Να μην ξανακούσω για υπεραπόδοση της οικονομίας

Να μην ξανακούσω για υπεραπόδοση της οικονομίας

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Παρακαλώ τον πρωθυπουργό και όλους τους υπόλοιπους αρμόδιους υπουργούς, υφυπουργούς, γραμματείς και Φαρισαίους, να μου κάνουν μία απλή και βαθιά ανθρώπινη χάρη: Να μην τους ξανακούσω να μιλάνε κορδωμένοι για υπεραπόδοση της οικονομίας. Δεν θέλω ρε παιδάκι μου να το ακούω αυτό. Με δαιμονίζει, μου φέρνει ιλίγγους και σκοτοδίνη, με στέλνει αδιάβαστο. Συνεννοηθήκαμε;

Δεν θέλω άλλες υπεραποδόσεις στην εθνική οικονομία μου, το καταλαβαίνετε κύριοι; Δεν θέλω άλλες υπερβάσεις του στόχου για τα έσοδα του κράτους σε τρίμηνη, εξάμηνη, εννεάμηνη και ετήσια βάση. Δεν θέλω άλλες θριαμβολογίες επί τοις εκατό ή επί τοις χιλίοις, επί των προσωρινών ή επί των τελικών στοιχείων, επί της τροποποιημένης ταμειακής βάσης ή επί της λογιστικής απεικόνισης της.

Δεν θέλω να ξαναδώ δελτία τύπου με την αναγραφή είσπραξης τόσων χιλιάδων εκατομμυρίων ευρώ, που είναι τόσες εκατοντάδες εκατομμύρια περισσότερα από τις προϋπολογισθείσες χιλιάδες εκατομμυρίων που έπρεπε να μπουν στα ταμεία. Με δυο λόγια και για να μην μακρηγορώ, απαιτώ να πάρετε διαζύγιο από την λέξη «υπερπλεόνασμα». Χορτάσαμε απ' τα υπερπλεονάσματα του Αλέξη, μπουκώσαμε, νισάφι πια.

Δεν ξέρω πως το 'χετε βιώσει εσείς, εγώ πάντως έχω συνδέσει όλη αυτή την θριαμβολογία με μια εικόνα. Ο Αλέξης και ο Ευκλείδης να τανύζονται περιχαρείς στην τηλεόραση για «υπεραπόδοση της οικονομίας» και εγώ να τους ακούω τρεμάμενος έχοντας στο ένα χέρι το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος και στο άλλο τις εισφορές μου στον ΕΦΚΑ για τιμολόγια που ουδέποτε πληρώθηκα. Αυτοί να χορεύουν τσάμικο κι εγώ να είμαι μια ανάσα απ' την κατάσταση που
βρέθηκε ο Τατσόπουλος στο στούντιο του Σκάι.

Οπότε κόφτε το. Και λεκτικά-επικοινωνιακά, αλλά κυρίως πρακτικά. Εφεξής, θέλω μια σουλουπωμένη και νοικοκυρεμένη οικονομική πολιτική, που θα σχεδιάζει την είσπραξη ακριβώς όσων έχουν ανάγκη τα κρατικά ταμεία και μόνο αυτών. Τα υπόλοιπα λεφτά να μένουν στην τσέπη αυτών που τα βγάζουν και αυτοί να είναι που τα κινούν μέσα στην πραγματική οικονομία. Όχι φορολογικό ξεζούμισμα, μετά υπερβάσεις στόχων είσπραξης και στο τέλος υπουργικές χαρούλες ότι πάμε περίφημα διότι τα κρατικά ταμεία ξεχειλίζουν από χρήμα.

Είναι σαφές και κατανοητό το αίτημα μου; Φυσικά πρέπει να παίρνετε τα μέτρα σας για οποιαδήποτε «στραβή» οπότε θα προβλέπετε κι ένα μαξιλαράκι ασφάλειας, αλλά ως εκεί. Δεκτό μεν αυτό, αλλά να μην ξαναδώ παρακαλώ «υπεραποδόσεις» δισεκατομμυρίων στα έσοδα, διότι θ' αρχίσω να σας λέω κλέφτες του κόπου μου όπως έλεγα και τους προηγούμενους. Έγινα κατανοητός;

Και αν παρά ταύτα υπάρξουν κάποια βελτιωμένα αποτελέσματα εισπράξεων, να μην μιλάτε για «υπεραπόδοση» ούτε για «υπερπλεόνασμα». Είναι όροι αρνητικά φορτισμένοι, μου υπενθυμίζουν την περίοδο που με θεωρούσαν και τροφοδότη λογαριασμό της εκλογικής τους πελατείας και χαζό. Να τα πείτε αλλιώς βρε αδερφέ. Πως ο Τσίπρας δεν ήθελε ν' ακούει για τρόικα και την βάφτισε θεσμούς; Βαφτίστε και σεις λοιπόν. Θα μου κάνετε μεγάλη χάρη.

Υ.Γ. Δόθηκε το προεκλογικό επίδομα τον Μάιο, μοιράσατε κι εσείς κάμποσα μόλις εκλεχθήκατε και παρά ταύτα ο προϋπολογισμός του 2019 παρουσιάζει ακόμα υπερπλεόνασμα; Δηλαδή αυτός ο Τσίπρας τι προϋπολογισμό είχε φτιάξει; Πόσο θα πήγαινε τελικά το υπερπλεόνασμα του; Στο 7% ή και παραπάνω; Βρε από ποιους γλυτώσαμε!