Οι ιδεοληπτικοί οπαδοί του bitcoin, βγάζουν τη γλώσσα στην κοινωνία

Το άρθρο του Νίκου Κωστόπουλου, που αναρτήθηκε στο liberalmarkets, με τίτλο «Have Fun Staying Poor - Tο νέο trend των πιτσιρικάδων του bitcoin», πραγματικά με σόκαρε. Ο Νίκος Κωστόπουλος, που καλύπτει καθημερινά μέσα τις εξαιρετικές αναλύσεις του τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, μας παρουσίασε μια ακόμα διάσταση της νέας ψηφιακής πραγματικότητας.

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο άρθρο, η κοινότητα των οπαδών των κρυπτονομισμάτων, απαντά σε όσους διατυπώνουν ενστάσεις και αμφιβολίες για το οικοσύστημα των cryptos, με την απαξιωτική έκφραση «Have Fun Staying Poor», δηλαδή «διασκεδάστε, μένοντας πτωχοί». Και αναφερόμαστε σε οπαδούς και όχι σε επενδυτές, διότι τα πράγματα έχουν ξεφύγει προ πολλού, από τη σφαίρα της επένδυσης και έχουν περάσει στο επίπεδο της εμμονικής ιδεοληψίας.

Και δεν αναφερόμαστε μόνο στους αδαείς έφηβους ή στους traders, που όλη μέρα είναι πάνω στις οθόνες τους, σε μια προσπάθεια να γίνουν πλούσιοι σε χρόνο d(t). Αναφερόμαστε σε διαχειριστές ανταλλακτηρίων και σε αναλυτές κρυπτονομισμάτων, που καλλιεργούν ένα φανατισμό θρησκευτικού τύπου και μια εχθρότητα έναντι των «αλλόθρησκων». Δηλαδή αυτών που δεν πιστεύουν στο νέο μάνα εξ ουρανού, που αναδύεται μέσα από τις ψηφιακές συναλλαγές του blockchain και το κερδοσκοπικό αμόκ.

Στα 33 χρόνια που ασχολούμαι επαγγελματικά με τις αγορές, δεν έχω ξανασυναντήσει τέτοια ιδεοληπτική προσκόλληση σε κάποιο επενδυτικό εργαλείο. Δεν έχω ακούσει όλα αυτά τα χρόνια, κάποιον επενδυτή να εύχεται σε κάποιον άλλον να παραμείνει πτωχός, επειδή δεν αγόρασε μια μετοχή, ένα ομόλογο, ή ένα νόμισμα. Ούτε έχω δει τόσα πολλά ιδεολογικά μανιφέστα, που να υποστηρίζουν μία επένδυση.

Η αλήθεια είναι ότι το Bitcoin, είχε ξεκινήσει ως μια ιδεολογική επένδυση. Η αξία του προερχόταν στα πρώτα στάδια από την πίστη στη συλλογική πεποίθηση πως το συγκεκριμένο επενδυτικό προϊόν θα έχει μεγαλύτερη αξία στο μέλλον. Ήταν ένα κίνημα κατά των κλασικών νομισμάτων και των οικονομιών, που είχε ως στόχο την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και την ευθεία αμφισβήτηση της Fed και των λοιπών κεντρικών τραπεζών.

Με σημαία την πλήρη αντικατάσταση του δολαρίου των ΗΠΑ από το bitcoin, γύρω από το κρυπτονόμισμα συντάχθηκαν φανατικοί φιλελεύθεροι, αναρχικοί, αμφισβητίες, αντισυστημικοί ακτιβιστές και ψηφιακοί ευαγγελιστές, που θεώρησαν ότι έφτασε η στιγμή της μάχης απέναντι στις κυβερνήσεις και στις νομισματικές πολιτικές που ασκούν.

