Κοροϊδεύοντας τους πιστούς

Η κορονοϊκή συζήτηση γύρω από τον υποτιθέμενο «συνωστισμό» στους ναούς, τις λειτουργίες των Χαιρετισμών και άλλες, τη Θεία μετάληψη και τα λοιπά έχουν μόνο έναν λόγο που γίνονται: επειδή υπάρχει μία παλιά μάχη (όχι μόνο στην Ελλάδα: σε όλο τον κόσμο) ανάμεσα στο κοσμικό κράτος και στην Εκκλησία. Κανένας άλλος λόγος δεν υφίσταται. Απολύτως κανείς. Καλώς ή κακώς (κακώς, αλλά δεν είναι το θέμα μας αυτό), γίνεται απλώς και μόνο για να γίνει. Για το θεαθήναι. Γιατί έτσι συνηθίζεται. Για να δούμε ποιος θα νικήσει. Και γιατί «πρέπει».

Κανείς άνθρωπος, και ο πιο βαθιά πιστός, και ο πιο ειλικρινής Ορθόδοξος χριστιανός, δεν είναι τόσο βλαξ για να πάει να στριμωχτεί ανάμεσα σε μερικές δεκάδες πιθανούς φορείς του ιού, ειδικά αν έχει παιδιά. Κανείς γνωστικός, και ο πιο βαθιά πιστός, και ο πιο ειλικρινής Ορθόδοξος χριστιανός, δεν θα βάλει στο στόμα του κουτάλι που μόλις έχει χρησιμοποιήσει ένας άγνωστός του που ίσως νοσεί ήδη και βράζουν τα πνευμόνια του. Το ξέρει ότι θα κολλήσει — και ότι θα μεταδώσει και ο ίδιος τον ιό στα παιδιά του.

Ο κόσμος είναι ΗΔΗ τρομοκρατημένος, και έχει ΚΑΘΕ ΛΟΓΟ να είναι τρομοκρατημένος. Όλος ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ είναι τρομοκρατημένος, και θα είναι για κάμποσους μήνες ακόμη. Οι Ολυμπιακοί των δισεκατομμυρίων δολαρίων θα πάνε κατά πάσα βεβαιότητα για του χρόνου, το ’21: πρώτη φορά που δεν θα γίνουν Αγώνες χωρίς να υπάρχει ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ. Και, αναφορικά με τη μικρή και φτωχή, φτωχότατη χώρα μας, είναι ΚΟΙΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ πως, εάν το σύστημα υγείας καταρρεύσει λόγω απείθειας και το ηρωικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αποσυντονιστεί και σηκώσει τα χέρια ψηλά από μία πιθανή χαώδη πλημμύρα έκτακτων περιστατικών, θα έχουμε έναν απροσδιόριστο αριθμό θανάτων, όχι μόνο από πνευμονίες, αλλά από ΟΛΕΣ τις πιθανές αιτίες — θανάτων που θα αποφεύγονταν αν δεν είχαμε να κοιτάξουμε τους ανθρώπους που νόσησαν από τον κορονοϊό — θανάτων ακόμη και από απλά κατάγματα.

Δηλαδή, ας το πούμε φωναχτά: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ. Οι Ορθόδοξοι συμπολίτες μας δεν είναι σκιές, πρόβατα και κοπάδια.

Και, στ’ αλήθεια, στην πραγματικότητα ο κόσμος δεν χρειάζεται συστάσεις για να μη βγάλει τα μάτια του με τα ίδια του τα χέρια. Δεν μιλάμε για το Δημοψήφισμα εδώ, που σήμαινε κάτι απροσδιόριστο και φλου, και που έτσι κι αλλιώς δεν είχε πείσει κανέναν ως προς την αποτελεσματικότητά του.

Εδώ μιλάμε για τη ζωή του παιδιού σου. Ή του συζύγου σου. Ή της γυναικός σου.

