Κατάχρηση φαρμάκων στο σπίτι αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης - Τι συνιστούν οι ειδικοί

Κατάχρηση φαρμάκων στο σπίτι αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης - Τι συνιστούν οι ειδικοί

Προτού προλάβει να κατακαθίσει ο θόρυβος από τα ελάχιστα περιστατικά ασυνήθιστων θρομβώσεων που μπορούν να εμφανιστούν ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca και ενώ αρκετοί δεν αντιλαμβάνονται ότι η πιθανότητα θρόμβωσης είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη εάν κάποιος νοσήσει από κορονοϊό, ένας νέος κίνδυνος αναδύεται.

Το νέο αυτό ανησυχητικό φαινόμενο καταγράφουν οι γιατροί της «πρώτης γραμμής». Είναι η κατάχρηση μιας πληθώρας διαφορετικών κατηγοριών φαρμάκων από ασθενείς που παραμένουν στο σπίτι οι οποίοι και λαμβάνουν σκευάσματα χωρίς καμιά ιατρική συμβουλή.

Τα περιστατικά αυτά αφορούν πολλούς Covid και λιγοστούς non Covid ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες από λογής-λογής φάρμακα, εξαιτίας του φόβου να πάνε έγκαιρα στο νοσοκομείο.

Η ανεξέλεγκτη χρήση φαρμάκων στο σπίτι, τους οδηγεί σε καθυστερημένη προσέλευση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, με συνέπεια να έρχονται στο νοσοκομείο σε πολύ επιβαρυμένη κατάσταση, όπως εξηγεί από το «Αττικόν» ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας.

Σύμφωνα με τους γιατρούς του «Αττικόν» που έκαναν και την σχετική διαπίστωση, μεγαλύτερη κατάχρηση γίνεται σε αντιβιοτικά, κορτιζόνη, εισπνεόμενα φάρμακα και σιρόπια.

Παρατηρήθηκαν και περιπτώσεις ασθενών που λάμβαναν αντιπηκτικά, για τα οποία υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρίας για τον τρόπο εφαρμογής τους σε συγκεκριμένες καταστάσεις και ηλικίες.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης, ο βασικότερος κίνδυνος από αυτή την κατάχρηση είναι ότι οι ασθενείς χάνουν χρόνο περιμένοντας να δράσουν οι αναποτελεσματικές θεραπείες ενώ στο μεταξύ η κατάστασή τους επιδεινώνονται.

Για τους ασθενείς που παραμένουν σπίτι, στα Covid και τα non Covid περιστατικά, το κλειδί στην ορθή διαχείριση κάθε ασθενούς είναι η έγκαιρη αναγνώριση της πιθανής επιδείνωσης. Αυτό δεν είναι εφικτό όταν υπάρχει πολυφαρμακία σε τέτοιο βαθμό, ενώ ειδικά οι ασθενείς με λοίμωξη κορονοϊού αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης από τις επιπλοκές της νόσου.

Παρενέργειες προκαλούν και οι αλληλεπιδράσεις φαρμάκων

Οι ειδικοί προσθέτουν πως ακόμα και τα πιο απλά φάρμακα που παίρνουμε στο σπίτι -χωρίς ιατρική συμβουλή-μπορούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και να επιδεινώσουν ένα υποκείμενο νόσημα ή να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας εξαιτίας των αλληλεπιδράσεων τους. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής πολιτικής υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος, το 10% των νοσηλειών στις ηλικίες των 70 ετών κι άνω στην Μ. Βρετανία οφείλεται σε παρενέργειες από αλληλεπιδράσεις φαρμάκων.

Μια από αυτές τις παρενέργειες είναι η θρόμβωση, που απειλεί τουλάχιστον το 40% των ασθενών Covid.

Όσο για τον φόβο της θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό, οι επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θυμίζουν ότι πολλά εμβόλια έχουν συσχετιστεί με σπάνια περιστατικά θρόμβωσης ή και θρομβοπενίας, με ανάλογα συμβάντα να έχουν καταγραφεί στο παρελθόν και με το εμβόλιο της γρίπης και με το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου και με το εμβόλιο της ηπατίτιδας Α.

Πριν λίγες μέρες ήρθαν στο φως και τέσσερα περιστατικά θρόμβωσης μετά την χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson που διερευνώνται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ενώ έχουν καταγραφεί και σπάνια περιστατικά με τα mRNA εμβόλια.