Κανείς δεν έχει το «ακαταλόγιστο»

Η αλήθεια είναι ότι κι εμείς το έχουμε σκεφτεί πολλές φορές, όταν ακούμε δηλώσεις πολιτικών προσώπων που «στάζουν» πολιτικό αναλφαβητισμό και δηλώνουν γενική ασυναρτησία: «Δεν μπορούμε να ασχολούμαστε, πόσο μάλλον να σχολιάζουμε, ανθρώπους που πρέπει να έχουν το ακαταλόγιστο».

Προ ημερών, η βουλευτής του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς, Θεοδώρα Τζάκρη, που είναι και αναπληρώτρια τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματός της, για να προσβάλλει τον πρωθυπουργό τον αποκάλεσε «διεθνιστή και άπατρι». Αρκετοί είπαν ότι «η Τζάκρη έχει το ακαταλόγιστο», οπότε κλέβουμε εκκλησία όταν τη σχολιάζουμε.

Τα ίδια λέμε κι όταν οι κοτσάνες εκτοξεύονται από βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων: «Έχουν το ακαταλόγιστο».

Αν μετρήσουμε τις ανιστόρητες και απολιτικές κοτσάνες που εκτοξεύονται καθημερινά είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουμε να τοποθετήσουμε στο απυρόβλητο της κριτικής τουλάχιστον τους μισούς από τους 300 βουλευτές. 

Μόνο που μαζί με αυτούς θα εξαιρέσουμε τους συμπολίτες μας που τους εξέλεξαν αλλά και τις ηγεσίες των κομμάτων που τους έβαλαν στα ψηφοδέλτια ενώ ήταν γνωστά «παρατράγουδα».

Από ένα σημείο και μετά, αν αναλογιστούμε ότι η κυρία Τζάκρη επεξεργάζεται τις θέσεις της αντιπολίτευσης, δηλαδή του θεσμικού ελέγχου της κυβέρνησης για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και μάλιστα στην παρούσα συγκυρία, κόβεται κάθε διάθεση για περιπαιχτικό σχολιασμό.

Πώς είναι δυνατόν ο κ. Τσίπρας να έχει αναθέσει κάτι τόσο σοβαρό σ’ ένα άτομο που κατ’ επανάληψη απασχολεί την κοινή γνώμη με τις κοτσάνες που πετάει;

Είναι δυνατόν ο κ. Τσίπρας να πιστεύει ότι θα ανακάμψει δημοσκοπικά όταν το κόμμα του παρουσιάζει αυτή την εικόνα;

Πώς είναι δυνατόν ο κ. Τσίπρας και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν περιλάβει ένα άτομο τόσο χαμηλής ποιότητας στα ψηφοδέλτια του κόμματός τους;

Τι κι αν η κυρία Τζάκρη ήταν βουλευτής στην απερχόμενη Βουλή; Και λοιπόν; Πώς θα ανανεωθεί η Βουλή, πως θα αναδειχθούν οι αξιότεροι όταν τα κόμματα δεν έχουν το κουράγιο να κόψουν αυτούς που τα εκθέτουν συστηματικά και συμβάλλουν στην κρίση εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα;

Όλα αυτά δεν έχουν καθόλου πλάκα πλέον. Τα κόμματα έχουν περάσει από τα «40 κύματα», ήρθε η ώρα να ενηλικιωθούν και να σοβαρευτούν.

Γιατί οι διάφοροι και διάφορες Τζάκρη της Βουλής μπορεί να έχουν το ακαταλόγιστο αλλά αυτοί που υπογράφουν την παρουσία τους στα ψηφοδέλτια, όχι.