Ο δεκάλογος του καλού πρωθυπουργού

Mε αφορμή κάποια σχόλια που γίνονται για τις πρόσφατες δραστηριότητες του πρωθυπουργού, συνέταξα έναν πρόχειρο δεκάλογο χρηστής και αποτελεσματικής συμπεριφοράς.

1. Ένας πρωθυπουργός που σέβεται το αξίωμα του και τον εαυτό του ποτέ δεν κάνει μπάνιο σε λαϊκή πλαζ, με την πλέμπα. Επιβάλλεται να βρίσκεται πάνω σε θαλαμηγό εφοπλιστή και απαραιτήτως να καπνίζει πούρο. 

2. Ένας σωστός πρωθυπουργός φροντίζει ώστε οι επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν, να μην ενοχλούν τους φίλους του τραπεζίτες ή ολιγάρχες. Κάνει τα πάντα για να μην πραγματοποιηθούν. 

Οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται. 

3. Ο καλός πρωθυπουγός πρέπει οπωσδήποτε να έχει έναν συνεργάτη για τις βρώμικες δουλειές. Λογαριασμούς σε εξωχώριες εταιρείες, διάφορες περίεργες μπίζνες κλπ. 

4.Ποτέ ένας καλός πρωθυπουργός δεν επισκέπτεται τον τόπο μιας τραγωδίας μέρα-μεσημέρι. Πρέπει να πηγαίνει διακριτικά τα χαράματα, μαζί με μαυροντυμένες συνεργάτιδες του που  υποδύονται τις βαρυπενθούσες κατοίκους της περιοχής που επλήγη.

5. Πάντα ένας καλός πρωθυπουργός φροντίζει να στέλνει στα δικαστήρια τους πολιτικούς του αντιπάλους, με συνοπτικές διαδικασίες. Εκεί, αυτοί θα κληθούν να αποδείξουν την αθωότητα τους. Γι΄αυτό θα πρέπει να επιλέγει τους σωστούς και αποτελεσματικούς συνεργάτες. 

Λάθη δεν συγχωρούνται και πληρώνονται.

6. Ο καλός πρωθυπουργός δεν συναγελάζεται με αστέρες της showbiz. Ούτε μοιράζει διαβατήρια. Τι είναι; Αστυνόμος στο αλλοδαπών; Χαλά το προφίλ του. Πρέπει να έχει πρότυπα με ιδεολογικό φορτίο, ασχέτως αν αυτά τα πρότυπα εκπροσωπούν ολοκληρωτικά  και αιμοσταγή καθεστώτα.

Ο συμβολισμός μετρά.

7.Ένας καλός πρωθυπουργός φροντίζει τους συγγενείς του. Το αίμα του και κυρίως το στεφάνι του. Είναι μια βασική του υποχρέωση για να μην έχει γκρίνιες και μουρμούρες.

8. Ένας σωστός πρωθυπουργός ποτέ δεν πρέπει να εμπιστεύεται τους επιστήμονες. Επειδή τα πάντα είναι πολιτική, σύμβουλος π.χ. πανδημίας μπορεί να είναι και ένας κοινωνικός αγωνιστής.  Τι παραπάνω γνωρίζει ο λοιμωξιολόγος; 

9. Εννοείται πως ένας σωστός πρωθυπουργός δεν χρειάζεται πολλούς τίτλους σπουδών. Οι τίτλοι κατακτώνται στα αμφιθέατρα και στις καταλήψεις. Το παν είναι να αφουγκράζεται τις μάζες και να μπορεί να τις χειραγωγεί. Τα διπλώματα είναι για τους φλώρους. 

Τελευταίο άφησα αυτό που θεωρώ και το σημαντικότερο.

10. Ποτέ ένας σωστός πρωθυπουργός δεν πρέπει να μιλά άψογα ξένες γλώσσες. Θα πρέπει να ξέρει μια, και αυτή στο περίπου. Το πλεονέκτημα είναι σημαντικό. Οι συνομιλητές του δεν θα καταλαβαίνουν τι ακριβώς λέει, οπότε στο μέλλον θα έχει περιθώρια ελιγμών και οι βελανιδοφάγοι μετά ας ψάχνονται. Η ηθελημένη ασάφεια, όπως είχε πει ο 'Ελληνας γκουρού της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο δεκάλογος αυτός είναι ενδεικτικός. Αφήνω χώρο, ώστε η φαντασία του αναγνώστη, καλπάζοντας, να τον εμπλουτίσει. Πάντως, όπως θα καταλάβατε, αυτός ο δεκάλογος δεν έχει καμία σχέση με υπαρκτά πολιτικά πρόσωπα. Είναι φανταστικός.