Ο ΣΥΡΙΖΑ και το «υβρίδιο» Πολάκη - Σταθάκη

Επί μήνες ο καθηγητής Γιώργος Σταθάκης, άλλοτε τσάρος της Ανάπτυξης του Αλέξη Τσίπρα, διαβουλεύτηκε με κομματικούς επιστράτευσε ειδικούς και κάθισαν και έφτιαξαν για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ ένα Σχέδιο Προγράμματος. Το οποίο, όπως διευκρινίζει ο βασικός συντάκτης του, δεν είναι ούτε διακήρυξη αρχών αλλά ούτε και προεκλογικό πρόγραμμα. Το ονομάζει δε «στρατηγικό κείμενο» που καλείται να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής.

Ο κ. Σταθάκης έχει κάνει δουλίτσα καθώς το Σχέδιο Προγράμματος είναι ίσως το μόνο κείμενο που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Πολιτικό Συμβούλιο που εμπεριέχει περισσότερες προτάσεις από ευχολόγια και διακηρύξεις για την καλή Αριστερά και την κακή Δεξιά. Διαβάζοντας κεφάλαια του, διαπιστώνεται ότι όντως πραγματεύεται μεγάλες προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Αλλά τις αντιμετωπίζει σαν τμήματα μιας πολιτικής ατζέντας που διαμορφώνεται στη βάση μιας οξείας αντιπαράθεσης Δεξιάς - Αριστεράς.

Η ισορροπία που προσπαθεί να βρει το κείμενο στις προκλήσεις του αύριο και στις διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να επιτευχθεί. Είναι σαν να προσπαθεί η Κουμουνδούρου να κατεβάσει στις επόμενες εκλογές στα Χανιά για βουλευτή κάποιον που θα είναι αστός τεχνοκράτης που θα αμφισβητεί την επιστήμη και θα χώνει μπινελίκια!

Κάπως έτσι ορίζεται το στρατηγικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Ξοδεύει χρόνο και εργατοώρες διαβούλευσης για να καταλήξει σε ένα υπόδειγμα προγράμματος για έναν μανιχαϊστικό κόσμο που η Δεξιά και η Αριστερά θα μάχεται για την πρόκληση της ενεργειακής μετάβασης για να επιτευχθεί στο τέλος η Ενεργειακή Δημοκρατία!

Ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης θεωρεί πως σε επίπεδο κοινωνικού κράτους -εν έτη 2021 και εντεύθεν- μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που πρέπει να επιδιωχθεί (από την Αριστερά)  είναι «ένα ενιαίο καθολικό δημόσιο σύστημα σε εκπαίδευση, υγεία, συντάξεις και πρόνοια». Που θα αντιπαρατεθεί με την πολιτική της Δεξιάς «για μερική ιδιωτικοποίηση».

Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι στο ΣΥΡΙΖΑϊκό σύμπαν δεν υπάρχουν συνθήκες να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί θετικός προγραμματικός λόγος. Ό,τι θα προκύπτει το πολύ πολύ να είναι ένα υβρίδιο Πολάκη - Σταθάκη. Ποιανού είναι η ισχυρότερη επίδραση, κάνει μπαμ.