Να σας πω εγώ ποια θα είναι μία καλή αρχή!

Να σας πω εγώ ποια θα είναι μία καλή αρχή!

Η μόνη σταθερά σε αυτή την χώρα είναι οι σύμβουλοι. Κυβερνήσεις αλλάζουν, ισχυροί πολιτικοί άνδρες εξορίζονται στην έρημο, αλλά οι αυλικοί παραμένουν στην θέση τους. Σαν να έχουν βγάλει ρίζες! Παντός καιρού, πουλάνε σε όλους τις υπηρεσίες τους. Εδώ και τριάντα χρόνια έχουμε τους ίδιους τραπεζίτες, τα ίδια στελέχη για να επανδρώσουν τους κρατικούς μηχανισμούς. Ένα πράγμα σαν το Game of Thrones...

Μην έχουμε αμφιβολία ότι στην επόμενη στροφή θα συναντήσουμε τα ίδια πρόσωπα, με μικρές μόνο παραλλαγές. Θα πρέπει κανείς να είναι αιθεροβάμων για να πιστεύει ότι υπάρχει κάποια επίλεκτη ταξιαρχία Ελλήνων κρυμμένη στα σύννεφα του Ολύμπου και έτοιμη να επέμβει για να σώσει τον ελληνισμό στην κρίσιμη ώρα. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει ιππικό. Κι όποιος έχει κάνει στο παρελθόν αυτή την δύσκολη «δουλειά», να επιλέξει πρόσωπα για να επανδρώσει τον κρατικό μηχανισμό, έχει ξεκινήσει με την λογική να τους αλλάξει όλους. Μέχρι την ώρα που διαπιστώνει έκπληκτος ότι οι διαθέσιμες δυνάμεις δεν επαρκούν γι αυτό το «όλους». Αναγκαστικά πέφτει πάνω στα ίδια και στα ίδια πρόσωπα.

Έτσι, ο τραπεζίτης κύριος τάδε που ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Αλέξη Τσίπρα και δήλωνε εκστασιασμένος από τις μπαρούφες του Γιάννη με το ένα ν, σήμερα δηλώνει βέβαιος για την επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και συντάσσεται κι αυτός με τις δυνάμεις του φιλελευθερισμού!

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε κάνει μια σοβαρή προσπάθεια να ξεφύγει από αυτό τον φαύλο κύκλο, στηρίζοντας τις ανεξάρτητες αρχές και ανθρώπους που είχαν προσφέρει έργο, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Κι ύστερα ήρθε η λαίλαπα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τα παιδιά αποφάσισαν ότι ήθελαν να ελέγχουν το κράτος και όχι μόνο την κυβέρνηση κι έτσι γκρέμισαν τα πάντα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα πραγματικά δύσκολο έργο: Να ξηλώσει το κομματικό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ και να δημιουργήσει δομές που θα εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο και όχι τις εκλογικές σκοπιμότητες του κάθε κόμματος. Και θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να «κλειδώσει» αυτές τις αλλαγές, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουμε άλλη φορά Πολακιάδες...

Πριν απ'' αυτό όμως υπάρχει ένα περισσότερο κρίσιμο θέμα: Εκείνο της επιλογής των συμβούλων του εκάστοτε υπουργείου. Θα είναι νέα πρόσωπα; Άφθαρτα και έμπειρα; Κι εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Νέα πρόσωπα και έμπειρα; Άρα αναφερόμαστε σε ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα που θα τους ζητήσουμε να εγκαταλείψουν μία πετυχημένη επαγγελματική καριέρα για να μπλέξουν με το ελληνικό δημόσιο και τα γρανάζια του. Δύσκολο!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να βάλει στην πολιτική νέα πρόσωπα. Δεν είναι εύκολο και δεν είναι ένα θέμα που λύνεται με κάποιο μαγικό ραβδάκι. Αλλά η αρχή θα πρέπει να γίνει. Κι αν είναι δύσκολο να βρει κανείς μέσα σε μία μέρα 4000 νέα και άφθαρτα στελέχη, μπορεί τουλάχιστον να αποφύγει να χρησιμοποιήσει στελέχη που μέχρι σήμερα έπαιξαν τον ρόλο του «συμβούλου παντός καιρού» όλα τα προηγούμενα χρόνια. Θα είναι μία καλή αρχή.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]