Παρ’ όλο που η κεντρική φιλοσοφία ήταν, ότι η αξία του bitcoin και η ισοτιμία του με το δολάριο δεν ενδιέφερε, διότι το κρυπτονόμισμα από μόνο του θα λειτουργούσε πλέον και σαν νόμισμα των εμπορικών συναλλαγών, έστω και σε ένα περιορισμένο οικοσύστημα, στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν. Εμπορικά το bitcoin δεν έχει επιτύχει πολλά. Η μεταβλητότητα του, μαζί με την πλήρη εξάρτηση της πραγματικής οικονομίας από το δολάριο, δεν επέτρεψε στο bitcoin να υποκαταστήσει τα παραδοσιακά νομίσματα στις συναλλαγές. Διότι θα ήταν επικίνδυνο για έναν προμηθευτή να πληρωθεί σε bitcoin που ανεβοκατεβαίνει, πωλώντας ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, της οποίας το κόστος είναι σταθερό και είναι δολαριακό. Και φυσικά όσοι ασχολούνται με το bitcoin κοιμούνται και ξυπνούν με την αγωνία, του τι θα γίνει με την «ισοτιμία» του με το δολάριο.

Έτσι σήμερα, αναβιώνει μέσω του bitcoin το κίνημα που παρομοιάζει με εκείνο των Cypherpunks του 1990. Στο δυναμικό των Cypherpunks, περιλαμβάνονταν τότε, ο John Gilmore, ο Julian Assange, ο Eric Hughes, ο Hal Finney, ο Timothy C. May και άλλοι, που ανήκαν στο κίνημα των libertarians που αγωνιζόντουσαν για την προστασία της ιδιωτικότητας, την μείωση των κυβερνητικών παρεμβάσεων και την ελευθερία της έκφρασης. Τότε, εκείνο το κίνημα βρήκε στο ψηφιακό bitcoin την δύναμη της παρέμβασης που ονειρευόταν.

Δεν θα ξεχάσω προ καιρού σε μια συζήτηση, στην οποία είχα χαρακτηριστεί ως εχθρός του φιλελευθερισμού, επειδή είχα δηλώσει ότι αδυνατούσα να αποτιμήσω με επενδυτικούς όρους την αξία ενός bitcoin. Οπότε δεν μπορούσα να «λατρέψω» εξ ορισμού, το Ιερό Δισκοπότηρο των οπαδών του «καθαρού και αμόλυντου» φιλελευθερισμού.

Σήμερα το bitcoin, είναι για κάποιους ο πολιορκητικός κριός, που θα ρίξει το κάστρο των κεντρικών τραπεζών. Για κάποιους άλλους είναι ο νέος χρυσός. Υπάρχουν αυτοί, που προσβλέπουν στον συνωστισμό των θεσμικών επενδυτών στην προσπάθεια τους να εισέλθουν σε αυτήν την αγορά. Υπάρχουν και αυτοί, που μέσω του bitcoin προεξοφλούν την επιτυχία του ψηφιακού κόσμου. Φυσικά υπάρχουν και εκείνοι, που μέσα από τις οθόνες των κινητών τους τηλεφώνων, ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν των εκπληκτικών κερδών που καταγράφουν μέσω των κινήσεων τους στο bitcoin. Θα έπρεπε να τους προβληματίζει, από μόνο του το γεγονός, ότι τα κέρδη τους θα εξαργυρωθούν, μόνο μέσω της ανταλλαγής με το δολάριο, που εξακολουθεί να αποτελεί ακόμα το παγκόσμιο σημείο αναφοράς. Που σημαίνει προσγείωση στον πλανήτη Γη.

Η έκφραση των οπαδών του bitcoin, «Have Fun Staying Poor», πέρα από τη κυνικότητα που τη διακρίνει, αποτελεί μια σαφέστατη ένδειξη του τρόπου με τον οποίο σκέφτεται ο μέσος «επενδυτής» των κρυπτονομισμάτων, καθώς και η απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζει τους μη μυημένους στα κρυπτονομίσματα. Σημάδι των καιρών και αυτό.

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.