Η «συγκυβέρνηση» Μητσοτάκη – Σημίτη και η Δεξιά συνιστώσα

Το γεγονός πως μια ιστορική εφημερίδα ευτελίζεται από τους νέους ιδιοκτήτες της δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Είναι όμως θλιβερό. 

Χθες η αρχαιότερη εφημερίδα, κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο «συγκυβέρνησις Μητσοτάκη – Σημίτη». Από το κεντρικό σχόλιο προκύπτει πως η εφημερίδα θεωρεί την διεύρυνση της κυβέρνησης και με στελέχη που προέρχονται από την Κεντροαριστερά ως κάτι το αρνητικό. 

Να υπενθυμίσω στον αναγνώστη πως η συγκεκριμένη εφημερίδα και το εκδοτικό συγκρότημα στο οποίο ανήκει, στήριζαν ενθέρμως την Δεξιά συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, σε όλα τα κλιμάκια της. Από το υψηλότερο ως το χαμηλότερο. 

Προφανώς έκριναν πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ—Δεξιάς συνιστώσας είναι προτιμότερη από την  υποτιθέμενη «συγκυβέρνηση» Μητσοτάκη—Σημίτη.

Αλλά ας δούμε πολιτικά, γιατί να θεωρείται ως κάτι το μεμπτό η συμμετοχή στην κυβέρνηση στελεχών του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ; Γιατί είναι λάθος η διεύρυνση ενός πολιτικού χώρου με στελέχη όμορων χώρων, ενώ χειροκροτείται και στηρίζεται η συνεργασία της ριζοσπαστικής Αριστεράς με την Άκρα Δεξιά και την Δεξιά συνιστώσα;  

Και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δύο φορές δεν διεύρυνε την παράταξη του; η πρώτη ήταν στην ίδρυση της και η δεύτερη όταν προσεχώρησε σε αυτήν οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Θανάσης Κανελλόπουλος. 

Ως γνωστόν η Νέα Δημοκρατία δεν συγκροτήθηκε στην αφετηρία της μόνον από πολιτικούς της ΕΡΕ, αλλά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συμπεριέλαβε και πολλούς πολιτικούς προερχόμενους από την Ένωση Κέντρου. 

Έτσι δημιουργήθηκε το 1974 η μεγάλη Κεντροδεξιά παράταξη.

Να υπενθυμίσω επίσης την συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία του Γιάγκου Πεσματζόγλου το 1985, ενώ το 1989 ήταν επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος. 

Είναι κανόνας στην πολιτική πως κόμματα που δεν διευρύνονται και δεν ανανεώνονται, πεθαίνουν.

Αυτό κάνει σήμερα και η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το ίδιο είχε κάνει και η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά όταν δέχθηκε στις τάξεις της τους Α. Γεωργιάδη, Μ.Βορίδη, Θ.Πλεύρη και άλλα στελέχη του ΛΑΟΣ. Τα μεγάλα κόμματα—γεμάτα αυτοπεποίθηση-- προχωρούν σε αμφίπλευρες διευρύνσεις. 

Ο αρθρογράφος της αρχαιότερης εφημερίδας δεν τα γνωρίζει αυτά τα απλά πράγματα; 

Φυσικά και τα γνωρίζει. Όμως αυτό που προέχει είναι η δημιουργία εσωκομματικών προβλημάτων στην Νέα Δημοκρατία. Είχα γράψει πριν από λίγες ημέρες πως το έσχατο όπλο, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Δεξιάς συνιστώσας του, είναι υπονόμευση της ενότητας της Νέας Δημοκρατίας. 

Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αρθρώσει έναν στοιχειώδη αντιπολιτευτικό λόγο, η δε Δεξιά συνιστώσα προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο την εξευτελιστική παραπομπή επίλεκτων μελών της στην Ελληνική Δικαιοσύνη για την σκευωρία Novartis.

Έτσι, με παρόμοια πρωτοσέλιδα, που είναι σχεδόν καθημερινά, προσπαθούν να απευθυνθούν σε ένα κομμάτι κυρίως των μεσαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που βλέπουν πως « κεντροαριστεροί μουσαφίρηδες» έχουν καταλάβει θέσεις που αυτοί νομίζουν πως δικαιωματικά τους ανήκουν. 

Τελικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του έχουν, μέχρι στιγμής, το τεκμήριο της επιτυχημένης διακυβέρνησης. Ό,τι και να πουν, ό,τι και να γράψουν οι σεσημασμένοι «καλοθελητές», το αποτέλεσμα μετρά και δείχνει πως τα ανοίγματα του πρωθυπουργού, προς ένα κομμάτι της Κεντροαριστεράς, είναι παραγωγικά σε όλα τα επίπεδα.

 Ως γνωστόν στα μεγάλα κόμματα υπάρχουν μόνον ιδρυτές. Πατριάρχες. 

Δεν υπάρχουν κληρονόμοι και ιδιοκτήτες. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό κατανοητό τόσο πιο γρήγορα κάποιοι θα σταματήσουν να ζουν με την ιδέα του «απολεσθέντος παραδείσου».