Όταν ο Πολάκης θα περνάει απαρατήρητος...

Μετά από την ήττα του «υπαρκτού σοσιαλισμού» δεν θα μπορούσε κάποιος να πιστέψει ότι θα ήταν ποτέ δυνατόν να έχουμε στην Ελλάδα μία κομμουνιστική κυβέρνηση. Κι όμως συνέβη! Μετά από τα όσα διαδραματίστηκαν στην διακυβέρνηση Τσίπρα, πολλοί πιστεύουν σήμερα ότι η πιθανότητα να γίνει του Πολάκη στην Δικαιοσύνη και στην δημόσια διοίκηση είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Το ερώτημα δεν είναι αν μπορεί να συμβεί ένα ακόμη ατύχημα. Αλλά πώς κανείς το αποτρέπει…

Η αριστερά δεν ήρθε επειδή είχε προτάσεις και πολιτικές. Την έφεραν οι πολιτικές της χρεοκοπίας! Η κομμουνιστική αριστερά πήρε την εξουσία επειδή ο αστικός χώρος δεν έκανε την δουλειά του. Η χρεοκοπία δεν συνέβη επειδή έπεσε έξω η … Lehman Brothers. Η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, η έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής και οράματος για το μέλλον. Αυτοί ήταν οι λόγοι που έφεραν τους τρελούς στην εξουσία και όχι δήθεν κάποια υποχρέωση της ιστορίας να ξεπληρώσει γραμμάτια του παρελθόντος. Το ότι δεν έριξαν το πλοίο στην ξέρα, αυτό είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης. Δεν το έκαναν το 2015, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το κάνουν την επόμενη φορά, αν και εφόσον θα έχουν την δυνατότητα.

Ο αστικός χώρος, λοιπόν, έχει μία υποχρέωση απέναντι στην πατρίδα. Να δημιουργήσει με τις πολιτικές του την αναγκαία απόσταση από τα άκρα. Ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν οι τρελοί στα κελιά τους είναι να μην έχουν ακροατήριο. Να λέει ο Πολάκης ότι την άλλη φορά που θα έρθει η αριστερά στην κυβέρνηση θα είναι αλλιώς, υπονοώντας ότι περιμένουν πολλά δεινά τους πολιτικούς του αντιπάλους, και να περνάει απαρατήρητος. Σαν να μην το έχει πει…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει καλά την δουλειά του κι αυτό φαίνεται από το τεράστιο πρόβλημα στρατηγικής που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιπολίτευση περιορίζεται σε θέματα ήσσονος σημασίας, επειδή η κυβέρνηση κάνει καλά την δουλειά της, υποχρεώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λάθη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Αρχικά για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε Ταμείο Ανάκαμψης. Μέχρι που άλλαξε εντελώς θέση και άρχισε να δίνει… συμβουλές για το πώς θα γίνει πιο δίκαιη η μοιρασιά του!

Η διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης δείχνει τι πρέπει να γίνει και στους άλλους τομείς: Χρειάζεται σκληρή δουλειά για να προκύψουν πολιτικές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας. Κι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποκλειστούν οι κομμουνιστές και οι ακροδεξιοί από την προοπτική να επιστρέψουν στην εξουσία. Ο φιλελεύθερος χώρος δεν φοβάται την αριστερά. Έχει πολιτικές διαφωνίες μαζί της, αλλά δεν την θεωρεί «κίνδυνο». Κάθε άλλο! Είναι ο άλλος πόλος! Αντίθετα, οι ακραίες αντιλήψεις αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για τις ελεύθερες δυτικές κοινωνίες. Η ρητορική των στελεχών των κομμάτων των άκρων στην Ελλάδα το αποδεικνύει.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]