Ο Μπάιντεν έπιασε το νήμα της πολιτικής απέναντι στην Κίνα... εκεί που το άφησε ο Τραμπ

Ο Μπάιντεν έπιασε το νήμα της πολιτικής απέναντι στην Κίνα... εκεί που το άφησε ο Τραμπ

Ένα από τα λίγα, ελάχιστα ίσως, ζητήματα στα οποία ο Τζο Μπάιντεν συμφωνούσε με τον Ντόναλντ Τραμπ, ήταν για τις πρακτικές της Κίνας σε μια σειρά από τομείς. Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος να τηρήσει σκληρή στάση έναντι του Πεκίνου, ωστόσο δείχνει να ακολουθεί διαφορετική στρατηγική από τον προκάτοχό του.

«Αν δεν κάνουμε τίποτα, θα μας συντρίψουν», είχε πει μετά τη πρώτη του επικοινωνία με τον Κινέζο πρόεδρο Σι τονίζοντας τη βούληση του όμως να είναι πολύ πιο αυστηρός από τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διατηρώντας παράλληλα μια σχετική συνέχεια στα οικονομικά θέματα.

Από καιρό ο Μπάιντεν είχε φροντίσει να υπενθυμίσει ότι γνωρίζει καλά- από την προηγούμενη θητεία του στον Λευκό Οίκο- τον Σι. «Πιθανότατα έχω περάσει περισσότερο χρόνο μαζί του από οποιονδήποτε ηγέτη. Είχα 24-25 ώρες κατ' ιδίαν συναντήσεων μαζί του, όταν ήμουν αντιπρόεδρος, ταξίδεψα 17.000 μίλια μαζί του, τον ξέρω αρκετά καλά», είχε αναφέρει σχετικά. 

Αν το παρελθόν αποτελεί πρόλογο για το μέλλον, τότε είναι σίγουρο ότι δεν περίμενε κανείς, η πρώτη συνάντηση των δυο πλευρών στην Αλάσκα να αλλάξει προς το καλύτερο τα πράγματα. Τουναντίον, από την πρώτη κιόλας στιγμή επιβεβαιώθηκε το χάσμα που χωρίζει τα δυο στρατόπεδα. 

Το πιο χαρακτηριστικό στιγμιότυπο, ήταν όταν ο -εμφανώς ενοχλημένος- Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κράτησε τα  δημοσιογραφικά συνεργεία στην αίθουσα για να ανταπαντήσει σε μια από τις προσβολές των Κινέζων ομολόγων του.

«Αυτά που ακούω εγώ είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που περιγράφετε. Ακούω (δηλώσεις) μεγάλης ικανοποίησης για την επιστροφή των ΗΠΑ στο πλευρό των συμμάχων και εταίρων τους, κι ακούω επίσης (δηλώσεις) βαθιάς ανησυχίας όσον αφορά ορισμένες ενέργειες της δικής σας κυβέρνησης».

Παρότι λοιπόν, οι Κινέζοι προσήλθαν στη συνάντηση με ακονισμένα ξίφη, ο Μπάιντεν και το επιτελείο του ήταν προετοιμασμένοι από καιρό, κάτι που παραδέχονται εμμέσως πλην σαφώς ακόμα και τα λεγόμενα γεράκια της εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ. 

Σε κάθε περίπτωση, η βασική και θεμελιώδης διαφορά που χωρίζει τον Τραμπ από τον Μπάιντεν ανεξάρτητα από το τι (θα) κάνει η Κίνα, είναι οι συμμαχίες που κτίζουν οι ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος πιστεύει πολύ στη συμμαχία που είναι γνωστή ως Quad και περιλαμβάνει επίσης την Ιαπωνία, την Ινδία, την Αυστραλία. Πριν άλλωστε πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Αλάσκα, ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν βρέθηκαν στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ινδία προκειμένου να ενισχύσουν τον άξονα που κτίζει η Ουάσινγκτον απέναντι στο Πεκίνο.