Λάθος... χόρτο διάλεξε να εμπορευθεί ο Σάκης!

Ο Κυριάκος κάλεσε τους τραπεζίτες και τους ζήτησε να ανοίξουν κανάλια χρηματοδότησης στην αγορά επειδή οι πληροφορίες που φτάνουν στο πρωθυπουργικό γραφείο μιλούν για το ακριβώς αντίθετο. Σήμερα δημοσιεύουμε δύο επιστολές αναγνωστών. Κι είναι καλό να τις μελετήσουν πρώτα απ' όλους οι ίδιοι οι τραπεζίτες. Και να θυμηθούν ότι οι τράπεζες είναι όρθιες επειδή οι άνθρωποι που σήμερα διαμαρτύρονται εγγυήθηκαν γι αυτές με την περιουσία τους!

Ο Σάκης Παπαθεοδώρου λειτουργεί μαζί με τους γιους του μια από τις παλιότερες και πιο γνωστές εταιρείες διάθεσης τσαγιού. Οι άνθρωποι που αγαπάνε το τσάι γνωρίζουν τον Σάκη και ο Σάκης γνωρίζει τα πάντα για το τσάι. Εκείνο που δεν ήξερε με βεβαιότητα μέχρι χτες είναι το πόσο δυσεύρετα είναι τα κεφάλαια κίνησης αν δεν διαθέτεις ήδη... μετρητά για να τα βάλεις... ενέχυρο στην τράπεζα που θα σε δανείσει. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να έχεις μια πετυχημένη εταιρεία στον χώρο του τσαγιού. Λάθος... χόρτο διάλεξε να εμπορευθεί ο Σάκης!

Η επιστολή του Σάκη Παπαθεοδώρου σε όσους υπουργούς έχουν την διάθεση να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μην χάσουν την πίστη τους στον καλό Θεό της Ελλάδος, έχει ως εξής: «Η επιχείρησή μας διαθέτει τμήματα χονδρικής και λιανικής πώλησης προϊόντων. Ως νομοταγής και νηφάλιος Έλληνας πολίτης άκουγα τον τελευταίο καιρό τις ανακοινώσεις των κυβερνητικών στελεχών και κυρίως του Υπουργού Ανάπτυξης. Είχα λοιπόν πεισθεί ότι θα υπάρξει ταχεία και εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση για επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις πολύ δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Ανταποκριθήκαμε λοιπόν σε κάλεσμα της ΙΔΙΑΣ της Τράπεζας και προσήλθαμε για να συζητήσουμε για το προσφερόμενο δάνειο.

Εδώ να σημειώσουμε ότι στα τριάντα χρόνια λειτουργίας μας δεν έχουμε ΠΟΤΕ χρησιμοποιήσει τραπεζικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Η προσπάθεια κατέληξε σε μία πολύ οδυνηρή εμπειρία. Η τράπεζα ζήτησε, για το τμήμα που δεν αναλαμβάνει την εγγύησή του το Δημόσιο, χρηματική κάλυψη ή την ύπαρξη ακινήτου για υποθήκευση. Δεδομένου ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης επανειλημμένως έχει δεσμευθεί για κάλυψη του τμήματος αυτού από την εικόνα του τζίρου της επιχείρησης παραμένουμε με την απορία μήπως πρόκειται να υποβληθούμε στο μαρτύριο του Τάνταλου. Είναι λοιπόν ο σύγχρονος Έλληνας μικροεπιχειρηματίας ο Τάνταλος της εποχής μας; Ο οποίος θα διαβάζει και θα ακούει για κεφάλαια κίνησης τα οποία δεν θα μπορεί να τα φτάσει;».

Ο Κ.Κ είναι μέτοχος μιας εταιρείας που έχει εξαγωγική δραστηριότητα άνω του 50%, χωρίς δανεισμό και χωρίς οφειλές σε δημόσια ταμεία. Τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε επενδύσεις με ίδια κεφάλαια. Κι αυτό ήταν ίσως το λάθος της. Ότι δεν χρωστάει! Μην πει κανείς ότι αυτόν τον επιχειρηματία θέλουμε. Θέλουμε επιχειρηματίες με θαλασσοδάνεια!

Ιδού και αυτή η μαρτυρία: «Ο τζίρος είναι αυξανόμενος κάθε χρόνο άνω του 20% και με κερδοφορία σταθερά αυξανόμενη. Εν μέσω πανδημίας προσπαθούμε να σταθούμε όρθιοι και παρά τις δύσκολες στιγμές, συνεχίζουμε να παράγουμε  και να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας. Δυστυχώς όμως δεν αρκεί η προσπάθεια η δίκη μας. Παρά τις σωστές εξαγγελίες  για κεφαλαία κίνησης έτσι ώστε να στηριχτούν οι παραγωγικές μονάδες , οι τράπεζες για ακόμα μια φορά παίζουν το ρόλο  του εφιάλτη. Απορρίπτουν για πραγματικά αστείους λόγους κάθε αίτημα χρηματοδότησης σε σημείο που αναρωτιέμαι εάν τελικά θα μας κλείσει η πανδημία η η αδιαφορία της τράπεζας.

Είμαι πραγματικά απογοητευμένος που επέλεξα εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης το 2010 να παραμείνω και να επενδύσω στη χώρα μας. Είμαι πραγματικά απογοητευμένος που ένας νέος 39 ετών επενδύει χωρίς αντίκρισμα και συναντάει μόνο δυσκολίες και εμπόδια.

Ειλικρινά δεν υπάρχουν πλέον άλλες αντοχές. Σας αναφέρω όλα τα παραπάνω μήπως και την τελευταία στιγμή αλλάξουν στάση οι τράπεζες. Διαφορετικά αυτά που θα δούμε στον παραγωγικό ιστό της χώρας δεν θα έχουν προηγούμενο».

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]