Οι μικρομεγαλισμοί θα τους φάνε

Οι μικρομεγαλισμοί θα τους φάνε

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Το Ηράκλειο έχει μείνει δίχως σταγόνα νερό. Τα Χανιά έχασαν τις πτήσεις της Ryanair που τους έφερναν 250.000 τουρίστες ετησίως. Στα παραμεθόρια νησιά οι αυξημένες ροές μεταναστών διαλύουν την ζωή των κατοίκων. Οι ανά την χώρα βαριά άρρωστοι που χρειάζονται το νοσοκομειακό φάρμακο "γ-σφαιρίνη" έχουν μείνει στο έλεος του Θεού. Για το πρώτο φταίει ο καιρός, για το δεύτερο ο καυγάς δυο εταιρειών, για το τρίτο ο Ερντογάν, για το τέταρτο η κρίση γενικώς. Η μόνη που δεν φταίει ποτέ και για τίποτα είναι η κυβέρνηση.

Κάποιοι εκεί στο Μαξίμου κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Το 'χουν ρίξει στις υψηλές – δήθεν - πολιτικές, στις συνομιλίες κορυφής, στις διαπραγματεύσεις με το διεθνές πολιτικό τζετ σετ και στις μακροοικονομικές αναλύσεις, αφήνοντας τον απλό κοσμάκη να βουρλίζεται αβοήθητος με την δραματική καθημερινότητα του. Στις αρρώστιες του, στις ατυχίες του, στις καταστροφές του, στην οικονομική του αφαίμαξη, στην κατάθλιψη του για το μέλλον των παιδιών του, στην ανημποριά του να δει φως στο βάθος του ΣΥΡΙΖΑϊκού τούνελ.

Πρόκειται για το σύνδρομο της εξουσίας που καταλαμβάνει όλες τις κυβερνήσεις που μακροημερεύουν στην εξουσία, αλλά τούτοι εδώ – αδερφέ μου - προσεβλήθησαν από τον ιό πριν καν περάσει μια τετραετία. Είναι σχεδόν νομοτελειακό, όλα τα κόμματα που ασκούν εξουσία, κάποια στιγμή να απορροφηθούν από το κράτος και να ξεκοπούν από την λαϊκή βάση που τα εξέλεξε. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όμως έπαθαν διπλή ζημιά. Αφενός διόρισαν όσους είχαν και δεν είχαν σε κυβερνητικές και κρατικές θέσεις, ενώ όσοι απόμειναν αδιόριστοι λάκισαν από τις οργανώσεις τους ανήμποροι να κατανοήσουν – πόσο μάλλον να υπερασπιστούν - τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης τους.

Οι υπουργοί και οι γραμματείς τους πάσχουν από μικρομεγαλισμό. Ασχολούνται πια μόνο με το χρέος, το πλεόνασμα, τους ισοσκελισμούς των προϋπολογισμών τους, τις υλοποιήσεις των προαπαιτουμένων, τα ελληνοτουρκικά, ελληνοσκοπιανά και γενικώς για τις μεγάλες – λεγόμενες - πολιτικές, απαξιώντας να καταναλωθούν με μικρά καθημερινά θέματα που ταλανίζουν τα απλά ανθρωπάκια που κάποτε τους χειροκροτούσαν και τους ψήφιζαν. Αν τους ρωτήσεις μάλιστα για τέτοια θέματα, απαντούν "μα εγώ θ' ασχοληθώ και μ' αυτά; Ας ασχοληθεί και κανένας άλλος από κάτω. Τι να πρωτοκάνω εγώ;"

Έλα όμως που από κάτω δεν υπάρχει κανείς ν' ασχοληθεί. Οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι το δημοψήφισμα έσφυζαν από κόσμο και ζωή έχουν απομείνει ντουβάρια μοναχά, με αποτέλεσμα να μην φθάνουν στην κορυφή της πυραμίδας ούτε οι ανάγκες του κοσμάκη, αλλά – κυρίως- ούτε η αγωνία των ανθρώπων. Η πληροφόρηση των υπουργών για τις λαϊκές διαθέσεις γίνεται από τους διάφορους κρατικούς υπαλλήλους και τους παρατρεχάμενους, οι οποίοι έχοντας σχέση οικονομικής εξάρτησης λένε στους προϊσταμένους τους ό,τι θέλουν ν' ακούσουν. Κυρίως αποφεύγουν να τους στενοχωρήσουν.

Στο Μαξίμου, λοιπόν, ως κάτοικοι ενός αποστειρωμένου κλουβιού, πιστεύουν πώς αν κάνουν κάποια (ο Θεός να την κάνει) διευθέτηση του χρέους θα τους ξαναψηφίσουν οι αγρότες, αν καταγγέλλουν την ακροδεξιά (του Άδωνι) θα τους ξαναψηφίσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αν εξαγγείλουν Αυγουστιάτικα (απ' το Καστελόριζο) το τέλος των μνημονίων θα τους ξαναψηφίσουν οι συνταξιούχοι. Διότι τους είναι πλέον αδύνατο να αντιληφθούν πως οι αγρότες θ' αποφασίσουν με βάση τον λογαριασμό της ΔΕΗ, οι επαγγελματίες με βάση την φορολογία και οι συνταξιούχοι με βάση την κατάντια των νοσοκομείων και τα απομεινάρια της σύνταξης τους. Οι αριστερές υπουργάρες μας, μέσα σε τρία χρόνια μεταβλήθηκαν σε αποκομμένους εξουσιομανείς που θαρρούν πως κινούν τα νήματα της χώρας, της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, ίσως και της υφηλίου.

Και δεν πάνε ένα βράδυ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να δουν τον κόσμο να ξεροσταλιάζει επί δωδεκάωρο περιμένοντας ένα φάρμακο που δεν έρχεται, για να καταλάβουν τι τους περιμένει. Ούτε χαμπαριάζουν που οι Ηρακλειώτες θα κορακιάσουν το καλοκαίρι μαζί με τα εκατομμύρια τουρίστες τους, ούτε αν οι Χανιώτες θα χάσουν το ένα τρίτο του εισοδήματος τους επειδή η Ryan τσακώνεται με την Fraport, δίχως κανείς αρμόδιος να επεμβαίνει.

Τώρα μ' αυτά θ' ασχοληθούν οι υπουργοί μας; Αυτοί καλέ, αύριο το πρωί έχουν πολύ σημαντικά ραντεβού που θα κρίνουν την πορεία της χώρας για την επόμενη εικοσαετία, δεν θα κατατρώγονται τώρα με ψευτοθέματα…