Με απλά λόγια, τι ακριβώς θα γίνει στη ΔΕΗ;

Με απλά λόγια, τι ακριβώς θα γίνει στη ΔΕΗ;

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Δεν θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε το σχέδιο της κυβέρνησης για την ΔΕΗ, μέσα από ιδεολογικά φίλτρα. Άλλωστε είναι σε όλους γνωστό, πως ο κρατισμός είναι αυτός που έφερε την πρώην μεγαλύτερη εγχώρια εταιρεία σε αδιέξοδο. Το σχέδιο Χατζηδάκη επιχειρεί σήμερα, να στηρίξει την ΔΕΗ για να μην καταρρεύσει.

Διότι το ενδεχόμενο κατάρρευσης της ΔΕΗ, αποτελεί συστημικό κίνδυνο για τη χώρα, για την κανονικότητα της ζωής των πολιτών και για την επιβίωση των τραπεζών. Το κλείσιμο του διακόπτη της ΔΕΗ, δεν είναι σαν το ΑΤΜ που δεν μας επέτρεπε να προβούμε σε αναλήψεις μετρητών πέραν του σφικτού ορίου των capital controls. To κλείσιμο του διακόπτη της ΔΕΗ και το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου black out, θα έχει βαθύτερες και οδυνηρότερες συνέπειες στην ελληνική κοινωνία, που δεν είναι του παρόντος να παρουσιαστούν με λεπτομέρειες.

Επομένως, καλό είναι να γνωρίζουμε εκ των προτέρων, πως αν φανούν ανεπαρκή τα προσωρινά σχέδια, τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υιοθετήσει δραστικότερες παρεμβάσεις και να προχωρήσει σε αποφασιστικότερες λύσεις. Θα λάβει τα μέτρα που θα απαιτηθούν και θα καθοριστούν εν πολλοίς, από τις ίδιες τις συνθήκες της αγοράς, τις ανάγκες των καταναλωτών, τα συμφέροντα των μετόχων και των πιστωτών και τον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ στοχεύουν :

1) Στην βελτίωση των εσόδων και της ρευστότητας της εταιρείας.
2) Στην βελτίωση των μεγεθών του ισολογισμού της.
3) Στην κατάργηση των δημοπρασιών ηλεκτρικού ρεύματος τύπου ΝΟΜΕ.

Στο κομμάτι της αύξησης των εσόδων και της ρευστότητας της ΔΕΗ, θα υπάρξει αύξηση των τιμολογίων, η οποία όμως δεν θα μεταφερθεί στους καταναλωτές, διότι θα αφομοιωθεί στο εσωτερικό των λογαριασμών. Καθώς θα αντισταθμιστεί πρώτον από τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια και δεύτερον από την μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων, που προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Επιπλέον, θα υπάρξει τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 2,7 δισ. ευρώ, από την οποία αναμένεται πως η ΔΕΗ θα εισπράξει το 18%-20% της ονομαστικής αξίας.

Στον τομέα της βελτίωσης των μεγεθών του ισολογισμού της ΔΕΗ, υπάρχουν δυο διαφορετικές προτεραιότητες. Η πρώτη, αφορά στη διαδικασία της εθελούσιας εξόδου του προσωπικού, η οποία μαζί με τις συνταξιοδοτήσεις και τις λήξεις των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, θα ελαφρύνει τα μισθολογικά κόστη της εταιρίας. Η δεύτερη, πέραν της βελτίωσης των οικονομικών δεδομένων της ΔΕΗ, θα έχει και μεγαλύτερα οφέλη για την οικονομία. Και αφορά στην μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) που είναι κατά 100% θυγατρική της ΔΕΗ. Αν μάλιστα η μερική ιδιωτικοποίηση, συμβαδίσει με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, τότε το όφελος για τις εξελίξεις στο χώρο της αγοράς ενέργειας και τη εθνικής οικονομίας θα είναι μεγάλο.

Η τρίτη κίνηση της κυβέρνησης, θα είναι η κατάργηση της διαδικασίας των δημοπρασιών ηλεκτρικού ρεύματος, της γνωστής και ως ΝΟΜΕ (Nouvelle Organisation du Marche de l'Electricite). Μιας διαδικασίας, που σύμφωνα με όλους τους παράγοντες της αγοράς, έχει στεφθεί από αποτυχία και έχει κοστίσει στη ΔΕΗ περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Η υιοθέτηση αυτών των μέτρων θα μπορούσε να προσφέρει στη ΔΕΗ μια κεφαλαιακή ενίσχυση της τάξης των 1,25 δισ. και μια επιπλέον ρευστότητα από 600 εκατ. έως 850 εκατ. Δυο απτά και μετρήσιμα δεδομένα, που θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις προσωρινής διεξόδου από το πρόβλημα. Έτσι η κυβέρνηση θα κερδίσει χρόνο και η ΔΕΗ θα αποκτήσει περισσότερη ουσία για την αυριανή ημέρα.

Όλα αυτά πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν με χειρουργική ακρίβεια, ανάμεσα σε υποχρεώσεις 4,2 δις ευρώ, σε ζημίες ύψους 540 εκατ. για την οικονομική χρήση του 2018 και σε ζημίες ύψους 205 εκατ. για το πρώτο τρίμηνο του 2019. Και φυσικά παράλληλα με τον πόλεμο των αριθμών, όλα αυτά θα πρέπει να προχωρήσουν μέσα σε ένα περιβάλλον από ενστάσεις και αντιδράσεις του επιχειρηματικού και ρυθμιστικού οικοσυστήματος της ενέργειας, των εποπτικών ευρωπαϊκών αρχών και του συνδικαλιστικού απολιθώματος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.


Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.