Ο ιχθύς-Σύριζα και ο φαντασιακός του κόσμος

Ο ιχθύς-Σύριζα και ο φαντασιακός του κόσμος

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Τους βλέπεις να πολιτεύονται με το χαμόγελο του αυριανού νικητή και με την σιγουριά του εν αναμονή υπουργού. Έχουν αυτό το μακάριο ύφος, ενώ πάνω απ' τα κεφάλια τους είναι κρεμασμένα τα πρωτοσέλιδα που δείχνουν δεκατέσσερις μονάδες διαφορά τους από την ΝΔ. Και δεν γίνεται να μην αναρωτηθείς: Είναι με τα καλά τους οι άνθρωποι; Βλέπουν γύρω τους ή ζουν μέσα σ' ένα σύννεφο;

Έχω πεισθεί ότι στο ζώδιο, ο Σύριζα είναι ιχθύς. Όσο και να μην ασχολείστε μ' αυτά, υποθέτω πως έχετε εμπεδώσει ότι οι ιχθύες είναι το πιο ονειροπόλο ζωντανό του ζωδιακού κύκλου. Οι τύποι αυτοί, μόλις αντιμετωπίσουν κάποια δυσκολία ή νιώσουν κάποιο αρνητικό συναίσθημα να τους περικυκλώνει, κατασκευάζουν κατ' ευθείαν έναν δικό τους φαντασιακό κόσμο μέσα στον οποίον μεταφέρονται αυτομάτως και ζουν.

Και μην φανταστείτε ότι ζουν λουφαγμένοι και δυστυχείς σαν την στρουθοκάμηλο που έχει το κεφάλι στην άμμο ενώ γύρω απ' το κορμί της χορεύουν τα λιοντάρια, οι ιχθύες περνάνε περίφημα στον φαντασιακό τους κόσμο. Κάνουν ό,τι θέλουν, κατέχουν όποια θέση θέλουν, διαθέτουν και ξοδεύουν όσα λεφτά γουστάρουν, αγαπιούνται παράφορα από όποιον ή όποιαν έχουν επιλέξει. Υπέροχος ο κόσμος τους.

Ο Σύριζα το λοιπόν, ως συλλογικό πολιτικό υποκείμενο είναι ιχθύς, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας και της ώρας γέννησης του. Γι αυτό και τους βλέπετε πανευτυχείς να ξεφουρνίζουν ό,τι τους κατέβει στα social media, στην βουλή ή στις τηλεοράσεις, όχι μόνο αρνούμενοι να συμπλεύσουν με το δημόσιο αίσθημα αλλά συχνότατα προκαλώντας το ευθέως. Αναρωτιέστε γιατί, όμως η απάντηση είναι απλή: Ζουν σε άλλον κόσμο, ντιπ φαντασιακό.

Ξέρετε τι συμβαίνει σ' αυτό τον κόσμο; Πρώτον, δεν υπάρχει ούτε πρωθυπουργός, ούτε κυβέρνηση. Υπάρχουν οι τρεις συνιστώσες της δεξιάς (ακροδεξιά, λαϊκή δεξιά και νεοφιλελεύθερη δεξιά) που αλληλομαχαιρώνονται. Στο μυαλό των Συριζαίων, η ΝΔ και η κυβέρνησή της είναι ένα μάτσο από τύπους που μισούνται και έχουν πιαστεί από τα μαλλιά και τους λαιμούς τους. Αυτό λοιπόν το κουβάρι των αλληλοεξοντωνόμενων, δεν μπορεί να έχει πολιτικό μέλλον. Θα καταπέσει σύντομα μέσα στις ίδιες του τις αντιφάσεις και αντιπαλότητες.

Δεύτερον, το σώμα των πολιτών που τους έδιωξε από την εξουσία, είναι ένα σώμα ήδη μετανιωμένων για την πράξη τους ανθρώπων. Κατά την οπτική τους, οι παραπλανημένοι πολίτες κατάλαβαν κιόλας πόσο κακή είναι η δεξιά και πόσο δυστυχισμένους τους κάνει με την πολιτική της. Κατά τούτο, δεν υπάρχει και καμιά ανάγκη να κάνουν οποιαδήποτε αυτοκριτική για τα πεπραγμένα τους, ο κόσμος ήδη τους έχει συγχωρέσει και τους περιβάλλει ξανά με την εμπιστοσύνη του.

Τρίτον, ο Σύριζα δεν χρειάζεται να κάνει πολιτικό ή ιδεολογικό αγώνα απέναντι στην κυβερνητική πολιτική της ΝΔ, αυτό που χρειάζεται είναι αγώνας εναντίον της υπεροπλίας των μέσων ενημέρωσης. Δηλαδή επέστρεψε πάλι στην περίοδο του 2014-15, όταν τα συμφέροντα είχαν στήσει χίλιες παγίδες στην αριστερά που ερχόταν. Αυτό είναι και εξαιρετικά βολικό για την τρέχουσα συμπεριφορά του. Η καλή δημόσια εικόνα της κυβέρνησης είναι κατασκευασμένη και οι δημοσκοπήσεις υποβολιμαίες, όχι αποτέλεσμα καλής κυβερνητικής λειτουργίας ή λανθασμένης πολιτικής της αντιπολίτευσης.

Στον φαντασιακό τους αυτό κόσμο, οι πολίτες απλώς περιμένουν να περάσει ο καιρός για να τους ξαναφέρει στην εξουσία. Είμαι βέβαιος ότι τα βράδια πριν κοιμηθούν μεταφέρονται νοερά στο υπουργικό τους συμβούλιο που έχει προέλθει μετά το σάρωμα Μητσοτάκη. Για να ξανακάνουν ακριβώς τα ίδια, καθώς στον φαντασιακό τους κόσμο δεν υπάρχει κανένας να τους εγκαλεί. Μόνο κατήγοροι της δεξιάς υπάρχουν. Γι αυτό τους βλέπετε τόσο χαμογελαστούς και σίγουρους στα πρωινά πάνελς. Έχουν περάσει περίφημα από βραδύς…