναι.

Γ.Παπαδόπουλος - Τετράδης