Η κυβέρνηση ενίσχυσε τους καναλάρχες...

Η κυβέρνηση ενίσχυσε τους καναλάρχες...

Η κυβέρνηση, πέτυχε κάτι μοναδικό ακόμα και για την γεμάτη παραδοξότητες, πολιτική μας ζωή. Να μετατρέψει ένα ισχυρό συγκριτικό  πλεονέκτημα που αντικειμενικά είχε πριν κερδίσει την εξουσία, σε μια γενναία πολιτική ήττα. Και παράλληλα, πέτυχε την διατήρηση ενός καθεστώτος ανομίας στον τηλεοπτικό χώρο το οποίο επίσης αντικειμενικά επηρεάζει την πολιτική ζωή της χώρας. Και όλα αυτά για έναν λόγο: Επειδή επιχείρησε να δημιουργήσει την δική της διαπλοκή. Οι καναλάρχες από χθες το βράδυ βγήκαν ενισχυμένοι. Και αυτό, δεν οφείλεται στην απόφαση του ΣτΕ. Αλλά, στην κυβερνητική βουλιμία ελέγχου της πληροφόρησης.

Τα παθήματα όλων εκείνων των κυβερνήσεων που έχασαν όταν επιχείρησαν στο παρελθόν την λύση του εναγκαλισμού μ  ένα κομμάτι του διαπλοκής, δεν έγιναν μαθήματα για τους νεόκοπους της εξουσίας.  Ούτε καν εκείνο το κορυφαίο , με τον Κοσκωτά. Ο Τσίπρας έχει διαβάσει για τις πολιτικές που ακολούθησε ο Α.Παπανδρέου και προσπαθεί να τον μιμείται συχνά. Το συγκεκριμένο κεφάλαιο, προφανώς του διέφυγε.

Η πολιτική ήττα ανήκει στον Α.Τσίπρα, ανεξάρτητα αν οι μεθοδεύσεις έγιναν από τον Ν.Παππά ή οποιονδήποτε άλλο. Ο ίδιος, είχε αναγάγει την υποτιθέμενη μάχη με την διαπλοκή στο κυρίαρχο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ αρχικά και της κυβέρνησης αργότερα. Παρότι από νωρίς είχε φανεί πως ο πρωθυπουργός επεδίωκε την προσέγγιση ενός μέρους της διαπλοκής (με συναντήσεις και συναλλαγές με ισχυρούς μιντιακούς και οικονομικούς παράγοντες), προσπάθησε να ισχυριστεί πως είχε καλές προθέσεις. Να αντιμετωπίσει την διαπλοκή. Αυτή ωστόσο δεν αντιμετωπίζεται όταν προσπαθείς να ελέγξεις την πληροφόρηση μ'' έναν αμφισβητούμενο νόμο, με Ινστιτούτα Φλωρεντίας, με καναλάρχες εργολάβους δικής σου επιρροής κ.ο.κ. Αντιμετωπίζεται, σ'' ένα βαθμό τουλάχιστον, αν δημιουργήσεις ένα ισχυρό ανεξάρτητο όργανο που θα προσπαθήσει να βάλει κάποιους στοιχειώδεις όρους και προϋποθέσεις σ'' ένα άναρχο τηλεοπτικό τοπίο.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα της κυβερνητικής προσπάθειας για άλωση των τηλεοπτικών Μέσων; Να βγουν τα τελευταία ενισχυμένα παρα την δεδομένη και αποδεδειγμένη απαξίωσή τους από ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Και να πανηγυρίζουν μια τακτική νίκη, όχι αδικαιολόγητα.

Παρόλα αυτά, αν ο Τσίπρας, ο Παππάς ή γενικότερα η κυβέρνηση είχαν μια μεγάλη πολιτική και στρατηγική ήττα, κατά βάση έχει μικρή σημασία.  Ακόμα και αν κατέρρευσε το κυρίαρχο προεκλογικό και μετεκλογικό της αφήγημα, εξακολουθεί να μην ενδιαφέρει ή να μην πρέπει να ενδιαφέρει την κοινωνία. Δεν θα πέσει γι αυτό τον λόγο άλλωστε η κυβέρνηση. Είναι γερά γαντζωμένη στην εξουσία.

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι  πως χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία. Να μπούν όροι και προυποθέσεις για να περιοριστεί τουλάχιστον το σύστημα διαπλοκής μεταξύ μιντιακής, πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Και παρά τις αμήχανες κυβερνητικές κινήσεις της κυβέρνησης που ακολούθησαν την απόφαση του ΣτΕ, η συνέχεια δεν προβλέπεται ευοίωνη. Τουλάχιστον για εκείνους που θα ήθελαν ενα καθαρό τηλεοπτικό τοπίο...

 

Γιάννης Παντελάκης