«Κώστα, πέρασες στην Νομική»

«Κώστα, πέρασες στην Νομική»

Αυτό του ανακοίνωσε ο πατέρας του, έξω από τα δικαστήρια. Ο γιος του ο Κώστας ήταν μεταξύ των κατηγορουμένων για τα επεισόδια που έγιναν προχθές στους δρόμους της Αθήνας.

Η προσαγωγή του μετατράπηκε σε σύλληψη.

Ο Κώστας για να περάσει στην Νομική Αθηνών θα πρέπει να προσπάθησε πολύ. Δεν είναι κι εύκολο. Δηλαδή ήταν «πρώτος στα μαθήματα, πρώτος και στον αγώνα», όπως έλεγε ο μακαρίτης Χ.Φλωράκης.

Σήμερα οι συνέπειες αυτού του «αγώνα» μπορεί να τον ακολουθήσουν στην υπόλοιπη ζωή του.

Δυστυχώς!

Στην Νομική θα μάθει πως η καταστροφή της περιουσίας, ιδιωτικής και δημόσιας, είναι αδίκημα. Θα μάθει επίσης πως η επίθεση κατά αστυνομικών είναι και αυτή αδίκημα, όπως και η κατοχή και η χρήση των μολότοφ. Πολλά θα μάθει στην σχολή που πέρασε, αντίθετα από αυτά που του έλεγαν οι καθοδηγητές του.

Τώρα αυτοί θα πίνουν κάπου το ποτό τους και θα σχεδιάζουν τις νέες δραστηριότητες τους, εξαιτίας των οποίων κάποια άλλα παιδιά, σαν τον Κώστα, θα σέρνονται στα δικαστήρια.

Στο κάτω—κάτω οι «μπάτσοι» είναι κι αυτά παλικαράκια, λίγο μεγαλύτερα από τον Κώστα. Κι αυτοί έχουν γονείς που χάρηκαν, όπως ο πατέρας του Κώστα, όταν τα παιδιά τους έγιναν αστυνομικοί.

Κώστα, αυτούς που οι ομοϊδεάτες σου πήγαν να κάψουν βγάζουν ένα μεροκάματο.

Θέλω να πιστεύω πως ο Κώστας που πέρασε στην Νομική, δεν βρισκόταν μέσα στην ομάδα αυτών που πιθήκιζαν στους δρόμους της Αθήνας υπακούοντας στα παραγγέλματα των καθοδηγητών τους. Το σχετικό βίντεο είναι αποκαλυπτικό και αποκαρδιωτικό συγχρόνως.

Σαν τον Κώστα υπάρχουν πολλά παιδιά. Πιστεύουν πως θα αλλάξουν την κοινωνία καταστρέφοντας την. Ακούνε άκριτα τους καθοδηγητές τους, ο οποίοι είναι άτομα φανατισμένα και εξουσιαστικά.

Έτσι είναι η καθοδήγηση στην Αριστερά. Δεν επιτρέπεται η διαφωνία στις αποφάσεις της. Πώς ο Κώστας, που πέρασε στην Νομική Αθηνών, υπακούει σαν πειθήνιο στρατιωτάκι στις εντολές κάποιου τενεκέ ξεγάνωτου, είναι ένα μυστήριο που λύνεται αν κατανοήσουμε τι σημαίνει στράτευση για την Αριστερά. Τι σημαίνει η ένταξη σε μια πολιτική συλλογικότητα που πιστεύει πως έχει τον ιστορικό προορισμό να κτίσει μιαν άλλη κοινωνία, την οποία όμως οι συντριπτικά περισσότεροι δεν την θέλουν γιατί είναι αποκρουστική.

Ο καθοδηγητής είναι ο ενδιάμεσος της ηγεσίας με την βάση. Αυτός που «κατεβάζει» την γραμμή. Ο λόγος του έχει το κύρος που φέρει ο κάθε εξουσιαστικός λόγος.

Άλλωστε, το λέει και η λέξη. Οι «από επάνω», ως κάτοχοι γνώσεων και εμπειριών πρέπει να τις μεταδώσουν στους «από κάτω», ώστε το συλλογικό υποκείμενο στο οποίο όλοι ανήκουν να έχει αποτελεσματική πολιτική παρέμβαση. Προς τούτο δεν υπάρχει διαφωνία στην δράση. Ο λόγος της καθοδήγησης είναι ιερός.

Ο Κώστας μας, που πέρασε στην Νομική Αθηνών, έμπλεξε σε αυτά τα γρανάζια και τώρα ο πατέρας του τρέχει έξω από τα δικαστήρια να του ανακοινώσει το χαρμόσυνο νέο.

Μακάρι το παλικαράκι να αποφύγει τα χειρότερα, αν οι πράξεις του χαρακτηρισθούν κακουργηματικές. Τόσες προσπάθειες τόσο δικές του όσο και της οικογένειας του είναι κρίμα να χαθούν από μιαν απερισκεψία, από έναν φανατισμό.