Μέχρι και τις θυρίδες έσπασαν! Τόσο μίσος!

Μέχρι και τις θυρίδες έσπασαν! Τόσο μίσος!

Του Σάκη Μουμτζή

Έγινε γνωστό πως, ενώ ο Α. Σαμαράς μετά της συζύγου ήταν εκτός Ελλάδος, οι εισαγγελείς ζήτησαν από την κυρία Σαμαρά να ανοίξει την θυρίδα της, στο πλαίσιο της έρευνας για την Novartis.

Τι πιο φυσιολογικό από το να περιμένουν την άφιξη της, αφού είχαν τη δυνατότητα να σφραγίσουν την θυρίδα.

Δεν το έπραξαν. Την έσπασαν για να βρουν τα... λεφτά των τροχήλατων βαλιτσών. Αυτά που ο «προστατευόμενος μάρτυρας» είδε να καταμετρώνται και να μπαίνουν στις βαλίτσες. Αυτό κατέθεσε. Ή μάλλον αυτό του υπαγόρευσαν να καταθέσει.

Έσπασαν επίσης και την θυρίδα του αδερφού του Αντώνη Σαμαρά, ενώ βρισκόταν, λόγω ασθενείας, σε κλινική.

Το ερώτημα είναι ένα: γιατί τόσο μίσος και τόση εμπάθεια για τον πρώην πρωθυπουργό; Εναλλακτική λύση υπήρχε και όμως προτίμησαν να την παρακάμψουν και οι τρείς εισαγγελείς ενήργησαν σαν να είχαν απέναντι τους έναν κακοποιό.

Φαίνεται όμως, σύμφωνα με μαρτυρίες, πως αυτοί εκτελούσαν πολιτική εντολή. Ολη η σκευωρία Novartis ήταν ουσιαστικά μια πολιτική συνωμοσία που αγγίζει τα όρια της εσχάτης προδοσίας, όπως είχε επισημάνει έγκαιρα ο Β.Βενιζέλος.

Αλλά απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό υπήρχε και κάτι παραπάνω. Μίσος.

Προφανώς, η γνωστή συμμορία δεν του συγχώρεσε πως μέσα σε 28 μήνες έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια και την οδηγούσε σταδιακά στην ανάπτυξη.

Δεν του συγχώρεσαν τόσο αυτοί όσο και οι ποικιλόμορφοι προστάτες τους, ημεδαποί και αλλοδαποί, την στάση του απέναντι στο Σκοπιανό ζήτημα και την σθεναρή άρνηση του να υποθηκεύσει όλη την εθνική περιουσία στο υπερταμείο.

Δηλαδή, αυτά που πραγματοποίησαν αργότερα, πειθήνια, οι διώκτες του.

Νόμιζαν λοιπόν πως σπάζοντας τις οικογενειακές θυρίδες θα τον ταπείνωναν. Τους διέφυγε όμως μια διαχρονική σταθερά. «Εχει ο καιρός γυρίσματα».

Μετά την κατάπτωση όλων των κατηγοριών, οι ρόλοι πλέον έχουν αντιστραφεί. Και το ζητούμενο δεν είναι γιατί ενήργησαν με αυτόν τον τρόπο οι τρείς εισαγγελείς, αλλά ποιος τους καθοδηγούσε.

Αυτό που ενδιαφέρει είναι το πολιτικό σκέλος της σκευωρίας και αυτό θα διερευνηθεί. Ολοι οι αδίκως κατηγορηθέντες έχουν δηλώσει πως θα επιζητήσουν την δικαίωση τους. Δεν είναι πράξη αντεκδίκησης, αλλά αποκατάστασης της αλήθειας και ενημέρωσης των πολιτών για το τι συνέβη.

Είναι καθήκον μιας δημοκρατικής πολιτείας να φωτίσει την πιο σκοτεινή υπόθεση, την μεγαλύτερη πλεκτάνη, της Μεταπολίτευσης. Στα δημοκρατικά πολιτεύματα τίποτα δεν «κουκουλώνεται», τίποτα δεν υποκύπτει σε συγκυριακές σκοπιμότητες.

Αυτά τα οποία σταδιακά αποκαλύπτονται, όπως και αυτά που θα επακολουθήσουν, θα μας δώσουν την πλήρη διάσταση της σκευωρίας. Θα μας φανερώσουν πώς πολιτικοί, δικαστικοί και δημοσιογράφοι έστησαν έναν παρακρατικό μηχανισμό για να εξοντώσουν τους πολιτικούς αντιπάλους των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Λίγη υπομονή και πολλά θα μάθουμε, πολλά θα δούμε. Ηταν γνωστό πως η πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα έκανε πολλά στόματα να ανοίξουν.

Σε αυτήν την φάση είμαστε τώρα.