ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2052η
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

Α. Λοβέρδος στο Liberal: Ο Αλ. Τσίπρας δεν ανήκει στην δημοκρατική παράταξη, δεν μπορεί να μιλά για λογαριασμό της

Ο Αλ. Τσίπρας δεν ανήκει στην δημοκρατική παράταξη, δεν μπορεί να μιλά για λογαριασμό της

O Αλέξης Τσίπρας τρέμει τον πολιτικό αφανισμό που τον περιμένει με την ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ και για το λόγο αυτό φτάνει στο σημείο να παρεμβαίνει στα εσωκομματικά μας, δηλώνει στο Liberal o Ανδρέας Λοβέρδος με αφορμή τις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπό του αναπαράγοντας σενάρια σχετικά με το πολιτικό του σχέδιο. Χαρακτηρίζει αδιανόητη την παρέμβασή του και επισημαίνει ότι δεν μπορεί να μιλά για λογαριασμό της δημοκρατικής παράταξης διότι «δεν ανήκει σε αυτήν».

Τονίζοντας πως μια δυναμική άνοδος του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές θα σημάνει την ελεύθερη πτώση του Αλέξη Τσίπρα αναφέρει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα από που ξεκίνησε πως με ψέματα και λαϊκισμό αναρριχήθηκε και που θα καταλήξει όταν το ΠΑΣΟΚ γίνει ξανά δύναμη εξουσίας».

Υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα είχε μιλήσει για «μουσίτσες» που διακινούν σε βάρος του σενάρια επισημαίνει ότι μετά τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκαλύπτεται πως «οι “μουσίτσες” έχουν και καθοδηγητή» κάνοντας λόγο για έναν πανικό που δείχνει και το πως αντιλαμβάνεται την προοδευτικότητα.

Στο σημείο αυτό δε τονίζει με έμφαση ότι απορεί με πoιο δικαίωμα μιλά εκ μέρους των προοδευτικών δυνάμεων τη στιγμή κατά την οποία ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας έχει αναφερθεί στο «στο πώς θα καταφέρουν να ελέγξουν, εάν ξανακυβερνήσουν, τους κρίσιμους αρμούς της εξουσίας» για να καταλήξει υπογραμμίζοντας πως «Για ποια προοδευτικότητα, λοιπόν, μιλάμε; Η προδευτικότητα είναι παντελώς αντίθετη με τον ολοκληρωτισμό».

Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου

Πού αποδίδετε την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο όνομα σας με αφορμή τις εσωκομματικές διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ;

Προφανέστατα στον πανικό του. Ο Α. Τσίπρας γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα από που ξεκίνησε, πώς με ψέματα και λαϊκισμό αναρριχήθηκε αλλά κυρίως που θα καταλήξει όταν το ΠΑΣΟΚ γίνει ξανά δύναμη εξουσίας. Το έχω πει από καιρό και το επαναλαμβάνω σήμερα. Πρέπει με την αύξηση των δυνάμεών μας να αφαιρέσουμε από τον Α. Τσίπρα το δικαίωμα να μιλά για λογαριασμό της δημοκρατικής παράταξης. Δεν ανήκει σε αυτήν. Δεν πιστεύει στα ιδανικά της. Σε καμμία από τις ιστορικές της περιόδους οι ομοϊδεάτες του κι αυτός δεν ήταν σύμφωνοι. Ρωτήστε τους για τον Ελευθέριο Βενιζέλο για τον Γεώργιο και τον Ανδρέα Παπανδρέου και θα καταλάβετε καλά την καπηλεία. Αυτό ακριβώς τρέμει ο Α. Τσίπρας, τον πολιτικό αφανισμό που τον περιμένει με την ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε και στα στελέχη και τα μέλη του κόμματός λέγοντας πως αν επικροτήσουν το δικό σας πολιτικό σχέδιο προκύπτει «μια διαφορετική προοπτική» ως προς τις προθέσεις του για συνεργασίες. Τι ακριβώς εκτιμάτε πως εννοεί;

