Μοντέλο εμβολιασμών στον ΕΦΚΑ

Μοντέλο εμβολιασμών στον ΕΦΚΑ

Ποτέ το ΙΚΑ και το ΤΕΒΕ, οι πρόδρομοι δηλαδή του ΕΦΚΑ, δεν είχαν το καλύτερο όνομα στην Ελλάδα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι όροι αυτοί ήταν συνώνυμοι της ταλαιπωρίας. Από την άλλη πλευρά όμως, αν σκαλίσουμε τη μνήμη μας, δεν θα θυμηθούμε να υπήρχαν προβλήματα γρήγορης απονομής των συντάξεων το 2000, το 2005, το 2010, ακόμα και το 2015! Δεν λέει κανείς ότι τα πράγματα ήταν τέλεια. Αλλά το ζήτημα προέκυψε τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος είναι απλός: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μία φύρδην-μίγδην συγχώνευση των παλιών ταμείων στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα τα πράγματα αντί να πάνε εμπρός, να πάνε πίσω. Μπερδεύτηκαν οι άνθρωποι, τα συστήματα, τα λογισμικά με τα γνωστά αποτελέσματα. 

Και, όπως συμβαίνει πολλές φορές σε τέτοιες περιπτώσεις, η λύση που προτείνεται από πολλές πλευρές είναι: Κάντε προσλήψεις! Είναι για ορισμένους το «φάρμακο» για όλα τα προβλήματα. 

Είναι αλήθεια ότι πράγματι χρειάζεται ενίσχυση του ΕΦΚΑ για την ανανέωση του προσωπικού (που αριθμεί τις 8.000), καθώς ο οργανισμός έχει να κάνει για πολλά χρόνια προσλήψεις. Έχουν ληφθεί μάλιστα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Αναφέρομαι στις μονιμοποιήσεις 150 περίπου συμβασιούχων που δούλευαν για πολλά χρόνια στον οργανισμό και έγιναν πριν έρθω εγώ στο Υπουργείο. Αλλά και στη δρομολόγηση άλλων 180 προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ. 

Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν θα αρκέσει, εάν δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα ολιστικά και με μια αντίληψη αποκλιμάκωσης των εκκρεμών συντάξεων, ενώ παράλληλα θα τίθενται οι βάσεις για τις νέες, ψηφιακές συντάξεις. Αυτός είναι ο λόγος που προχωρούν οι συμβάσεις έργου για 100 νέους οικονομολόγους, αλλά και για 100 συνταξιούχους του ΕΦΚΑ, πρόσφατα συνταξιοδοτηθέντες, οι οποίοι θα πληρώνονται βάσει του αριθμού των συντάξεων που θα βγάζουν. Αυτό πράγματι μπορεί να βοηθήσει, διότι δίνονται κίνητρα. Παρόμοια κίνητρα άλλωστε ήδη δίνονται και στους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ που βγάζουν συντάξεις. Πληρώνονται δηλαδή σε ένα βαθμό ανάλογα με τις συντάξεις που εκδίδουν. Γι’ αυτό: 

  1. Προωθήσαμε τις προκαταβολές «εθνικών συντάξεων» έως 384 ευρώ το μήνα- και των αναδρομικών τους- για τις οποίες η διαδικασία αιτήσεων έχει ολοκληρωθεί. Συγκεκριμένα, 45 χιλιάδες πολίτες έχουν ήδη ανταποκριθεί και 35 χιλιάδες περίπου αιτήσεις  έχουν περάσει στο στάδιο της επεξεργασίας, ώστε να καταβληθούν πριν το Πάσχα (οι υπόλοιποι λάμβαναν ήδη προσωρινή σύνταξη, χρωστούσαν πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο που θέτει η νομοθεσία, κλπ.).
  2. Δρομολογούμε την εγκατάσταση τις επόμενες εβδομάδες 1.700 σύγχρονων ηλεκτρονικών υπολογιστών που θα βοηθήσουν τους υπαλλήλους να απεγκλωβιστούν από μία κατάσταση που θυμίζει «χαρτοβασίλειο» περασμένου αιώνα, επιταχύνοντας έτσι την απονομή συντάξεων.
  3. Προχωρούν οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές για να βοηθήσουν και αυτοί στην προσπάθεια όπως βοηθούν οι μηχανικοί με τις πολεοδομίες και οι λογιστές με τα φορολογικά πιστοποιητικά. Οι δυνάμεις του κρατισμού δεν παρέλειψαν βέβαια να ασκήσουν και εδώ κριτική. Επιμένουν όμως να αγνοούν ότι οι συνταξιούχοι δεν νοιάζονται ποιος θα τους βγάλει τη σύνταξή τους, αλλά να την πάρουν τελικά! 
  4. Όλα τα παραπάνω θα εντάσσονται στη λειτουργία μιας  «ομάδας κρούσης» εντός του ΕΦΚΑ, η οποία, εκμεταλλευόμενη όλα αυτά τα μέτρα, αλλά και τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία, και η συνεργασία στον τεχνολογικό τομέα με εξειδικευμένες εταιρείες, θα επιδιώξει να επιταχυνθεί πολύ περισσότερο η προσπάθεια στο συγκεκριμένο ζήτημα. 

Το πρώτο εξάμηνο του 2019 έβγαιναν 10.000-11.000 συντάξεις το μήνα. Το δεύτερο εξάμηνο του 2020 έβγαιναν 16.000-17.000 συντάξεις. Ενώ το  Μάρτιο που μας πέρασε ανεβήκαμε στις 20.000 συντάξεις. Αυτό όμως δεν μας αρκεί. Θέλουμε να πετύχουμε πολύ σημαντικότερη αύξηση του αριθμού των συντάξεων που εκδίδονται. Για να τελειώνει μία ώρα νωρίτερα το ζήτημα αυτό, το οποίο ταλαιπωρεί εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και τις οικογένειές τους. 

Με άλλα λόγια θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα με το ίδιο πνεύμα με το οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα των εμβολιασμών που συνοψίζεται στη φράση «όλα τα όπλα στη μάχη»: αποτελεσματική οργάνωση, συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, στροφή στις νέες τεχνολογίες, γρήγορα αποτελέσματα. 

Πιστεύω ότι με αυτή τη μέθοδο θα έχουμε γρήγορα τα αποτελέσματα που θέλουμε. Και όλοι θα καταλάβουν ότι η επίλυση τόσο δύσκολων ζητημάτων δεν έχει να κάνει μονοσήμαντα με ζητήματα προσλήψεων, αλλά με μια πιο σύγχρονη και σφαιρική προσέγγιση, που θα λαμβάνει υπόψη δύο πολύ κρίσιμους παράγοντες για να προχωρήσουν τα πράγματα μπροστά: τη συμβολή των νέων τεχνολογιών και τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Και τα αποτελέσματα θα έρθουν αν μείνουμε μακριά από δογματισμούς και λαϊκισμούς και εργαστούμε με πρακτικό πνεύμα και σύγχρονη ευρωπαϊκή αντίληψη.