Οι «μένουμε Ευρώπη», οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και το παραμύθι που έχει τελικά και δράκο…

Το 2015 ενώθηκαν όλες οι φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις κάτω από την σημαία του «ναι», απέναντι στον ανορθολογισμό και λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το σχέδιο της μετατροπής της Ελλάδας σε Βενεζουέλα της Ευρώπης απέτυχε. Επειδή συγκροτήθηκε ένα ακηδεμόνευτο κίνημα πολιτών, των «μένουμε Ευρώπη». Παιδιά αυτού του κινήματος είναι η ΝΔ του Κυριάκου και το ΚΙΝΑΛ της Φώφης. Η πιθανή «διάσπαση» του «μετώπου» θα ανοίξει τον δρόμο για να γυρίσει το 2015 από το παράθυρο.

Γι αυτό μας ενδιαφέρουν οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ. Επειδή δεν θέλουμε να ξεχάσουμε αυτά που έγιναν το 2015 και δεν είναι η δουλειά μας να ξεπλύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για την συνεργασία του με την ακροδεξιά και για το φλερτ του με ακραία και επικίνδυνα για την δημοκρατία καθεστώτα, όπως του Μαδούρο στην Βενεζουέλα και των μουλάδων στο Ιράν. Τη δουλειά αυτή την έχουν αναλάβει επάξια και εργολαβικά οι γεφυροποιοί! Στο όνομα της «Προοδευτικής Διακυβέρνησης» επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία από το σημείο που την άφησαν οι Τσιπροκαμμένοι την επομένη του δημοψηφίσματος.

Η αγωνία μας είναι διπλή. Από τη μία να μη διολισθήσει η ΝΔ προς τον λαϊκισμό, θυμίζοντας τις παλιές κακές συνταγές των δήθεν εκφραστών του … μεσαίου χώρου και μετέπειτα στενών συνεργατών των νεοσταλινικών και από την άλλη να μην μετακομίσει το ΚΙΝΑΛ στον ΣΥΡΙΖΑ, διαλύοντας στην πράξη την συμμαχία του «ναι». Αυτό που κινδυνεύει άμεσα είναι η συμμαχία που αντιστάθηκε στην παράνοια του 2015, που όρθωσε το ανάστημά της απέναντι στα σπασμένα φρένα της διακυβέρνησης των Βαρουφάκηδων και βοήθησε έτσι να σταθεί όρθια η χώρα.

Το δυστύχημα είναι ότι δεν δεσμεύονται όλοι οι υποψήφιοι του ΚΙΝΑΛ ότι δεν θα συμπορευτούν στο μέλλον με αυτούς που τους απείλησαν ανοικτά στο παρελθόν στις πλατείες. Είναι φανερό το άγχος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μην τυχόν και εκλεγεί ο Ανδρέας Λοβέρδος. Και είναι απορίας άξιο γιατί υπερασπίζονται με τόσο πάθος την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου. Όσοι συμμετείχαμε στο «Μένουμε Ευρώπη» έχουμε χιλιάδες λόγους για να θέλουμε να διατηρηθεί η ισχυρή εκείνη συμμαχία του παρελθόντος. Καταλαβαίνουμε την ίδια ώρα ότι υπάρχουν άλλες δυνάμεις που θα ήθελαν την διάλυση αυτής της συμμαχίας.

Τρομάζουμε και μόνο στην ιδέα τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Η συμμαχία του «ναι» ήταν η νέα μεταπολίτευση. Η διάλυσή της θα σημαίνει επιστροφή στο παρελθόν και άλλη μία χαμένη ευκαιρία για την χώρα. Η «προοδευτική διακυβέρνηση» δεν είναι παρά ένας μανδύας που από κάτω του κρύβει έναν δράκο, την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ και των ακροδεξιών συμμάχων τους στην εξουσία.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]