Ο Τζων Ιωαννίδης έχει δίδυμο αδερφό;

Ο Τζων Ιωαννίδης έχει δίδυμο αδερφό;

Πρωί-πρωί βλέποντας το χθεσινό (4.12.) πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Δημοκρατία» υπέθεσα πως μάλλον δεν έχω ξυπνήσει ακόμα. Πως ονειρεύομαι. Πως βλέπω τον καθηγητή Τζων Ιωαννίδη να δηλώνει πως θα έχουμε 10.000 νεκρούς στην Ελλάδα, αν δεν ληφθούν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.

Τσιμπήθηκα και διαπίστωσα πως έχω πλήρη διαύγεια, εξαιρετική επαφή με το περιβάλλον και η εφημερίδα, όντως, βρίσκεται στην οθόνη του υπαρκτού υπολογιστή μου. Η δεύτερη σκέψη μου ήταν μήπως ο καθηγητής έχει κάποιον δίδυμο αδερφό. Τέτοια ομοιότητα μόνον έτσι μπορεί να εξηγηθεί. Αυτό θα συμβαίνει, καθησύχασα τον εαυτό μου, γιατί τον πραγματικό καθηγητή Ιωαννίδη τον έχω σε πολύ μεγάλη εκτίμηση καθώς συνέβαλε καθοριστικά στην ήττα του Ντ. Τραμπ. Τον διαβεβαίωνε την άνοιξη πως στις ΗΠΑ οι νεκροί από τον covid 19, maximum να φτάσουν τις 40.000. Ο πρόεδρος τον άκουσε και έχασε λόγω της πανδημίας τις εκλογές, όπως όλοι παραδέχονται πλέον. Οι νεκροί στις ΗΠΑ σήμερα τείνουν να ξεπεράσουν τις 300.000. Την ίδια εποχή διερωτάτο, ρητορικά, «μήπως μας κοροϊδεύουν με τον κορονοϊό;».

Ο πραγματικός καθηγητής συνεχώς υποστηρίζει, υποβαθμίζοντας την σοβαρότητα του ιού για την υγεία των ανθρώπων, πως τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις σε όλον τον πλανήτη είναι υπερβολικά. Έχει ταχθεί κατά του lockdown -το θεωρεί τυφλή λύση- χωρίς να προτείνει εναλλακτικές.  Έτσι έχει γίνει ο γκουρού των «ψεκασμένων», κάτι που τον αδικεί.

Και οι 10.000 νεκροί του χθεσινού πρωτοσέλιδου πώς θα προκύψουν; Μήπως τελικά ο καθηγητής αναθεώρησε τις απόψεις του; κακό δεν είναι. Πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες κάνουν λάθη και στην συνέχεια τα ανασκευάζουν.

Αλλά αν πιστεύει πως όντως κινδυνεύουμε να φτάσουμε σε αυτόν τον αριθμό νεκρών μέχρι να φτάσει το εμβόλιο, τότε η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται μόνον με μάσκες και πλύσιμο των χεριών, όπως προτείνει. Αν τον πάρουμε στα σοβαρά, τότε μέσα σε σαράντα ημέρες θα έχουμε 8.000 νεκρούς, οπότε η  μοναδική λύση είναι ένα lockdown επιπέδου άνοιξης 2020.

Δεν γνωρίζω τι πίεση δέχεται ο καθηγητής καθώς βλέπει τις εκτιμήσεις του να πέφτουν τραγικά έξω. Δεν γνωρίζω αν πιστεύει πως ο ρόλος του έχει ξεφύγει από τα επιστημονικά πλαίσια. Πως απευθύνεται σε άλλα ακροατήρια. Το γεγονός ότι τον στηρίζει με δηλώσεις του ο Σώρρας δεν είναι καλό για το κύρος του.

Κάποια πράγματα θα πρέπει να τα ξανακοιτάξει. Πάντως ο Τζο Μπάιντεν σίγουρα θα πίνει νερό στο όνομα του.

Για να σοβαρευτούμε, η κυβέρνηση καλόν είναι, συναισθανόμενη τις συνέπειες μιας εγχώριας υποτροπής ή ενός παγκόσμιου τρίτου κύματος πανδημίας, να ξανασκεφτεί το χρονοδιάγραμμα της χριστουγεννιάτικης λειτουργίας της αγοράς. Λίγο πριν την τελική ευθεία δεν χρειάζονται ρίσκα. Στο κάτω-κάτω η αναμφίβολη ψυχολογική πίεση της καραντίνας είναι πολύ ηπιότερη από αυτήν που προκαλεί ένας θάνατος οικείου προσώπου ή η προοπτική της εντατικής.

Πάντως εμείς, μαζί με τον Ντέιβιντ Νίλμαν και κυρίως τον Τζο Μπάιντεν, αγαπάμε τον Τζων Ιωαννίδη και τον «δίδυμο αδερφό» του.