8ος χρόνος, ημέρα 2398η
Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022

Οι δυο ταύροι στην πλάτη του Τσίπρα

Ο νεωτερισμός της εκλογής του αρχηγού από τα μέλη του κόμματος, τον οποίο εισηγήθηκε με καθυστέρηση ετών ο Αλέξης Τσίπρας, δεν είναι ώριμη πολιτική επιλογή ή επιλογή υπό πίεση ώστε να μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ανοικτό, σύγχρονο, δημοκρατικό κόμμα χωρίς τάσεις και ρεύματα και αριστερούς φατριασμούς. Δεν υποκρύπτει ούτε καν τη φιλοδοξία του αρχηγού να νομιμοποιήσει την «εξουσία» του στο κόμμα και να σταθεί επί ίσοις όροις απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη και τον Ν. Ανδρουλάκη.

Τι κρύβεται πίσω από αυτή την αμεσοδημοκρατική ένεση στο ημιπαράλυτο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ που δεν λέει να ανακάμψει ενώ η κυβέρνηση αρχίζει να στραβοπατάει επικίνδυνα, το έχει αποκαλύψει ο …άλλος κ. Τσίπρας.

Τον Οκτώβριο του 2019, τρεις μήνες μετά την ήττα του Ιουλίου, ο εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού σε μια χορταστική συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» ανέφερε: «Η εκλογή προέδρου από τη βάση θα ήταν ένα πολιτικό γεγονός από μόνο του, επιβεβαιώνοντας την απήχηση του Αλέξη Τσίπρα στον λαό και φέρνοντας εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου κοντά μας».

Η αναφορά δεν είχε κάνει ιδιαίτερη αίσθηση ούτε αναταράξεις δημιούργησε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι αποδεδειγμένα ο εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού είχε λειτουργήσει πολλές φορές ως λαγός ή προπομπός δεν είχαν δώσει σημασία όσοι σήμερα αιφνιδιάστηκαν.

Αυτή όμως ήταν η πρώιμη αποκάλυψη για το plan B που είχε εκπονηθεί από το στενό πυρήνα, για τη στιγμή κατά την οποία ο κ.Τσίπρας θα έχανε την ισχύ της επιβολής του στο εσωτερικό του κόμματος, έχοντας απωλέσει και το μεγάλο έρεισμά του στην κοινωνία.

Η μορφή του συνεντευξιαζόμενου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες, κάτω από τους δυο ταύρους που είναι έτοιμοι για μετωπική στον πίνακα που κοσμεί την πλάτη του γραφείου του, σκηνογραφικά ήταν άρτια.

Απεικονίζει τις δυο μάχες που έχει μπροστά του.

Η μια μάχη μέσα στο κόμμα του, την οποία κατά πάσα βεβαιότητα, θα κερδίσει. Θα επιβάλει και την εκλογή προέδρου από τα μέλη και όσους γίνουν μέλη του κόμματος με μια απλή διαδικασία και την εκλογή των οργάνων.

Οι κάλπες της επανεκλογής του ως αρχηγού, θα είναι και η προσωπική «Γίγα δημοσκόπηση», πριν συναντήσει στις εθνικές κάλπες τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Θα πάνε χιλιάδες ψηφοφόροι να εγγραφούν ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για να επιβεβαιωθεί η απήχησή του σύμφωνα με τη μέθοδο που περιέγραψε ο Γιώργος Τσίπρας το 2019;

Αν πάνε, που το πιθανότερο είναι πως θα πάνε, ο Αλέξης Τσίπρας και η ομάδα του θα τελειώσει άπαξ διά παντός με την αριστερή «ομάδα των 11» που αντέδρασαν και τον αριστερό ελιτισμό τους όπως απαξιωτικά λένε οι προεδρικοί.

Στις εθνικές κάλπες θα φτάσει με τον προσωπικό στρατό στελεχών και ψηφοφόρων του, έχοντας μηδενίσει και το κοντέρ με τις ήττες του! Η πιθανή νέα ήττα του δεν θα μετρήσει αθροιστικά, πολιτικά και ηθικά κανείς από τους συντρόφους δεν θα μπορεί να θέσει θέμα και θα επιστρέψει πανηγυρικά στην καρέκλα του αρχηγού, έχοντας τον πίνακα με τους δυο ταύρους στην πλάτη του.

Η δεύτερη μάχη του για επαναφορά στην κυβέρνηση, υπό οποιοδήποτε προοδευτικό συνεργατικό και συνεταιριστικό σχήμα, το νιώθει πως είναι χαμένη. Για αυτό στη συνέντευξή του στο Κόντρα, αναπόλησε τόσο πολύ τη σταθερότητα της κυβέρνησης που είχε φτιάξει με τον Πάνο Καμμένο και την «έντιμη» προγραμματική σύγκλιση τους.