Ως πότε θα τους κυνηγά η ιστορία τους; Πάντα

Αν πάντως εγώ βρισκόμουν στο επιτελείο του Τσίπρα και με ρωτούσε ποια γραμμή ν’ ακολουθήσει στη βορειοελλαδίτικη παρουσία του, θα τον συμβούλευα να βγάλει έναν αδιάφορο λόγο και να κοιτάξει να εξαγγείλει το «πρόγραμμα» του κάποια άλλη στιγμή και σε κάποια άλλη πόλη. Καθότι η «ΔΕΘ» και το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», έχουν καταγραφεί στη λαϊκή συνείδηση ως η αποθέωση της πολιτικής απάτης. Τι θέλει και τα θυμίζει τώρα;

Αναφέρομαι τώρα στο καθαρά επικοινωνιακό κομμάτι της παρουσίας του Τσίπρα στην ΔΕΘ. Είναι τόσο βεβαρημένο ιστορικά το στίγμα της παρουσίας του στην Θεσσαλονίκη, που αν στην Κουμουνδούρου είχαν κουκούτσι μυαλό θα φρόντιζαν να ουδετεροποιούν πλήρως τις εμφανίσεις του Αλέξη στην πόλη. Πώς να το πω; Το να κάνει ο Τσίπρας μεγαλόπνοες οικονομικές εξαγγελίες στην Θεσσαλονίκη, είναι σαν να διαλέξει ο Γιώργος Παπανδρέου το Καστελόριζο για να αρχίσει κάποιον εκλογικό του αγώνα. Οι προθέσεις και τα σχέδια του θα χαθούν μέσα στα χάχανα αυτών που θυμούνται.

Θα πείτε ότι η παρουσία του αρχηγού της αντιπολίτευσης στην ΔΕΘ είναι θεσμική. Σύμφωνοι, αλλά από την άλλη δεν έχει υπάρξει άλλος πολιτικός αρχηγός στη νεώτερη ιστορία μας που εξευτέλισε σε τέτοιο βαθμό δικές του εξαγγελίες από το βήμα αυτό. Δεν έχει υπάρξει στη μεταπολιτευτική μας ιστορία χειρότερη διάψευση λαϊκών προσδοκιών και ελπίδων, όσο αυτή του «προγράμματος Θεσσαλονίκης». Μόνο η αστραπιαία μνημονιακή τους κωλοτούμπα μετά το δημοψήφισμα μπορεί να συγκριθεί με κείνη τη θηριώδη απατεωνιά.

Οπότε σημειολογικά, κάθε ΣΥΡΙΖΑϊκή εξαγγελία από το Βελλίδειο, είναι καταδικασμένη αντί να παραπέμπει στο μέλλον, να υπενθυμίζει ένα παρελθόν που αυτοί οι ίδιοι θέλουν να ξεχάσουν. Δεν το καταλαβαίνουν άραγε αυτό; Όχι, γιατί αν καταλάβαιναν αυτό, θα είχαν αντιληφθεί και άλλα πολύ πιο ουσιώδη. Δόξα τον Θεό, δεκάδες πόλεις έχει η Ελλάδα, ας πάει σε κάποια άλλη να αναγγείλει «πρόγραμμα» και μάλιστα οικονομικό. Ας πάει στα Χανιά ή στην Κέρκυρα, όχι στην Θεσσαλονίκη.

Θα μου πείτε τώρα, «ως πότε δηλαδή θα τους κυνηγά εκείνη η προϊστορία τους; Δεν θα ξεφύγουν ποτέ απ’ αυτήν;» Η απάντηση είναι απλή και σαφής. Θα τους κυνηγά όσο υπάρχει στο προσκήνιο ο Αλέξης και η κομματική φουρνιά του ΣΥΡΙΖΑ που έμαθε να ασκεί πολιτική με τον τρόπο του Αλέξη. Η ελπίδα τους ότι θα ξεχαστούν όσα είπαν και έκαναν τότε, η πρόθεση τους να εμφανιστούν ως προϊόντα πολιτικής παρθενογένεσης, θα πέφτει μονίμως στο κενό. Δεν είναι ηλίθιος ο κόσμος που πρώτα ρωτά «ποιος το είπε» και μετά «τι είπε».

Κι όταν η απάντηση δεν είναι απλώς «ο Αλέξης», αλλά «ο Αλέξης στην Θεσσαλονίκη», η τύχη και της εξαγγελίας και του φορέα της είναι προδιαγεγραμμένη…