Μπαχαλάκηδες στο ναό της αμερικανικής δημοκρατίας

Μπαχαλάκηδες στο ναό της αμερικανικής δημοκρατίας

Οι εικόνες των εκκεντρικών διαδηλωτών να εισβάλλουν στο Καπιτώλιο και τις αίθουσες συνεδριάσεων έκαναν τον γύρο του κόσμου και επέφεραν ένα βαρύ πλήγμα στη χώρα τους που για πολλούς αποτελούσε μέχρι πρότινος πρότυπο δημοκρατίας.

Είναι βέβαιο ότι τις επιπτώσεις των χθεσινών συμβάντων στην εθνική αυτοπεποίθηση των Αμερικανών αλλά και στη διεθνή τους εικόνα, θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να μπορέσουμε να τις αποτιμήσουμε νηφάλια.

Όμως, ένα πράγμα είναι βέβαιο. Ο κύριος υπεύθυνος για τις αισχρές και επικίνδυνες στιγμές που βίωσε χθες η Ουάσινγκτον, είναι ο ίδιος ο πρόεδρος. Από το περασμένο καλοκαίρι ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι σε περίπτωση ήττας του δεν θα αποδεχόταν το αποτέλεσμα και δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας. Μένοντας πιστός στις εξαγγελίες του, ενθάρρυνε τους εξαγριωμένους οπαδούς του σε μαζική συμμετοχή στη συγκεκριμένη διαδήλωση.

Πέρα, όμως, από τον Τραμπ, μεγάλη ευθύνη έχουν και οι ηγέτες του ρεπουμπλικανικού κόμματος. Από την ημέρα που ο εκκεντρικός δημαγωγός πήρε το χρίσμα του κόμματος το 2016, τόσο η συντηρητική πτέρυγα όσο και οι συστημικοί ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί, ουδέποτε ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι σε έναν πρόεδρο που ήρθε σε σύγκρουση με όλους τους θεσμούς και τον πολιτικό πολιτισμό της χώρας του.

Αντίθετα, οι περισσότεροι έτρεξαν στο πλάι του ελπίζοντας στην εύνοια του Τραμπ, η οποία πίστευαν ότι μεταφράζεται σε αυξημένες πιθανότητες επανεκλογής.

Με την ανοχή τους αυτή, συνέβαλαν τα μέγιστα στη γελοιοποίηση του οράματος του Ρίγκαν, που ήθελε τις ΗΠΑ ως «μία λαμπερή πόλη στην κορυφή του λόφου», και την αντικατάστασή του από τις εικόνες των συνομωσιολόγων οπαδών του Τραμπ να περιφέρονται σαν μπαχαλάκηδες εντός του ναού της αμερικανικής δημοκρατίας.

Την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο, η ηγεσία της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει εκφράσει την πρόθεση να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση για την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος εντός της ημέρας, όπως άλλωστε προβλέπει και το Σύνταγμα της χώρας.

Ανεξάρτητα από αυτό, ήδη έχουν αρχίσει σοβαρές συζητήσεις στην Ουάσινγκτον για το κατά πόσο εύλογη θα ήταν η ενεργοποίηση της 25ης τροπολογίας του Συντάγματος με την οποία θα μπορούσε να αποπεμφθεί ο Τραμπ και να αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, όταν και θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Η αμερικανική δημοκρατία έχει περάσει πολλές και σοβαρότερες προκλήσεις, δείχνοντας έτσι την ανθεκτικότητά της.

Όμως ποτέ δεν έχει γίνει διεθνής περίγελος όπως έγινε χθες. Αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη κληρονομιά που αφήνει ο Τραμπ. Η υπενθύμιση των δεινών που μπορεί να προκαλέσει στη δημοκρατία και το κύρος μίας χώρας η ανάληψη της εξουσίας από εγωπαθείς δημαγωγούς...