Το κόλλημα Ανδρουλάκη με την «καρέκλα»

Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός έθεσε το εκλογικό δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» αλλά Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη το διάβασαν και σχολίασαν αμφότερες (!) ως «Μητσοτάκης ή χάος».

Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αντελήφθη την ταύτιση και για να σώσει και τα προσχήματα της… αυτόνομης πρωταγωνιστικής πορείας, διόρθωσε αναγορεύοντας ως στρατηγικό αντίπαλο του πρωθυπουργού τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ!  

Δεν το σχηματοποίησε στο «Μητσοτάκης ή Ανδρουλάκης» αλλά αυτό ήταν το πνεύμα του επίσημου σχολίου μετά τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - βγάζοντας από την εξίσωση την υπόθεση της παρακολούθησης και του δικαιολογημένου «θυμού» που εκπέμπει – δείχνει μια αγχώδη βιασύνη, αυτάρεσκη έπαρση και ελάχιστη πρόνοια να χτίσει μια στέρεη πολιτική περσόνα διατυπώνοντας μια ευκρινή πολιτική πρόταση που θα διαφοροποιείται επί της ουσίας από τα πεπραγμένα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία απορρίπτει. Υπόσχεται να εμφανίσει ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα διακυβέρνησης αλλά προς στιγμή δανείζεται από την εργαλειοθήκη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήματα.

Δημιουργεί την αίσθηση ότι αρκείται σε έναν πολιτικό τσαμπουκά διεκδικώντας ελέω Ανδρέα το πασοκικό μεγαλείο.

Υποψιάζομαι την αμηχανία που ένοιωσε ο Γιώργος Παπανδρέου ακούγοντας τον να λέει στον ΑΝΤ «θα δεχθώ τώρα εγώ, ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, που κάθομαι στην καρέκλα του μεγάλου μας ιδρυτή Ανδρέα Παπανδρέου, να μπω στο παιχνίδι της οικογένειας Μητσοτάκη “έλα στο τμήμα για να σε ενημερώσουμε για την υπόθεσή σου”;»

Ο κ.Ανδρουλάκης εξαντλεί τα σύμβολα και τους συμβολισμούς του ΠΑΣΟΚ, σε μια σκιαμαχία εκτός εποχής και χωρίς αντίκρισμα στην κοινωνία. Στη δημοσκόπηση της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών το 84% των πολιτών δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από το αντιπολιτευτικό έργο του ΠΑΣΟΚ αλλά ο κ. Ανδρουλάκης αναγορεύει τον εαυτό του σε «στρατηγικό» αντίπαλο του Μητσοτάκη.

Πιστεύει ότι μπορεί να έρθει με φόρα όπως ήρθε ο Ανδρέας και το ΠΑΣΟΚ το '81. Εδώ έγινε πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας γιατί ο κ. Ανδρουλάκης να μην έχει τη φιλοδοξία να γίνει πρωθυπουργός; «Η χώρα θα έχει πολύ καλύτερη τύχη με έναν πρωθυπουργό που έχει ευρωπαϊκή εμπειρία, που σέβεται τους θεσμούς, που είναι βαθιά δημοκράτης και δεν έχει παίξει με την εγχώρια ολιγαρχία» δήλωσε πριν από λίγα 24ωρα βάζοντας τον εαυτό του στη short list των υποψήφιων πρωθυπουργών για την κάλπη της απλής αναλογικής.

Δεν ανέφερε σε ποιο κράτος στην Ευρώπη και με ποια δημοκρατική νομιμοποίηση ο τρίτος θα διεκδικήσει να είναι πρωθυπουργός επειδή έπεσαν τα ποσοστά των δυο πρώτων, αλλά δεν θα κολλήσουμε σε αυτό. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι καρέκλα του Ανδρέα μπορεί πιστεύει να τον φτάσει ως την καρέκλα του πρωθυπουργού για να διώξει τους πρωθυπουργούς που ενδιαφέρονται για την καρέκλα.

Κι αυτό είναι το αφήγημα που τον κάνει στρατηγικό αντίπαλο του Μητσοτάκη;