Μάθετε στον κόσμο να ψαρεύει!

Μάθετε στον κόσμο να ψαρεύει!

Θα επανέλθω με ένα θέμα που απασχόλησε και το χθεσινό μου άρθρο στο liberal. Ακούω, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, ότι σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε 200 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για ένα έκτακτο (ή και μόνιμο) επίδομα προς τους οικονομικά αδύναμους. Προσωπικά πιστεύω ότι πρόκειται για χρήματα που πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων. Κάποιοι υπουργοί σας ίσως πιστεύουν ότι μ'' αυτό τον τρόπο θα χτίσουν ένα φιλολαϊκό προφίλ. Ευσεβείς πόθοι. Η κυβέρνησή σας θα κριθεί για τη δυνατότητά της να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίον γίνονται τα πράγματα και όχι για να επαναλάβει αδιέξοδες πρακτικές.

Οι σύμβουλοί σας θα σας έχουν ήδη επισημάνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε από την επιδοματική πολιτική που ακολούθησε. Ναι, είναι γεγονός! Επειδή ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ό,τι ακριβώς είχε τάξει στο δικό του ακροατήριο. Τους είχε υποσχεθεί επιδόματα και τους μοίρασε επιδόματα. Εσείς, όμως, κύριε Πρόεδρε, στο δικό σας ακροατήριο είχατε υποσχεθεί μειώσεις φόρων και νέες δουλειές.

Δεν πρόκειται να κερδίσετε από αυτή σας την κίνηση ούτε μισή ψήφο. Ότι τα χρήματα αυτά τα έχουν ανάγκη κάποιοι άνθρωποι, αυτό είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Ότι δεν θα τους φτάσουν αυτά τα χρήματα και ότι θα χρειαστούν μερικά ακόμη επιδόματα για να λύσουν τα προβλήματά τους, είναι επίσης γεγονός.

Θα μπορούσατε να κάνετε πολλά πράγματα με αυτά τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Κυρίως να στείλετε μηνύματα στην αγορά. Να δώσετε ώθηση στις νεοφυείς επιχειρήσεις. Να δημιουργήσετε τις συνθήκες για τη δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου. Να δοθεί μία εικόνα από το μέλλον! Φυσικά και δεν θα αλλάξει ο κόσμος με 200 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά έχει σημασία να δείξετε ποιο είναι το μέλλον που ονειρεύεστε για την Ελλάδα. Σίγουρα δεν μπορεί να είναι η Ελλάδα των επιδομάτων.

Θα πει κάποιος ότι δεν είναι και τόσο σπουδαίο γεγονός. Υπό την έννοια ότι θα πρέπει να είμαστε… ανάλγητοι για να θέτουμε τέτοιου είδους θέματα. Να είμαστε απολύτως ειλικρινείς. Όλοι με όλους. Επιδόματα από μία φτωχή χώρα; Αυτό δεν είναι βιώσιμο! Να μη συζητήσουμε για την ανυπαρξία μηχανισμών που να διαφυλάσσουν ότι όντως αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των ανθρώπων που έχουν πραγματική ανάγκη και όχι για εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να εμφανίσουν χαμηλότερο εισόδημα…

Το πρόβλημα είναι ότι το ίδιο ακούω και για τους συνταξιούχους. Για αυξήσεις, αναδρομικά κ.λπ. Δηλαδή, κύριε Πρόεδρε, το κράτος μας έχει πλέον τόσα χρήματα που μπορεί να τα μοιράζει; Και οι συνταξιούχοι θα τα παίρνουν για πάντα; Ακόμη κι αν είχαμε χρήματα, που δεν έχουμε, η εξέλιξη του δημογραφικού αποτελεί μία σταθερή απειλή για το συνταξιοδοτικό σύστημα. Είναι άδικο, λοιπόν, να δημιουργούμε την αίσθηση ότι όλα τελείωσαν, όταν σε εύλογο χρονικό διάστημα θα έχουμε και πάλι πρόβλημα με το συνταξιοδοτικό. Εκτός κι αν γίνει κάποιο θαύμα και γεμίσει η Ελλάδα νέους εργαζομένους, που θα ανατρέψουν τη σημερινή απαγορευτική σχέση μεταξύ εργαζομένων και συνταξιούχων.

Ως πολιτικός έχετε επενδύσει στην αλήθεια, ακόμη και σε περιόδους που αυτή είχε σημαντικό πολιτικό κόστος. Αντιλαμβάνομαι ότι η διαχείριση της καθημερινότητας φέρνει στο γραφείο σας εισηγήσεις για «μικρές καθημερινές νίκες». Αλλά αυτό δεν είναι μια μικρή νίκη. Στην πραγματικότητα, είναι μία σημαντική οπισθοχώρηση απ'' όσα έχει υποσχεθεί η κυβέρνησή σας.

Δεν πρόκειται, κύριε Πρόεδρε, να σωθεί κάποιος πολίτης με ένα επίδομα της τάξης των 300 ευρώ. Όπως και δεν πρόκειται να σωθεί ο φορολογούμενος με 200 εκατομμύρια λιγότερους φόρους. Αλλά όλα είναι θέμα μηνύματος. Ας μην ξεχνάμε ότι τα επιδόματα του ΣΥΡΙΖΑ κτίστηκαν πάνω στην υπεροφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Δεν έχει αλλάξει κάτι από τότε. Η υπερφορολόγηση παραμένει. Υπό αυτή την έννοια θα είχε νόημα να χρησιμοποιήσετε αυτά τα χρήματα για να μειωθεί η πίεση που ασκείται στη μεσαία τάξη. Αλλά και πάλι σας λέω ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η ροή της ιστορίας.

Εκείνο που θα είχε ίσως σημασία θα ήταν να δώσετε αυτά τα χρήματα για επενδύσεις. Να δώσετε το σύνθημα: «Περίσσεψαν 200 εκατομμύρια και τα χρησιμοποιούμαι για να δημιουργήσουμε πλούτο, για να βρουν εργασία εκατοντάδες άνεργοι». Δεν ξέρω με ποιο τρόπο. Δίδοντας χρήματα σε νεοφυείς επιχειρήσεις; Είναι κι αυτός ένας τρόπος. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί ακόμη. Έχετε συμβούλους να σας ενημερώσουν σχετικά.

Προχθές, ένας καλός φίλος σημείωνε πόσες ειδήσεις υπήρχαν για χρήματα σε συνταξιούχους στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ενός ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού. Οι 4 στις 5 πρώτες ειδήσεις. Η πέμπτη αφορούσε τον πόλεμο στη Συρία. Σαν να μην άλλαξε κάτι από το 2008. Κι εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα…

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]

Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε...

Όσοι θέλετε να το διαβάσετε νωρίτερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί το πρωί στα περίπτερα.