Η «πρόταση» δεν θα είναι το Ισλάμ του μίσους, αλλά κάτι εξίσου μισαλλόδοξο

Μία ολόκληρη κοινωνία ανέχεται και πριμοδοτεί τους κουραδόμαγκες που απειλούν να θάψουν τους αντιπάλους τους «τρία μέτρα κάτω από την γη» και τώρα αναζητά άλλοθι στην «εύκολη καταγγελία» ενός γελοίου που εξέθεσε τον πλούσιο ψυχικό του κόσμο σε ένα τηλεοπτικό σκουπίδι. Σκουπίδι που δεν θα υπήρχε αν το τηλεοπτικό κοινό δεν επιβράβευε με την ένθερμη και έμπρακτη υποστήριξή του. Η υποκρισία ζει και βασιλεύει στην χώρα του δήθεν. 

Εύκολη λεία ο Κρητικός. Να μπορούσα να δω αυτούς που προκαλούν σήμερα μεγάλο θόρυβο και ζητούν τους εισαγγελείς να σιάξουν το χαλί που κουνήθηκε κάτω από τα πόδια τους τι έκαναν σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν!  Όταν συμπατριώτες μας έβγαλαν από μέσα τους απίστευτες ποσότητες τοξικότητας, επιτιθέμενοι σε Σημίτες, μουσουλμάνους, ανθρώπους άλλης φυλής ή θρησκείας. Όταν έλεγαν ότι το να είσαι μουσουλμάνος είναι ποινικό αδίκημα. Όταν ανακάλυπταν στους Εβραίους τους «προαιώνιους» εχθρούς του ελληνισμού. Μην προσπαθήσουν να πουν ότι άλλο μία γυναίκα και άλλο ο μαυριδερός που πιστεύει στο Ισλάμ. Το ίδιο είναι. Από έναν μαυριδερό ξεκινούν όλοι για να φτάσουν να ξυλοφορτώνουν μία γυναίκα πίσω από τις κλειστές πόρτες. Πιο εύκολα «ομολογούν» το μίσος τους για τον μαυριδερό απ’ ότι για ένα πλάσμα που έχει κάτι άλλο απ΄ότι οι ίδιοι κάτω από τα σκέλια. 

Η κοινωνία μας δηλώνει έκπληκτη. Αν θυμάμαι καλά το ίδιο είχε συμβεί και με τον θάνατο του Γιακουμάκη. Και τότε είχε πέσει από τα σύννεφα. Αλλά δεν έκανε κάτι για να μην έχουμε άλλους Γιακουμάκηδες. Συνεχίζει να ανέχεται όλα αυτά τα «παλικάρια» που εκφράζουν την «λεβεντιά του Ψηλορείτη» ή οποιασδήποτε άλλης περιοχής αυτής της δύσμοιρης χώρας που εδώ και δεκαετίες έχει πλέξει την παραβατικότητα με τα δίκαια του λαού, το φιλότιμο και την λαϊκή ψυχή… 

Δεν θα πούμε ότι μία τηλεοπτική εκπομπή χωρίς θεατές δεν έχει χορηγούς και έσοδα. Θα πούμε όμως ότι σε άλλες περιπτώσεις τους υβριστές και τους ψευτόμαγκες τους έστειλε ακόμη και στην Βουλή. Είναι η ίδια κοινωνία που έχει ανεχτεί μια χαρά τα ομοφοβικά σχόλια βουλευτή για τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου. Ήταν απλά ημέρα Παρασκευή, αν δεν μας απατά η μνήμη μας. 

Οι κοινωνίες έχουν μεγάλο πρόβλημα προσανατολισμού. Δίχως πυξίδα, δίχως αρχές. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην ανατολή κερδίζουν έδαφος οι ισλαμιστές. Είναι γιατί έχουν να προσφέρουν ένα νέο προϊόν που απαντά στα προφανή ερωτήματα μιας κοινωνίας που αναζητά κάτι νέο. Στην Δύση η θρησκεία υπήρξε στο παρελθόν καταπιεστική και γι αυτό δεν πείθει. Όσο για την πολιτική, λείπουν οι φρέσκες ιδέες και κυρίως το κίνητρο για να παλέψει κανείς για κάτι. Η κατανάλωση δεν μπορεί να είναι η σύγχρονη θρησκεία του ανθρώπου. Ο δυτικός κόσμος αναζητά τον νέο του μεσσία. Κι όσο αυτός δεν εμφανίζεται, τόσο πιο πολύ μεγαλώνει το τέρας του μεγάλου αδελφού. Είναι υπαρκτό, ζει παντού γύρω μας!

Κάποτε το Ιράν και η Τουρκία ήταν σύγχρονες δυτικές χώρες. Σήμερα δεν είναι. Οι ακραίοι θρησκόληπτοι βρήκαν έδαφος στο κενό που άφησε η έλλειψη Παιδείας. Στην Δύση η «πρόταση» δεν θα είναι το Ισλάμ του μίσους. Θα είναι κάτι άλλο. Σίγουρα το ίδιο αποκρουστικό και μισαλλόδοξο. Το Big Brother δεν είναι το σύμπτωμα. Έχει γίνει εδώ και χρόνια ο κανόνας. Αυτό που συνέβη προχτές είναι ότι ξυπνήσαμε για λίγο και τρομάξαμε. Με τους εαυτούς μας… 

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]