Ο κ. Τσίπρας προέβη στο αδιανόητο. Να επέμβει ωμά και απροκάλυπτα στα εσωκομματικά ζητήματα μίας άλλης παράταξης. Ποτέ πολιτικός αρχηγός δεν επιχείρησε κάτι αντίστοιχο. Αυτό που μάθαμε όλοι από τις συγκεκριμένες δηλώσεις του είναι ότι τα γελοία σενάρια που κατά καιρούς διακινούνταν ανωνύμως για το πολιτικό μου αφήγημα, έχουν σφραγίδα και υπογραφή. Του ιδίου. Προσφάτως μίλησα για «μουσίτσες». «Μουσίτσες» γιατί δεν τα έλεγαν μπροστά μου αλλά τα ψιθύριζαν σε δημοσιογράφους. Τώρα αποκαλύπτεται ότι οι «μουσίτσες» έχουν καθοδηγητή. 

Υπάρχει λόγος που ο Αλ. Τσίπρας αποφάσισε να θέσει ο ίδιος αυτό που στελέχη του διακινούν αναφορικά με το ΚΙΝΑΛ και την μετατροπή του σε δορυφόρο της Ν.Δ. αν εκλεγείτε εσείς αρχηγός;

Όπως προείπα είναι ο πανικός που τον έχει καταβάλει και τον οδηγεί σε τέτοιου είδους δηλώσεις. Τα χρόνια της εξαπάτησης του λαού είναι πίσω του. Μπροστά του τώρα βλέπει την πτώση. Για να το πω σε μία φράση: Δυναμική άνοδος του ΠΑΣΟΚ ισοδυναμεί με ελεύθερη πτώση του Τσίπρα.

Προκαλεί πάντως εντύπωση ότι την ώρα που φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ Μέσα Ενημέρωσης κατηγορούν δημοσκοπική εταιρεία για την έρευνά της αναφορικά με τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, ο αρχηγός του κόμματος προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις. Υπάρχουν ανάλογα παραδείγματα στο παρελθόν;

Ο κ. Τσίπρας έχει πολλά κακά πρωτοφανή για τα πολιτικά και κοινοβουλευτικά δεδομένα. Φαίνεται ότι δεν του αρκούν και επιδιώκει κάθε φορά να σπάει τα προσωπικά αρνητικά του ρεκόρ. 

Εκτιμάτε πως η στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο να σημειώσει το ΠΑΣΟΚ μια νέα δυναμική αποτελεί αιτία της παρέμβασης αυτής στα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ;

Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. 

Πάντως ο ίδιος καλεί σε συνεργασία τις δυνάμεις που «αυτοπροσδιορίζονται» ως προοδευτικές. Είναι θέμα αυτοπροσδιορισμού ή επιλογών, προτάσεων και κυρίως πράξεων η προοδευτικότητα;

Ειλικρινά απορώ με ποιο πολιτικό και ηθικό δικαίωμα μιλά για λογαριασμό των προοδευτικών δυνάμεων. Όταν έχεις κυβερνήσει, έχεις δοκιμαστεί. Τα λόγια πλέον μόνο μπούμερανγκ αποτελούν. Θα μπορούσα πολλά να απαριθμήσω για τις αντιδημοκρατικές του κυβερνητικές επιλογές αλλά θα περιοριστώ να θυμίσω μια φράση του που αποτυπώνει και αντανακλά νομοτελειακά την πολιτική του θεωρία. Απευθυνόμενος στην ΚΕ του κόμματός του μίλησε «για το πώς θα καταφέρουν να ελέγξουν, εαν ξανακυβερνήσουν, τους κρίσιμους αρμούς της εξουσίας». Για ποια προοδευτικότητα, λοιπόν, μιλάμε; Η προδευτικότητα είναι παντελώς αντίθετη με τον ολοκληρωτισμό.