Μιλάμε για πράγματα σαφή. Δεν ξέρω κανέναν που να λέει στο παιδί του, «Ψέκασε με λίγο αγιασμό τις φλέβες σου, γιόκα μου, σ’ τις έχει χαλάσει η ηρωίνη, φτιάξ’ τες».

Δηλαδή, να με συμπαθούν οι Ζουλού, αλλά ΟΥΤΕ ΟΙ ΖΟΥΛΟΥ δεν πιστεύουν ότι έρχεται το Πνεύμα της Ζούγκλας και κάνει μάγια και πάνε όλα καλά, και δόξα τω Θεώ δεν θα μας φάει ο τίγρης. Τόσο οι Ζουλού, όσο κι εσύ, κι εγώ, και οι ιερείς μας, και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει θρησκευτικές «συμβάσεις», τι πά’ να πει «σύμβολα», τι ΕΙΝΑΙ εντέλει η πίστη. Δεν χρειαζόμαστε κάποιον υπάλληλο της Αρχιεπισκοπής να μας το πει. Ο άνθρωπος αυτός θα πει αυτά που του επιβάλλει η θέσις του να πει. Και πολύ καλά θα κάνει.

Αλλά, όχι, αρνούμαι να δεχτώ ότι υπάρχει άνθρωπος που ΔΕΝ είναι αντίχριστος και πιστεύει ΣΤ’ ΑΛΗΘΕΙΑ ότι ο Θεός κατεβαίνει από τα ουράνια και απολυμαίνει τα εκκλησιαστικά σκεύη ψεκάζοντάς τα με Ντετόλ. Πρέπει να είσαι βαθιά αντι-χριστιανός για να το ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ αυτό. Και πρέπει επίσης να έχεις πιστέψει ότι ο Θεός ξυπνάει ένα πρωί και λέει, «Α, πολύ όμορφη μέρα σήμερα για να στείλω καρκίνο σε ένα παιδάκι. Ή να ρίξω και καμιά μπόμπα σε νηπιαγωγείο; Α! ιδέα! Θα τα κάνω και τα δύο». Πρέπει να το έχεις πιστέψει και να έχεις χαρεί κι από πάνω μ’ αυτά.

Αλλά δεν είναι έτσι. Ούτε τα έχει ΠΙΣΤΕΨΕΙ κανείς αυτά, στ’ αλήθεια.

Όχι, ο Θεός δεν στέλνει καρκίνους. Ούτε βόμβες. Ούτε θεραπεύει από καρκίνους. Ούτε προστατεύει από κορονοϊούς. Ο Θεός είναι ένα μεγάλο, όμορφο, απλησίαστο, άφατο, συγκλονιστικό Μυστήριο. Και είναι μέσα μας, και είναι παντού. Είναι πανταχού παρών. Και προφανώς και στο σπίτι μας.

Κι αυτό το ξέρουν ΟΛΟΙ οι πιστοί.

Για να τελειώνουμε:

Καλά κάνει η διοίκηση της Εκκλησίας και λέει αυτά που λέει. Και καλά κάνει ο κόσμος που πιστεύει στον Θεό και στον γλυκύτατο Ιησού, και που ταυτόχρονα είναι τρομοκρατημένος. Και που φυσικά θα προφυλαχτεί.

Αυτοί που δεν κάνουν καθόλου καλό είναι όσοι από τους δεξιούς και ακροδεξιούς πολιτικούς ψαρεύουν στα θολά νερά του σκοταδισμού έχοντας κατά νου μόνο τα χρήματα για την επανεκλογή τους. Το κονόμι. Με τις κόρες στα μάτια τους να έχουν πάρει το σχήμα του ευρώ. Αυτό: €.

Βέβαια, θα αφανιστούν πολιτικά. Αλλά θα έχουν πάρει κόσμο στον λαιμό τους. Πιστούς, από τη μία. Και τον άξιο πρωθυπουργό της χώρας από την άλλη.

***

ΥΓ: Το κείμενο αυτό γράφτηκε αρκετές ώρες πριν το γενναίο, ξεκάθαρο διάγγελμα του Πρωθυπουργού.