Ο πρόλογος του ΚΙΝΑΛ, επίλογος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο διαγκωνισμός του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του δεύτερου, πίσω από τον Κ. Μητσοτάκη, δεν θα μας πάει καλά.

Για να μην προσπαθήσω να εξηγήσω εγώ με πολλά λόγια, θα μεταφέρω την καίρια επισήμανση του Ευάγγελου Βενιζέλου για τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όπως τη διατύπωσε στη συνέντευξή του στο Mega και την κ. Νίκη Λυμπεράκη.

 «…το μεγάλο θέμα του κ. Ανδρουλάκη είναι το ερώτημα εάν θα κινηθεί αντιλαϊκιστικά» ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφού είχε επαναλάβει το ίζημα της εμπειρίας του δηλ. ότι «ο αντίπαλος είναι πάντα η ευκολία της δημαγωγίας και του λαϊκισμού».

Η δημαγωγία μπορεί να μην έχει πάντα, τα μπρουτάλ χαρακτηριστικά των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Μπορεί άνετα να εκπροσωπηθεί από μια νέα τάση. Πχ ένα εκλεπτυσμένο λαϊκισμό. Έναν λαϊκισμό πολυτελείας, επί το λαϊκότερο.

Δεν έκανε στο κενό την παρατήρηση του, περί λαϊκισμού και δημαγωγίας ο Ευ. Βενιζέλος βάζοντας στο κάδρο τον κ. Ανδρουλάκη και προτρέποντας τον – με διακριτικότητα - να κινηθεί «αντιλαϊκιστικά».

Βλέπει τα σημάδια που βλέπουν όλοι.

Προχθές στη Βουλή κατατέθηκε από τον «κοινοβουλευτικό πρόεδρο» του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, τον κ. Μιχάλη Κατρίνη μια ερώτηση προς τον πρωθυπουργό.

Αντικείμενο της ερώτησης το ιδιωτικό χρέος των Ελλήνων, κοινώς τα χρέη προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες ΔΕΗ, δήμους κλπ. 

Το χρέος χαρακτηρίζεται – ορθά - ως «βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας –  αλλά την ώρα που κατηγορείται η κυβέρνηση ότι επιλέγει το ρόλο του θεατή, επικρίνεται γιατί οι κυβερνητικές παρεμβάσεις ήταν αναποτελεσματικές και αποτυχημένες. 

Λαϊκισμός πολυτελείας. ‘Η η κυβέρνηση προχώρησε σε παρεμβάσεις που κρίθηκαν αναποτελεσματικές και αποτυχημένες ή κάνει το θεατή. Τα δυο
ταυτοχρόνως δεν ισχύουν.

«Εύχομαι και ελπίζω, ο Πρωθυπουργός να έρθει στη Βουλή και να δώσει απαντήσεις για ένα πρόβλημα που αφορά εκατομμύρια Έλληνες και συνδέεται με την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα. Κυρίως, όμως, εύχομαι να αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι χρειάζονται άμεσες και γενναίες παρεμβάσεις, να συνειδητοποιήσει ότι το πλαίσιο ρυθμίσεων και διευθέτησης των οφειλών έχει αποτύχει και οδηγεί σε κοινωνική έκρηξη» αναφέρει στην ερώτηση του ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ.

Από τα ερωτήματα που διατυπώνει προς τον πρωθυπουργό, η «βόμβα» του ιδιωτικού χρέους θα εξουδετερωθεί - σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ - με μια νέα ρύθμιση 120 δόσεων με κίνητρα για τους συνεπείς και διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων για την προστασία πρώτης κατοικίας. Αν ο Κ. Μητσοτάκης πάει στη Βουλή, όπως εύχεται και ελπίζει, ο κ. Κατρίνης σε αυτά θα κληθεί να απαντήσει.

Περισσότερες δόσεις και περισσότεροι δικαιούχοι. Οι «άμεσες και γενναίες παρεμβάσεις» που προκρίνει το ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ.

Το βίντεο της συνέντευξης Βενιζέλου θα είναι πολύ χρήσιμο στη Χαριλάου Τρικούπη αν εστιάσουν στη δεύτερη παρατήρηση του: «το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να βρει να πει κάτι, το οποίο να είναι πέραν του προλόγου και πέραν των καλών προθέσεων».

Προς το παρόν ο πρόλογος του ΚΙΝΑΛ, μοιάζει με τον επίλογο του ΣΥΡΙΖΑ. Προβλέπουν κοινωνικές εκρήξεις και ολέθρους για τους οποίους ο ένας εργάζεται συστηματικά λαϊκίζοντας και δημαγωγώντας και ο άλλος κινδυνεύει να του μοιάσει.