Να μην εμβολιασθούν όσοι δεν αναγνωρίζουν την πανδημία

Να μην εμβολιασθούν όσοι δεν αναγνωρίζουν την πανδημία

Η ραγδαία επανεμφάνιση των κρουσμάτων του Covid 19 έφερε -όπως ήταν αναμενόμενο- και την ραγδαία επανεμφάνιση όλων αυτών που αμφισβητούσαν την ένταση της πανδημίας. Αμετανόητοι, δεν αντιλήφθηκαν τι έγινε στην Ιταλία, στην Ισπανία, στο Βέλγιο και σχεδόν σε όλον τον κόσμο.

Στην Ελλάδα, όπου εδώ και 30 χρόνια ανθεί ο ανορθολογισμός, το φαινόμενο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Η ανοησία κάποιων τείνει να μετατραπεί σε μια υγειονομική χιονοστιβάδα. Ό,τι κερδίσαμε, με καταναγκασμό τον χειμώνα, κινδυνεύουμε να το χάσουμε σήμερα με την ανευθυνότητα μας.

Δύο είναι οι βασικές κατηγορίες αυτών που αρνούνται την πανδημία του Covid 19. Οι ελευθεριακοί αντικρατιστές και οι ψεκασμένοι συνωμοσιολόγοι.

 Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν πολίτες, κατά τεκμήριον σοβαροί που στηρίζουν την άποψη τους σε ένα θεωρητικό υπόβαθρο. Ενώ αναγνωρίζουν πως κάτι συμβαίνει στον χώρο της υγείας σε όλον τον πλανήτη, αρνούνται στις κυβερνήσεις την αντιμετώπιση του φαινομένου. Πιστεύουν πως αυτό που προέχει είναι η αυτοδιάθεση, χωρίς τον κρατικό καταναγκασμό.

Το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση και στην εργασία είναι, κατά την γνώμη τους, ιερό και απαραβίαστο. Αυτοί οι ίδιοι θα κρίνουν αν θα αυτοπεριοριστούν ή όχι. Σε κανέναν άλλο δεν αναγνωρίζουν αυτό το δικαίωμα.

Η άποψη τους, με έντονες τις αντισυστημικές καταβολές, θα ήταν σεβαστή, αν de facto δεν απειλούσε την ζωή και την υγεία των συνανθρώπων τους. Οι θεωρητικές ανησυχίες τους παύουν να είναι σεβαστές στον βαθμό που επηρεάζουν τις ζωές των άλλων.

Η εγωιστική στάση ζωής τους, αντιβαίνει στους κανόνες της κοινωνικής συμβίωσης. Γι’ αυτό και σε τελική ανάλυση όλοι αυτοί οι ελευθεριακοί, διακατέχονται από έναν αντισυστημισμό.

Πάντως αυτοί οι άνθρωποι μέσα στον δογματισμό τους, έχουν μιαν άποψη. Μπορείς να συζητήσεις μαζί τους, μέχρις ενός βαθμού.

Η άλλη κατηγορία, αυτή των ψεκασμένων συνωμοσιολόγων, είναι και η πολυπληθέστερη. Είναι αποδεδειγμένο πως όλες οι κοινωνίες έχουν κρυμμένη μια ποσότητα ανορθολογισμού που παίρνει ποικίλες μορφές, ανάλογα με την συγκυρία.

Στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο εμφανίσθηκε στην δεκαετία του '90 όταν με την απελευθέρωση της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης δόθηκε η ευκαιρία να εκφρασθούν, με δημόσιο λόγο, απίθανοι τύποι.

Τότε εμφανίσθηκαν οι Νεφελίμ και οι Ελοχίμ, οι διάφορες καταχθόνιες πύλες, η ομάδα Ε, για να καταλήξουμε στις επιστολές του Χριστού.

Κάποιοι λίγοι επιτήδειοι, θησαύριζαν με την ανοησία των πολλών, δηλητηριάζοντας όμως τον κοινό νου με τον ανορθολογισμό.

Στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, σχεδόν όλοι αυτοί πίστεψαν πως τα μνημόνια έφεραν τη κρίση και, ως εκ τούτου, σκίζοντας τα, καταργούμε και την κρίση. Η συνέχεια είναι γνωστή.

Σήμερα, οι συνωμοσιολόγοι δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη της πανδημίας και πιστεύουν πως αυτό που ζούμε οφείλεται στο σχέδιο κάποιων ισχυρών. Είτε είναι πολυεθνικές, είτε ολιγάρχες, είτε μυστικές αδελφότητες.

Κάτι υπάρχει πίσω από τα εκατομμύρια νεκρούς του covid 19.

Kάποιοι από αυτούς, οι πιο σοβαροφανείς, καταφεύγουν σε στατιστικές που αποδεικνύουν, όπως ισχυρίζονται, την ορθότητα της άποψης τους. Και όταν βλέπεις ποιοι και πώς έχουν φτιάξει την στατιστική, καταλαβαίνεις το μέγεθος είτε της άγνοιας είτε της απάτης.

Τελικά, όλοι θα μπουν στην θέση τους, όταν θα κυκλοφορήσει το πολυαναμενόμενο εμβόλιο. Όσοι πιστεύουμε στην ύπαρξη της πανδημίας και προφυλασσόμαστε από αυτήν, θα έχουμε το ηθικό δικαίωμα στον εμβολιασμό.

Οι υπόλοιποι, αν θέλουν να είναι συνεπείς με τα όσα υποστηρίζουν από τον χειμώνα, δεν έχουν την ηθική νομιμοποίηση για να εμβολιασθούν. Να εμβολιασθούν για να προφυλαχθούν από κάτι που δεν υπάρχει;