Kαι το Κατύν είπαν πως ήταν προβοκάτσια

Άριστοι γνώστες του μηχανισμού της προπαγάνδας επιχειρούν, για όσα αυτοί διαπράττουν, να ενοχοποιήσουν είτε άλλους είτε τα θύματα τους. Σχεδόν επί 50 χρόνια η Σοβιετική Ένωση, και τα ανά τον κόσμο φερέφωνα τους, αρνούνταν πως ο Κόκκινος στρατός, με μια σφαίρα στο σβέρκο, δολοφόνησε 22.000 Πολωνούς αξιωματικούς και διανοούμενους και τους έθαψε στο Κατύν. Απέδιδαν αυτό το μαζικό έγκλημα στους Ναζί. Έπρεπε να πέσει το κομμουνιστικό καθεστώς για να παραδεχθεί η Ρωσία αυτό που πίστευε όλος ο κόσμος.

Σήμερα, μετά το μακελειό στην Μπούκα της Ουκρανίας, έχει μπει σε κίνηση και πάλι ο μηχανισμός της ρωσικής προπαγάνδας. Πρόκειται για σκηνοθεσία με σκηνοθέτες τους Ουκρανούς, υποστηρίζει ο Λαβρόφ. Τα ίδια έλεγε και ο Τσαουσέσκου για την Τιμισοάρα. Πως οι διαδηλωτές ξέθαψαν νεκρούς από το νεκροταφείο και τα πτώματα στους δρόμους και στα νοσοκομεία δεν προήλθαν από τις σφαίρες της Σεκιουριτάτε, της μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος.

Το ολοκληρωτικά - αυταρχικά καθεστώτα στα οποία έχουν ακυρωθεί τα συστήματα ελέγχου και λογοδοσίας, στα οποία υπάρχει μόνο φιλτραρισμένη πληροφόρηση, μπορούν να ισχυριστούν ό,τι θέλουν. Στο εσωτερικό τους ουδείς τολμά να αμφισβητήσει αυτά που υποστηρίζει η κυβέρνηση και στο εξωτερικό υπάρχουν, τα αργυρώνητα φερέφωνα τους, οι επιτήδειοι ουδέτεροι και οι χρήσιμοι ηλίθιοι, που αναπαράγουν την προπαγάνδα τους. Στην προκειμένη περίπτωση την προπαγάνδα της Ρωσίας του Πούτιν.

Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επί λέξει «να λογοδοτήσει όποιος διέπραξε έγκλημα πολέμου». Δεν αμφισβητεί πως διαπράχθηκε έγκλημα πολέμου - δηλαδή δεν υιοθετεί τη ρωσική εκδοχή της σκηνοθεσίας - αλλά δε γνωρίζει ποιος το διέπραξε. Το τάγμα Αζόφ; Οι Ρώσοι; Οι εξωγήινοι; Ή κάποιος άλλος;

Ως γνωστόν την πόλη Μπούκα την κατείχε ο ρωσικός στρατός και όταν αποχώρησε, ο τόπος ήταν γεμάτος πτώματα αμάχων. Συνεπώς, αν δεν αποδεχθείς την εκδοχή της σκηνοθεσίας εκ μέρους των Ουκρανών, μόνο μια επιλογή σου μένει, εφ' όσον μπορείς να κάνεις στοιχειώδεις λογικούς συλλογισμούς. Να αποδώσεις την ευθύνη για τις σφαγές στο ρωσικό στρατό. Το να δηλώνεις άγνοια δηλώνει είτε βλακεία είτε σκοπιμότητα.

Πιο πονηρή η Δεξιά συνιστώσα τηρεί ουδέτερη στάση. Παραθέτει στο ημερήσιο φύλλο της και τις δύο απόψεις, χωρίς να παίρνει θέση. Είναι μια αποδοτική τακτική - γιατί εκ πρώτης όψεως φαίνεται ανώδυνη - να τηρεί κάποιος ίσες αποστάσεις. Είναι όμως ανέντιμη γιατί ουσιαστικά απαλλάσσει τον θύτη. Άλλωστε, επειδή όλοι γνωριζόμαστε, γίνεται αμέσως αντιληπτό πότε η ουδετερότητα είναι δόλια και πότε ειλικρινής. Σημασία δεν έχει μόνο τι λέει, αλλά και ποιος το λέει.

Όλος ο πολιτισμένος κόσμος κατονομάζει τους δράστες του εγκλήματος στην Μπούκα της Ουκρανίας. Αυτό πράττουν με πρωτοσέλιδα τους εφημερίδες προσκείμενες και στην Αριστερά, ενώ η πρώην εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου ζήτησε την παραπομπή του Πούτιν για εγκλήματα πολέμου.

Η ευρωπαϊκή ήπειρος και ο πολιτισμένος κόσμος θα βρεθεί πολύ σύντομα μπροστά σε ένα ηθικό δίλημμα: Μπορείς με τα λεφτά σου να συντηρείς ένα τέρας;