Μπροστά σε χρηματιστηριακό πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα

Στον ορίζοντα, δεν είναι ορατή μια συμφωνία αποκλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Ίσα ίσα, που μια εκ νέου αύξηση της έντασης είναι πιθανότατη, ειδικά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του convid-19 και τις ανταλλαγές κατηγοριών και απειλών ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις του μεγαλύτερου οικονομικού και στρατιωτικού δίπολου του πλανήτη. 

Είχαμε μελετήσει και αναλύσει προ ημερών, τους κινδύνους τόσο των αμερικανικών επενδύσεων στα χρηματιστήρια της Κίνας, όσο και των άμεσων αμερικανικών επενδύσεων στο Κινεζικό έδαφος, που συναντούν δυσκολίες στις διαδικασίες ρευστοποίησης και αποεπένδυσης.

Τις τελευταίες ημέρες, όπως όλα δείχνουν, ανοίγει ένα νέο πολεμικό κεφάλαιο ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Το κεφάλαιο αυτό, είναι καθαρά χρηματιστηριακό και αφορά στις μετοχές των 137 Κινεζικών εταιρειών, που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης. 

Μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαϊου, το Ομοσπονδιακό Συνταξιοδοτικό και Επενδυτικό Συμβούλιο (Federal Retirement Thrift Investment Board / FRTIB) που διαχειρίζεται τις συνταξιοδοτικές επενδύσεις και τα αποταμιευτικά προγράμματα των κυβερνητικών υπαλλήλων και των απόστρατων στρατιωτικών, αποφάσισε να παγώσει τις προηγούμενες ειλημμένες αποφάσεις του, για  να επενδύσει σε κινεζικές μετοχές. Η απόφαση του FRTIB, είχε ληφθεί το 2017 και προέβλεπε την επένδυση $54 δισ. σε ένα δείκτη ο οποίος αποτελείται κατά 8% από κινεζικές μετοχές. Σκοπός της επενδυτικής απόφασης, ήταν αφ’ ενός η διασπορά κινδύνου και αφ’ ετέρου η παρακολούθηση των πιο δυναμικών εταιρών της Κίνας που έχουν εισαχθεί στα αμερικανικά χρηματιστήρια. Όμως η επενδυτική αυτή απόφαση δεν εκτελέστηκε, κυρίως λόγω των πιέσεων από τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο. Και σήμερα, το τελευταίο πάγωμα της απόφασης αυτής, λαμβάνει πλέον επίσημο χαρακτήρα, με το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν οι κόποι και οι αποταμιεύσεις των κυβερνητικών υπαλλήλων, να στηρίζουν το κινεζικό απολυταρχικό καθεστώς.

Ακολούθησε, η επιστολή το Αμερικανικού Εθνικού Νομικού και Πολιτικού Κέντρου (National Legal and Policy Center / NLPC) προς τον CEO της γνωστής επενδυτικής εταιρείας Blackrock. Στην επιστολή του, το NLPC ζήτησε από την Blackrock, την αποεπένδυση των πελατών της  από τις μετοχές, που ανήκουν στην λίστα των 137 κινεζικών εταιρειών. Το επιχείρημα είναι καθαρά ηθικής τάξεως. Ότι δηλαδή δεν είναι δυνατόν να επενδύουν οι Αμερικανοί επενδυτές σε εταιρείες που ελέγχονται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και που εξυπηρετούν τις αυταρχικές πολιτικές της Κινεζικής ηγεσίας. Σύμφωνα με την επιστολή, οι 137 εταιρίες ανήκουν κατά μεγάλο ποσοστό στο κινεζικό κράτος.

Πέραν των ουσιαστικών επενδυτικών κριτηρίων που έχουν να κάνουν με την απουσία συστήματος εταιρικής διακυβέρνησης, με την απουσία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με την ανυπαρξία διαφανούς  διοικητικού μοντέλου, την μη τήρηση των διεθνών λογιστικών και ελεγκτικών προτύπων, στην επιστολή δίνεται μια σαφέστατη πολιτική χροιά. 

Έτσι στην επιστολή του Αμερικανικού Εθνικού Νομικού και Πολιτικού Κέντρου, γίνεται αναφορά στην απόκρυψη στοιχείων από την κινεζική πλευρά στον τομέα της πανδημίας και στην εξαφάνιση των ιατρών και των δημοσιογράφων που κατήγγειλαν το γεγονός της μη προειδοποίησης της Δύσης. 

Γίνεται αναφορά στην Κινεζική προσπάθεια, να κατηγορηθούν οι ΗΠΑ για το ξέσπασμα της πανδημίας στο Γουχάν. 

Γίνεται αναφορά στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ και στα θύματα των διαδηλώσεων από τις επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής. 

Γίνεται αναφορά στην στυγνή καταπάτηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων των Μουσουλμάνων, των Χριστιανών και των Βουδιστών σε διάφορες περιοχές της Κίνας. 

Γίνεται αναφορά στο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων και στην ανάπτυξη της -σχετικής με αυτό- τουριστικής και νοσηλευτικής βιομηχανίας.

Το NLPC καταγγέλλει την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, ως τον μεγαλύτερο καταπατητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πλανήτη και ως τον υπ’ αριθμόν ένα μιλιταριστικό κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη. 

Υπάρχουν ενστάσεις απέναντι στο NLPC. Λένε για παράδειγμα οι επικριτές, ότι στα επενδυτικά κριτήρια δεν μπορούν να συνυπολογιστούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των πολιτικών δικαιωμάτων και των θρησκευτικών δικαιωμάτων. Όμως από τη άλλη δεν είναι δυνατόν οι συνταξιοδοτικοί πόροι που προέρχονται 1,3 εκατομμύρια βετεράνους στρατιώτες που πολέμησαν κάτω από την σημαία των ΗΠΑ, να κατευθύνονται στην στήριξη εταιρειών που έχουν εχθρικά μετοχικά συμφέρονται απέναντι στις ΗΠΑ.

Ο χρηματιστηριακός πόλεμος μόλις άρχισε. Θύματα θα υπάρξουν και από τις δυο πλευρές. Και θα πρέπει να  σημειωθεί, ότι η Blackrock μπορεί εύκολα να ρευστοποιήσει τις συμμετοχές της στις 137 κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στη Νέα Υόρκη και να τοποθετηθεί σε άλλες επενδύσεις στις ΗΠΑ. Ερωτηματικό αποτελεί, το τι θα μπορέσει να πράξει με τις μετοχές που κατέχει η Blackrock στο χρηματιστήριο της Σαγκάης και με την απόσυρση των κεφαλαίων της από την Κίνα.  

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.